Лікування гельмінтозу: як позбутися глистів

27.04.2023

Глистова інвазія або гельмінтоз – група найпоширеніших захворювань, котрі характеризуються появою паразитарних черв'яків в організмі людини. Хвороба тривалий час протікає безсимптомно, легко передається оточуючим. У переважній більшості випадків гельмінти проявляються у дітей та підлітків, а також масово вражають мешканців неблагополучних верств населення через низький рівень гігієни.

Класифікація глистних інвазій

Типи глистних інвазій розрізняють за декількома параметрами – вид паразитів, шляхи зараження, локалізації в організмі.

За біологічним типом виділяють:

  1. Нематодоз – його різновиди переносяться круглими хробаками.
  2. Трематодоз – захворювання цієї групи переносяться плоскими хробаками - сисунами.
  3. Цестодоз – плоскі стрічкові черв'яки заражають організм людини небезпечними формами: ехінококозом та цистицеркозом.

Гельмінти можуть локалізуватися в організмі в різних системах та органах. Вони бувають кишкові (найпоширеніші) та позакишкові. Другі можуть вражати органи, тканини та інші системи.

Основні причини появи глистів та шляхи зараження

Заразитися гельмінтами можна через шкіру та їжу. Брудні руки, необачне використання чужих побутових та особистих предметів, контакт з тваринами відкривають шлях для перкутанного проникнення личинок паразитів. через шкірні покриви.

Пероральне зараження відбувається частіше. Немиті фрукти та овочі, сирі риба та м'ясо, вода без попереднього кип'ятіння сприяють попаданню личинок глистів в організм.

Існує кілька шляхів зараження глистами:

  1. Геогельмінтоз вражає внаслідок нехтування гігієною та попадання личинок глистів із ґрунту через заражені фрукти та воду.
  2. Біогельмінтоз розвивається в тілі людини через носія, вжитого в їжу. Личинки глистів розвиваються у сирому м'ясі, воді та рибі, і потрапляють в організм із вживанням цих продуктів без термічної обробки.
  3. Контагіоз передається тактильно при контакті з переносником або спільному використанні побутових речей (постільна білизна, рушники, тарілки).

Спосіб життя, охайність людини здатні вберегти від зараження гельмінтозом або спровокувати моно або поліінвазію – попадання в організм кількох видів паразитів. Визначення виду хробаків необхідне для точного призначення ліків від глистів для дорослих.

Клінічні прояви та симптоми глистів

Визначити розвиток глистової інвазії самостійно складно через широкий спектр проявів. Вони залежать від ряду факторів – типу паразитів, місця їхньої локалізації, ступеня розвитку. Гельмінтоз протікає у гострій та хронічній формах. Перша триває від кількох тижнів до 4 місяців та має яскраво виражені симптоми глистів у дорослих. Хронічний етап протікає протягом кількох років, ускладнюючись зниженням загального тонусу та імунітету людини.

Загострення

У період активного розвитку гельмінтозу пацієнт схильний до гострих токсико-алергічних реакцій. При підвищеному виділенні паразитарних токсинів у кров хворий відчуває:

  • лихоманку;
  • м'язові болі та спазми;
  • шкірні висипання;
  • збільшення лімфовузлів;
  • кон'юнктивіт та риніт;
  • апатію та порушення сну.

У зоні скупчення черв'яків виникають специфічні ознаки глистів у людини. Порушення травлення, апетиту та болю в ділянці живота характерні для абдомінальної локалізації. При зараженні легень у людини виникає сухий кашель, задишка та спазм бронхів. Гепатолієнальне розміщення паразитів призводить до запалення печінки та селезінки, порушення роботи жовчовивідної системи.

Хронічна форма

Без своєчасного лікування глистів у дорослих із гострої форми захворювання перетікає у хронічну. Паразити планомірно руйнують тканини органів, порушуючи їхнє функціонування, і погіршуючи загальний стан людини. Розвивається гіповітаміноз та дефіцит поживних речовин. Зниження апетиту призводить до втрати ваги, розвитку геморою, кишкової непрохідності.

Симптоми глистів у жінок часто супроводжуються вагінітом, ендометритом та сальпінгітом. Поразка шлунка та кишечника призводить до виразки. Трихінельоз у довгостроковій перспективі викликає розвиток бронхітів, серцевих захворювань, енцефаломієлітів. Ехінококоз викликає утворення кіст у печінці та дихальних шляхах. При їх нагноєнні розвивається гнійний перитоніт та плеврит. Розрив новоутворень призводить до зараження організму токсинами аж до анафілактичної реакції.

Альвеококкоз, парагонімоз і цистицеркоз протікають особливо складно. Такі види глистів у людини вражають зір, легені, нирки, порушують роботу головного мозку.

Як позбутися глистів медикаментозно – методика лікування глистних інвазій

Щоб визначити наявність гельмінтозу, а також встановити його різновид, необхідно пройти низку клінічних обстежень під контролем інфекціоніста:

  • гельмінтоларвоскопію;
  • пробу на ентеробіоз;
  • гістологічну копрологію;
  • серологічні проби.

Додатково слід пройти загальні аналізи – крові на глисти та сечі, колоноскопію, УЗД, ФГДС, рентгено- або томографію. План діагностики формується лікарем на основі первинних симптомів пацієнта.

За результатами обстеження підбирається терапія у вигляді антигельмінтних препаратів та симптоматичного лікування.

Етіотропні препарати широкого спектру дії – найефективніші таблетки від глистів. При цьому є і вузькоспрямовані ліки на специфічні види паразитів - протинематодні, протитрематодозні, протицестодозні. Термін прийому та дозування підбираються виходячи зі ступеня зараження та фізіологічних особливостей пацієнта.

Щоб купірувати симптоми від глистів дітям та дорослим паралельно призначаються:

  • ентеросорбенти, ферменти та пробіотики – для відновлення мікрофлори шлунково-кишкової системи;
  • антигістаміни проти алергічних реакцій;
  • вітамінно-мінеральні комплекси для харчування та відновлення загального тонусу;
  • серцево-судинні стимулятори.

В особливо складних випадках призначають хірургічне втручання для видалення кіст та абсцесів.

Товари рекомендовані експертами

Чи можна позбутися глистів у домашніх умовах народними засобами?

У домашніх умовах для того, щоб позбутися глістів у дітей і дорослих рекомендується обмежити кількість споживаних солодощів і додати в раціон гострі та багаті на ефірні олії продукти. Вважається, що часник та гвоздиковий відвар згубно впливають на паразитів.

Медично доведено небезпеку такого самолікування. Гострі продукти та ефіри дратують слизові оболонки внутрішніх органів та порушують ферментний баланс, призводячи до порушення роботи ШКТ.

Прийом антигельмінтних препаратів без призначення лікаря також має негативні наслідки. Навіть у разі загибелі паразитів вони не виводяться з організму, а залишаються в ньому, викликаючи сильну інтоксикацію.

Лікування глистів у дітей необхідно проводити тільки на основі обстеження та під контролем інфекціоніста.

Можливі ускладнення глистних інвазій

Запущені форми гельмінтозу здатні призвести до руйнування окремих органів залежно від розташування хробаків. У хронічній формі паразити провокують розвиток серйозних захворювань:

  • гіповітамінозу;
  • анемії;
  • перитоніту та апендициту;
  • кишкової патології;
  • алергії;
  • психічних порушень;
  • зрив вагітності або порушення розвитку плода;
  • запалення різної етіології (цистит, вагініт, пневмонію, гепатит, міокардит).

Щоб запобігти прояву ускладнень важливо негайно звернутися за медичною допомогою за перших симптомів захворювання. Визначення причини недуги на ранніх стадіях суттєво підвищує шанси на швидке та просте одужання.

Профілактика глистів

При гарній гігієні та увазі до здоров'я глистній інвазії можна легко запобігти. Особливо важливо приділяти увагу до запобігання ознакам глистів у дітей. Для цього потрібно дотримуватись таких правил:

  1. Обов'язково мити руки після вулиці та контакту з тваринами.
  2. Регулярно глистогонити своїх домашніх вихованців.
  3. Дотримуватися рекомендацій термічної обробки м'ясних та рибних продуктів.
  4. Уникати продуктів та води з неперевірених джерел.
  5. Завжди промивати свіжі продукти перед приготуванням або вживанням у свіжому вигляді.
  6. Не допускати появи комах (мух, тарганів, мурах) вдома.

Під час відпочинку на природі краще уникати пасовища та водоймища поблизу – у них, напевно, залишається висока концентрація паразитів з худоби. Також важливо регулярно проходити профілактичні медогляди та обстеження.

Приймати таблетки від глистів для профілактики заборонено, оскільки вони можуть спричинити побічні ефекти, але не вирішать проблему, якщо точно не встановити вид паразитів.

Запитання-відповідь

Проблему глистів у дітей та дорослих не варто недооцінювати. Глистна інвазія здатна як доставити незручності, так й призвести до серйозних медичних наслідків. Щоб запобігти ускладненням важливо звертати увагу на нетипові зміни у стані дитини та дорослого, і одразу звертатися до лікаря. Оцінити ризик прояву гельмінтозу простіше, якщо знати основні способи зараження ним та типи прояву.

Як передаються глисти?

Підхопити глисти можна від домашніх та диких тварин, від заражених людей при тактильному контакті, а також через брудні сирі продукти харчування.

Як зрозуміти, що у дитини глисти?

Наявність паразитів у дитини супроводжується тривожним або апатичним станом, занепокоєнням, нетиповими симптомами - головними та м'язовими болями, сухим кашлем, висипаннями, невластивими алергічними реакціями, болями в животі, порушенням випорожнень, погіршенням апетиту, зниженням ваги, порушенням сну, скреготінням зубами.

Рекомендується оглянути кал на наявність личинок черв'яків та звернути пильну увагу на самопочуття дитини. Не варто шукати народні засоби, як вивести глисти у дитини в домашніх умовах, оскільки необдуманий підхід може зашкодити дитині. При перших симптомах слід одразу звертатися до терапевта.

Куди звертатися при підозрі на зараження гельмінтами?

Визначенням та лікуванням гельмінтозів займається інфекціоніст. При затяжному нездужанні або періодичному варто проконсультуватися зі своїм лікарем і здати загальні аналізи на глисти (крові, сечі та калу).

Через скільки можна їсти після таблетки від глистів?

Правила прийому антигельмінтних препаратів прописуються в їх інструкції та можуть відрізнятися між собою. Деякі ліки не мають специфіки прийому, інші слід приймати на голодний шлунок. Уважно вивчіть інструкцію препарату та проконсультуйтеся з лікарем, який його призначив.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті