Що робити при судомах у ногах - причини та лікування неприємного симптому

Здоров'я
27.07.2023

Судоми в ногах не з'являються просто так. На це є причини – певні фізіологічні чи патологічні стани. Останні потребують відповідного лікування. Препарати для терапії неприємного симптому можна придбати в інтернет-аптеці Здравиця.

Судоми в ногах – що це таке

Судоми кінцівок – це різке, болісне, інтенсивне скорочення м'язів. Болісні відчуття можуть тривати від кількох десятків секунд до кількох хвилин. Подібне явище може траплятися після тренувань уві сні. Судоми не завдають шкоди здоров'ю людини, але можуть викликати великий дискомфорт, особливо якщо часто повторюються. У деяких ситуаціях судома в нозі свідчить про серйозну проблему в організмі.

Чому бувають судоми ніг – причини

Причини судоми в ногах можуть бути різні. Іноді це просто велике навантаження на організм або недостатньо збалансоване харчування, а іноді – вагома причина звернутися до лікаря за допомогою. Найчастіше може провокувати скорочення:

  1. Зневоднення. Може бути викликано діареєю, тривалим перебуванням на сонці, інфекцією, питтям великої кількості кави чи чаю. Нестача води в тканинах призводить до хворобливих скорочень.
  2. Дефіцит мікроелементів, які відповідають за розслаблення м'язів в організмі. До них відносяться калій, магній, кальцій, натрій та вітаміни групи В.
  3. Великі фізичні навантаження. Це стосується людей, які постійно інтенсивно займаються спортом або навпаки роблять це різко після тривалої перерви. Щоб уникнути зайвої напруги в м'язах, допоможе відпочинок та розминка.
  4. Постійне сидяче або стояче положення. М'язи не можуть бути довго в одному положенні. Інакше порушується кровообіг, починається скорочення в гомілках, сідницях чи стегні. Краще періодично змінювати позу, щоб не допустити виникнення неприємного симптому.
  5. Ліки. Є препарати, що викликають часті судоми в ногах. Це діуретики, статини, ліки від остеопорозу у жінок та інші.
  6. Переохолодження. Перебування у холодній воді часто зводить ноги. Потрібно бути обережним і уникати переохолодження ніг.

Різке скорочення м'язів може бути викликане також постійними стресами, незручним взуттям, а також генетичною схильністю. Це не менш поширені причини.

На які хвороби вказують?

Постійні судоми в ногах можуть вказувати на конкретні проблеми зі здоров'ям. Є низка захворювань, пов'язаних із цією проблемою:

  • цукровий діабет;
  • ендокринні захворювання, пов'язані з обміном холестерину;
  • анемія;
  • тромбоз (варикозне розширення вен);
  • захворювання центральної нервової системи;
  • хвороба Паркінсона;
  • плоскостопія;
  • надмірна вага.

Всі ці хвороби призводять до того, що порушується кровообіг або з'являються бляшки, які не дають нормально циркулювати крові по венах. В результаті можуть з'явитися судоми ніг або інших частинах тіла.

Судоми в ногах при вагітності

Судоми у ногах у вагітних - дуже часте явище. У жінок у цей період може бракувати потрібних вітамінів та мінералів. Також коли дитина всередині зростає, збільшується навантаження на судини. В результаті виникають різкі скорочення м'язових волокон. Вони найчастіше короткочасні, але дискомфорт однаково приносять.

Види та симптоми м'язових спазмів

За місцем виникнення судоми бувають:

  • локальні (з'являються в конкретному місці, наприклад, на пальцях);
  • односторонні (можуть проявлятися лише на одній стороні тіла);
  • загальні (найстрашніші, оскільки можуть призвести до проблем із ковтанням та диханням).

За характером скорочення судоми бувають:

  1. Тонічні – тривалі, болючі скорочення, які найчастіше локалізуються в ногах, наприклад, зводять ікри ніг при потягуванні.
  2. Міоклонічні – тривають мало часу, власними силами пропадають, не викликають болю. Достатньо розслабити те місце, де вони з'явилися.
  3. Клонічні – до цієї групи належать нервовий тік. Це дуже швидке скорочення м'язів окремої групи.
  4. Генералізовані – з'являються по всьому тілу та провокують втрату свідомості. Свідчать про серйозне захворювання.

Є ще окремий тип – тоніко-клонічні – вони поєднують у собі симптоми двох описаних видів.

Головні симптоми скорочень - це біль, неприємні відчуття у конкретній області (найчастіше в ногах), тривалістю від кількох секунд до кількох хвилин. У деяких людей з'являються судоми у ногах уві сні.

Що робити при судомах у ногах – перша допомога в домашніх умовах

Якщо схопила судома в нозі вночі чи вдень, і потрібно її швидко позбутися, допоможуть прості правила. Рекомендації, які полегшать симптоми, знімуть болючі відчуття і допоможуть позбутися раптового дискомфорту:

  • тягнути на себе і потім розслабляти носок, так повторити кілька разів;
  • зробити легкий масаж у тому місці, де спазм;
  • поколоти голкою м'яз, де сталося скорочення;
  • пройтись по холодній поверхні босоніж;
  • лягти у теплу ванну;
  • якщо сильні судоми, прийняти знеболювальні.

Як лікувати судоми ніг?

Ліки від судом у ногах прописує лікар після діагностики та аналізів. Лікування залежить від причини виникнення. Якщо судома зводить ногу постійно на тлі того чи іншого захворювання, призначаються препарати, дія яких спрямована на усунення цієї патології.

Поповнити дефіцит корисних вітамінів та мінералів допоможе здорове повноцінне харчування та додаткові комплекси з добавками.

Є народні засоби від судом ніг, які не викликані захворюванням. Це:

  • настої трав (пижма, адоніс, хрестовник);
  • липовий чай;
  • трав'яні компреси;
  • втирання в зону спазмів лимонного соку або гірчичної олії.

У народній медицині часто радять вживати більше меду, щоб запобігти появі судоми ніг ночами чоловікам і жінкам. Для цього можна просто з'їдати одну столову ложку після обіду.

Додатковими способами лікувати спазми вважаються фізіотерапія, ЛФК, акупунктура, мануальна терапія, прогрівальні процедури, фізичні вправи. Спосіб профілактики призначає лікар, всі препарати зможете купити в інтернет аптеці Здравиця.

Товари рекомендовані експертами

Чим небезпечні нічні спазми – можливі наслідки

Багато цікавить питання, чому виникають судоми в ногах ночами. Причиною може бути нестача тих же вітамінів, мінералів, постійний стрес, великі фізичні навантаження, зокрема спортсмени, зневоднення, тощо. Іноді причиною стає проблема зі здоров'ям.

Якщо ігнорувати судоми, можливі досить серйозні наслідки. Постійна напруга та спазм м'язів призводить до розтягування судин. В результаті з'являється варикозне розширення вен, самі судини запалюються, відзначається біль та набряклість у проблемних зонах. З цієї причини з'являються часті нічні судоми ніг у літньому віці.

Щоб позбутися судом у ногах уночі, потрібні ті самі заходи – переглянути поживний раціон, повноцінно відпочивати, пити достатньо води на день і не зловживати кавою/чаєм. Зазвичай, після цього проблема зникає повністю. Якщо це не допомогло, потрібно звертатися до лікаря.

Профілактика

Щоб судоми пальців ніг, гомілки, ікри та інших частин тіла не турбували, варто дотримуватись кількох простих правил:

  • пити багато води;
  • не зловживати алкоголем, солодкими напоями, кавою, чаєм;
  • харчуватися збалансовано і кілька разів на день маленькими порціями;
  • займатися спортом на постійній основі, але не перевтомлювати м'язи занадто сильно;
  • повноцінно відпочивати;
  • не носити незручне взуття (особливо на підборах), не сидіти довго в одній позі;
  • робити масаж, приймати розслаблюючі ванни з морською сіллю та ефірними оліями;
  • приймати комплекс вітамінів при судомах у ногах.

Важливо не нервувати через дрібниці, уникати стресів. Судоми можуть бути одним із симптомів постійно перенапруженого організму.

Коли варто звернутися до лікаря

Самі собою судоми не несуть особливої ​​небезпеки організму, особливо якщо вони з'являються не часто і тривають кілька секунд. Прості рекомендації, написані вище, допоможуть позбутися неприємних відчуттів.

Записатися на прийом до лікаря варто, якщо:

  • постійні спазми і з'являються практично щодня;
  • скорочення супроводжуються сильним болем, який тільки зростає з кожним разом;
  • на місці, де звело м'язи, з'явився слід синього чи іншого кольору;
  • судоми з'явилися після діагностування конкретної хвороби.

Також варто звернутися до фахівця, коли сталася сильна травма. Це може стати причиною постійних різких скорочень. Травматолог зробить рентген та попередить про всі ризики, за необхідності підбере відповідну терапію.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті