Як вилікувати сухий кашель швидко - ефективні таблетки та сиропи

Здоров'я
01.03.2023

Проникнення до органів дихання чужорідних частинок, інфекційних агентів, алергенів чи інших подразників викликає фізіологічну реакцію – кашель. Це може бути як легке епізодичне покашлювання, так і сильний сухий кашель, що порушує загальне самопочуття і звичний ритм життя. Подальша тактика залежить від причин, які спричинили дискомфорт.

Як визначити, що кашель сухий

Ефективність терапії визначається правильністю підібраних препаратів від сухого кашля. Які ознаки дозволяють говорити про непродуктивний кашель:

  1. Відсутність слизового відокремлюваного.
  2. Особливості кашлю – надсадний, виснажливий, з першінням у горлі, може мати нападоподібний характер.
  3. Можливі відчуття, що лоскочуть по задній стороні гортані.

Сухий кашель без температури нерідко виникає на початкових стадіях вірусної інфекції. Полегшити симптоматику на цьому етапі допоможуть льодяники та спреї з рослинними компонентами, які можна придбати у інтернет-аптеці.

Відсутність мокротиння, що відокремлюється, характерна також для неефективного вологого кашлю. Підвищена густота слизового секрету, слабкість кашльового рефлексу, нестача глибини дихання можуть спричинити сильні напади кашлю без полегшення. Клінічну картину доповнюють поганий сон і апетит, головний біль, загальна слабкість, болючість м'язів очеревини, у грудній клітці.

З огляду на тривалість недуги виділяють три типи кашлю:

  1. Гострий – триває менше 3 тижнів. Типовий симптом ГРВІ. Початкове першіння в горлі та сухий кашель поступово (через 3-5 днів) переходять у вологий. Лікування включає симптоматичну терапію – зволоження та пом'якшення слизової оболонки, рясне питво.
  2. Затяжний – наступна стадія, що триває до 8 тижнів. Підгострий етап характеризує період одужання, коли дихальна система позбавилася інфекції, але місцями ще присутні залишкові середовища запалення. На цьому етапі важливо не кидати лікування. Пустивши ситуацію на самоплив є ризик розвитку захворювання з новою силою.
  3. Хронічний – триває більше двох місяців. Йдеться про кашель, який турбує понад 3 місяці на рік (сумарно). Вказує на хронічні захворювання, які не завжди пов'язані з органами дихання.

Причини сухого кашлю

Тактика лікування сухого кашлю у дорослих та юних пацієнтів залежить від причин дискомфорту. Його можуть викликати:

  1. Віруси, грибки, бактерії (грип, ГРВІ, кашлюк, пневмонія). Якщо патогени вражають слизову оболонку гортані та голосових зв'язок, розвивається ларингіт. Запалення піднебінних мигдаликів характерне для тонзиліту. Розвиток інфекції у бронхах призводить до бронхіту.
  2. Захворювання, які не пов'язані з органами дихання. Непродуктивний кашель можуть викликати патології серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту, утворення пухлини за грудиною, розлади на нервовому ґрунті.
  3. Прийом протипухлинних, лікарських препаратів для нормалізації стану при гіпертонії, антибактеріальних засобів із групи нітрофуранів.
  4. Алергічні реакції.
  5. Астма.
  6. Постійна дія сторонніх подразників – пилу, диму, забрудненого повітря.

Як вилікувати сухий кашель швидко – ліки для дорослих

Видалення інфекційних агентів, сторонніх частинок та інших подразників, які потрапили до органів дихання, забезпечують вії миготливого епітелію. Якщо їхню роботу порушено, вони перестають працювати в повному обсязі.

Характер кашльового синдрому визначає наступну медикаментозну та не медикаментозну терапію.

Якщо вас цікавить, чим лікувати сухий кашель, зверніть увагу на такі групи ліків:

  • Муколітики.

Допомагають у розрідженні густого слизу, який важко відходить. В'язкість мокротиння зменшується, вона стає рідкою і легко відходить. На обсяг секрету не впливають. Ліки на основі ацетилцистеїну, ердостеїну, дорнази альфа.

Доцільне застосування, якщо кашель малопродуктивний, але не вимотує. Не впливають на сон та апетит. Можуть бути прямої (адреноміметики) та непрямої (амброксол, бромгексин) дії.

  • Мукорегулятори.

Впливають не лише на густоту, а й кількість слизу. Це препарати на основі карбоцистеїну, макролідів, інгаляційних глюкокортикостероїдів.

  • Протикашльові засоби.

Механізм їхньої роботи ґрунтується на придушенні кашльового рефлексу на рівні ЦНС. Можуть бути центральної та периферичної дії. Показання - тривалий сухий кашель, що не сприяє очищенню дихальних шляхів. Лікування включає прийом препаратів на основі леводропропізину, преноксдіазину гідрохлориду, глауцину гідроброміду, бутамірату цитрату.

Товари рекомендовані експертами

Чим лікувати сухий кашель у дитини

Сухий кашель у дитини без температури нерідко присутній:

  • на початкових стадіях ГРВІ, коли інфекційні агенти спровокували локальний запальний процес, але утворення ексудату ще немає. Причиною його можуть бути такі захворювання, як ларингіт, трахеїт, фарингіт;
  • коли слиз із пазух носа спускається по задній стінці;
  • у випадках, коли запальний процес опустився в нижні відділи органів дихання - мокротиння утворюється, але його густота не дозволяє дитині добре відкашлятися;
  • на фоні алергічного патогенезу сухого кашлю;
  • при захворюваннях нервової системи;
  • при хворобах серця;
  • при вадах розвитку органів дихання.

У кожному з випадків лікування буде різним. Для усунення алергічного кашлю необхідно видалити подразник і, за необхідності, приймати антигістамінні засоби.

Захворювання, не пов'язані з органами дихання, лікує профільний лікар. Якщо сильний сухий кашель суттєво порушує загальний стан, можуть застосовуватись протикашльові засоби. Але лише за відсутності мокротиння!

Для лікування запалення глотки, гортані, трахеї, голосових зв'язок необхідно рясне тепле питво, засоби для пом'якшення та зменшення запалення (льодяники, таблетки, сиропи), інгаляції, полоскання.

Для зменшення густоти бронхіального секрету у дітей доцільно використання амброксолу, карбоцистеїну, ацетилцистеїну.

При лікуванні дітей віком менше 2 років прийом мукоактивних препаратів (що збільшують обсяг слизу) можливий строго за призначенням лікаря.

Відповіді на часті питання

Сухий кашель може відрізнятися інтенсивністю, тривалістю перебігу, супутніми симптомами. При виборі ліків від сухого кашлю важливо враховувати всі ці фактори. Відповімо на найпоширеніші питання, які виникають у пацієнтів.

Про що говорить «свист» у грудях?

Це найчастіший супутник бронхіоліту, що виникає у дітей. Внаслідок вікових особливостей бронхіоли більш звужені порівняно з дорослими, тому складнощі з відділенням мокротиння можуть супроводжуватись додатковим спазмом. Для полегшення стану рекомендовано інгаляцію з ліками для розширення бронхів.

Чи потрібні при сухому кашлі антибіотики?

Протимікробна терапія може бути призначена, якщо підтверджено присутність бактеріальної інфекції. Препаратами вибору стають макроліди, цефалоспорини, пеніциліни.

Які препарати від сухого кашля призначають найчастіше?

Що робити, якщо кашель викликаний нежиттю?

Якщо виною дискомфорту є слиз із носових пазух – лікування спрямоване на боротьбу з нежиттю. Мине риніт або синусит, мине і кашель. Для очищення та антисептичної обробки пазух носа можна самостійно приготувати сольовий розчин або скористатися готовими складами (Хьюмер, Аква Маріс, Ріні-Сіль). Хороший ефект має розчин на основі фурациліну, застосування оториноларингологічного пристрою Долфін.

Чи допоможуть народні засоби при сухому кашлі?

Настої, відвари та інгаляції на основі трав мають не менш виражену дію, ніж хімічні сполуки традиційних аптечних ліків. Якщо виник сухий кашель, народні засоби зміцнять захисні сили організму, нададуть протизапальну та заспокійливу дію.

Хороший ефект мають:

  1. Відвари з материнкою, м'ятою, мати-й-мачухою, календулою, ромашкою, звіробоєм, оманом, богульником, коренем солодки, чебрецем, подорожником.
  2. Цибулевий відвар. Для його приготування в киплячий літр води додайте склянку цукру та 2 коренеплоди середнього розміру. Томіть склад протягом години. Далі рідину процідити та приймати по півсклянки 3-4 рази на день.
  3. Настій імбиру. 50 г кореня натерти на дрібній тертці та помістити в заварник до традиційного чаю та збору трав. Залити окропом і настоювати 30 хвилин. Пити краще із додаванням меду.
  4. Молоко з медом або маслом какао.
  5. Чорна редька. Підходить як сік свіжого коренеплоду, і запеченого в духовці. У першому випадку необхідно вирізати поглиблення та помістити в нього мед. Сік, що з'явився пити по чайній ложці перед їжею і сном. Для запікання редьку нарізають кубиками та відправляють у духовку на 30 хвилин. Після – віджимають сік.
  6. Нагрійте молоко до 70°С і помістіть у нього кілька шматочків інжиру. Через 3-4 години розтовчіть плоди у молоці. Отриману суміш пити по 70 мл під час їди.

Якщо ви вирішили лікувати сухий кашель при вагітності народними чи іншими методами, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. У цей період заборонено не лише багато хімічних препаратів, а й трави.

Чи можна вилікувати сухий кашель у домашніх умовах за 1 день?

Якщо причина кашлю не в механічному подразненні рецепторів органів дихання, позбутися нав'язливого симптому не можна. Але є способи, що дозволяють покращити самопочуття:

  • якщо дискомфорт носить алергічний характер, виключіть дію подразника, промийте носоглотку спреєм з ізотонічним розчином, почніть прийом антигістамінних засобів (на основі цетиризину, лоратадину, дезлоратадину);
  • зволожте слизову оболонку носоглотки;
  • прополощіть горло сольовим або содово-сольовим розчином;
  • пийте імбирний чай з медом;
  • заварюйте куркуму, м'яту, чебрець;
  • розсмоктуйте трав'яні льодяники.

Як зупинити сухий кашель уночі?

Якщо сухий кашель у дітей або дорослих виникає вночі, щоб полегшити стан необхідно:

  • випити чашку теплого чаю або води;
  • покласти під спину подушку, щоб перевести її з горизонтального положення;
  • зробити інгаляції з ефірними оліями чи ліками через небулайзер;
  • у разі бронхоспазму допоможе компрес на грудну клітку.

Як перевести сухий кашель у вологий?

Усунути сухий кашель, що виснажує, допоможе його пом'якшення і переведення в продуктивний слиз. Прискорити цей перехід допоможуть:

  1. Тепла мінеральна вода без газу, трав'яний чай, молоко з додаванням меду. Для приготування відварів підійде подорожник, малина, чебрець, липа, солодка.
  2. Підтримка достатнього зволоження слизової носоглотки для фізіологічного очищення та відновлення роботи.
  3. Лікарські засоби для розрідження мокротиння. Препарати на основі амброксолу розріджують мокротиння та стимулюють сурфактант, що запобігає злипанню стінок альвеол. Ацетилцистеїн зменшує густоту слизу та має протизапальний ефект. Бромгексин як розріджує секрет, так і стимулює його виведення. Присутність у препаратах сальбутамолу покращує якість дихання за рахунок розширення просвіту бронхів.
Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті