Чим лікувати герпес на губі: ефективні мазі від герпетичної інфекції

Здоров'я
03.02.2023

Герпес на губі – досить неприємне явище, яке особливо часто непокоїть у період холодів. Хоча не лише переохолодження є провокуючим фактором для появи герпесу на губах. Вірус активізується при ослабленні імунітету, яке може стати наслідком весняного чи осіннього авітамінозу, хронічної втоми, перенесеного стресу чи розвитку іншого тяжкого захворювання.

Самостійно вдаватися до лікування не завжди доцільно, оскільки важливо не лише усунути симптоми, а й зрозуміти, що стало провокуючим фактором. Особливо важливо звертатися до лікаря, якщо висипання на губі з'являється часто і регулярно. Найчастіше це вказує на проблеми в організмі. Краще звернутися до фахівця, який визначить причину захворювання та підбере комплексне лікування герпесу на губах.

Що таке герпес - загальна інформація

Герпес – дерматологічне захворювання вірусної природи. Існує два види герпесу. Герпес на губі, шкірі є наслідком зараження вірусом першого типу, який передається контактно-побутовим шляхом (через предмети загального користування, при поцілунках з інфікованими). Ще існує вірус другого типу, проте він передається лише статевим шляхом та викликає генітальний герпес.

Носіями вірусу герпесу першого типу є до 90% людей, проте загострення, що супроводжується появою дрібних бульбашкових висипань на губах або шкірі, відзначається лише у 15-20%.

Герпетична вірусна інфекція загострюється найчастіше саме у весняний період. Це пов'язано з постійним коливанням температур, що впливає здоров'я, і ​​навіть ослабленням імунітету. Захворювання може виникнути як у дітей, так і у дорослих. І в цьому випадку важливо швидко розпочати лікування. Вилікувати герпес на губі та шкірі допоможуть спеціальні медикаменти.

Причини появи герпесу на губах

ВПГ (вірус простого герпесу) зустрічається у людей досить часто. Однак його особливістю є те, що не завжди симптоми виявляються на тілі і дають себе знати. Людина може мати герпетичну інфекцію в організмі і при цьому не відчувати ніякого дискомфорту. Якщо імунітет слабкий, тоді симптоми можуть поступово виникати і виявлятися на тих чи інших ділянках тіла.

До основних причин виникнення герпесу можна віднести:

  • слабкий імунітет, який може бути вродженим або набутим;
  • переживання сильних стресів;
  • гіповітаміноз;
  • постійні переохолодження;
  • ослаблення організму під час менструального циклу.

Симптоми герпесу на губах

До основних ознак зараження ВПГ та загострення інфекції відносять:

  • свербіж шкірних покривів;
  • почервоніння ураженої зони;
  • появу пухирів.

Така симптоматика характерна для герпесу на губах, а також для герпесу на обличчі. Крім основних ознак, є ще й додаткові симптоми, що виявляються при тяжкому перебігу інфекційного процесу:

  • лихоманкою;
  • збільшеними лімфатичними вузлами;
  • періодичним болем у тілі.

Ступінь прояву тих чи інших симптомів залежить від того, наскільки запущений ВПГ. Існують такі стадії герпесу на губах:

  1. Початкова. До основних ознак відносять відчуття печіння та поколювання, сильний свербіж. Шкірні покриви можуть почервоніти.
  2. Середня. На місцях, де відчувалося поколювання та печіння, утворюються невеликі бульбашки, заповнені каламутною рідиною.
  3. Запущена. На такій стадії з'являються виразки шкіри. Зверху виразок можуть виникати скоринки, які потім відпадають, що може супроводжуватися кровотечею. Цей період вважається найбільш заразним.

Своєчасне звернення до лікаря та застосування засобу від герпесу на губі допоможе уникнути ускладнень та занедбаних стадій захворювання.

Як і чим лікувати герпес на губі?

Лікарські препарати повинен призначати тільки лікар. При виборі оптимальної терапії фахівець відштовхується не лише від тяжкості перебігу інфекції, а й від віку пацієнта, супутніх захворювань.

При легкій формі герпесу на губах достатньо зовнішньої терапії спеціальними противірусними мазями. У разі тяжкого перебігу інфекції та множинних висипань на шкірі, обличчі, в області очей, потрібно застосування системних препаратів. У цьому випадку дитині зазвичай призначають противірусний сироп або краплі, а для дорослого найзручнішою лікарською формою є таблетки. Як часто потрібно вживати лікарські засоби, також залежить від тяжкості захворювання.

Найпоширенішими і найчастіше призначаємими є такі лікарські форми:

  • гелі (Панавір);
  • капсули (Нуклекс);
  • таблетки (Ацикловір);
  • сиропи (Гропівірін);
  • краплі (Протефлазід).

Іноді лікарі рекомендують після одужання робити щеплення - вакцина допоможе отримати імунітет.

Товари рекомендовані експертами

З особливою відповідальністю варто поставитися до лікування герпетичних висипів під час вагітності. Медичні препарати не повинні негативно впливати на організм мами та майбутньої дитини. Тому застосовувати будь-які засоби можна тільки за призначенням лікаря. Тому відкладати візит до медичного закладу в жодному разі не можна.

Якщо у вас є схильність до алергічних реакцій, тоді необхідно обов'язково про це повідомити лікаря. Це допоможе вам підібрати оптимальну лікарську форму.

Найкращим лікуванням є комплексний підхід, коли використовуються лікарські засоби для внутрішнього та зовнішнього застосування. Мазі та гелі допомагають надати місцеву дію. Таблетки та капсули швидко розчиняються в організмі та потрапляють у кров, діють на вірус зсередини, що прискорює одужання. Якщо ви не любите приймати таблетки, тоді краще підібрати ліки у рідкій формі.

Заходи профілактики

Після повного одужання варто уникати використання побутових предметів та особистих речей інших людей. Не перебувати довго на протязі, а також стежити за своїм харчуванням.

Слід зазначити, що вірус герпесу здатний витримувати несприятливі впливи навколишнього середовища, тому може бути активним навіть в умовах, які є неприйнятними для інших мікроорганізмів. Він здатний тривалий час зберігатися на поверхнях з металу та інших предметах, яких торкається людина.

На зволожених матеріалах вірус герпесу здатний жити протягом 6-7 годин, на металі до 2 годин і на пластмасових виробах приблизно 3. Тому одним із основних профілактичних методів є дотримання особистої гігієни.

Вірус герпесу дуже заразний, тому інфікування запобігти важко. Для цього важливо не контактувати з людьми, які мають явні прояви захворювання. Не користуватися чужими предметами побуту та особистої гігієни (рушник, бритва, зубна щітка, посуд тощо).

Якщо ж зараження відбулося, при сильному імунітеті вірус перебуває у стані спокою, ніяк не проявляючи себе. Знижений імунітет є найсприятливішим середовищем для активізації вірусу герпесу. Також загострення інфекції та поява симптомів герпесу можуть спричинити:

  • стрес;
  • сильні фізичні навантаження;
  • виснаження;
  • емоційна перенапруга.

Також варто вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, якнайчастіше бувати на свіжому повітрі. Виключити вживання алкогольних напоїв, куріння. Прибрати надмірне перебування на сонці, а також переохолодження, це може сприяти спалаху вірусу.

Що важливо знати - відповіді на питання

Неприємне печіння, поява сверблячки, набряк у ділянці губ і бульбашки, що викликають хворобливі відчуття. З такими проявами герпесу знайома більшість людей. Однак не всі знають про те, як правильно лікувати герпес на губі, що робити не можна і як уникнути зараження. Відповіді на найчастіші запитання – нижче.

Як передається вірус герпесу?

В організм людини вірус може потрапити повітряно-краплинним або побутовим шляхом. Передача захворювання може відбутися через поцілунок, при дотику до ураженої ділянки шкіри. У побутовій сфері вірус передається через особисті речі, наприклад рушники, зубні щітки, косметику. Генітальна форма передається лише статевим шляхом. Такий вид небезпечний тим, що у 50% випадків захворювання протікає у прихованій формі.

Що не можна робити при герпесі?

Якщо у вас виникла герпетична хвороба на губах, то варто утриматися від:

  • дотиків до висипання (це можна робити тільки з метою нанесення ліків для загоєння ранки);
  • нанесення мазі за допомогою пальця - можна рознести інфекцію, торкнувшись іншої ділянки на шкірі (краще замість пальця використовувати ватну паличку);
  • втирання ліків у рану;
  • припікання області висипання спиртом або йодом (це може спричинити опік, але ніяк не допомогти в лікуванні);
  • здирання пухирів - інфекція може поширитися на інші ділянки тіла;
  • нанесення помади на губи - у майбутньому вона може стати джерелом інфекції;
  • дотику до очей - вірус може потрапити на кон'юнктиву;
  • поцілунків, щоб унеможливити зараження партнера;
  • вживання кислої та солоної їжі - дратує ранку, посилює неприємні симптоми;
  • вживання ізюму, шоколаду, арахісу, тому що в їхньому складі знаходиться аргінін, який є шкідливим у період активності вірусу.

Позбутися герпетичної хвороби назавжди не можна. Однак існують ліки від герпесу на губах, які сприяють швидкому одужанню, зменшенню неприємних симптомів. Однак у будь-якому прояві хвороби самолікування протипоказане, потрібно відвідати хорошого сімейного лікаря, який призначить відповідну терапію.

Чи можна позбутися герпесу за 1 день?

Герпес на губах виглядає неестетично, тому багато хто прагне позбавитися його за 1 день. На жаль, це фактично неможливо. Якщо висипання з'явилися на губах, позбутися їх так швидко не просто.

Єдиним методом лікування є сучасна обробка ділянки противірусним засобом. Якщо не вдалося вилікувати інфекцію протягом дня, не засмучуйтеся. Використання сучасних медичних засобів допоможе скоротити час хвороби та прискорити одужання. Але для цього потрібно проконсультуватися з лікарем та придбати ефективний протигерпесний засіб, призначений фахівцем.

Через скільки проходить герпес?

Швидкість загоєння залежить від ступеня занедбаності герпесу. Висипання на губах при своєчасному та правильному лікуванні проходять протягом 7-10 днів. Застосування ефективних лікарських засобів прискорює процес загоєння. Ранки гояться швидше, а почервоніння може залишатися ще протягом 3-х діб.

Окрім класичної медицини, також можна використовувати народні засоби від герпесу. До найчастіше використовуваних відносять сік алое та каланхое. До складу соку таких рослин входять спеціальні компоненти, які сприяють швидкому загоєнню ран та виразок. Щоб уникнути повторних проявів, не забувайте про профілактику.

Які препарати найчастіше призначають на лікування герпесу?

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті