Як позбутися зубного болю за 5 хвилин – найкращі знеболювальні

Здоров'я
30.03.2023

Зубний біль здатний суттєво порушити самопочуття та звичний ритм життя. Він може носити локальний характер (обмежуватися ротовою порожниною) або «стріляти» у скроню або вухо, викликати головний біль. Найчастішими причинами дискомфорту є захворювання стоматологічного профілю та наслідки травм. Якщо проблеми із зубами застали зненацька (вночі, в дорозі, на роботі чи навчанні), усунути неприємну симптоматику допоможуть таблетки від зубного болю – швидкі та ефективні склади з анальгетичним та протизапальним ефектами.Як позбавитися від зубного болю за 5 хвилин

Зміст:

  1. Чому болить зуб – основні причини зубного болю
  2. Болить зуб після пломбування або видалення
  3. Як терміново позбутися зубного болю – найсильніші засоби
  4. Чи можна прибрати біль у зубі народними засобами?
  5. Що робити заборонено
  6. Запитання-відповідь

Чому болить зуб – основні причини зубного болю

Відчуття болю в зубі або прилеглих тканинах ясен можуть викликати різні причини: механічні пошкодження, підвищена чутливість емалі, викликаний інфекцією запальний процес, що зачіпає різні ділянки, аж до абсцесу.

За характером больового синдрому розрізняють:

  • гострий зубний біль – починається раптово, інтенсивність висока одразу;
  • ноюча – слабо виражений дискомфорт, який не залежить від часу доби та зберігається тривалий час;
  • пульсуючий біль у зубі – характерний для гострого запалення із заснуванням гнійного ексудату, нерідко супроводжується набряклістю та припухлістю прилеглих тканин (ясна, щока).

Карієс

Це патологічний процес, внаслідок якого відбувається руйнування твердих тканин коронкової частини (емаль, дентин). На ділянці ураження спочатку відбувається демінералізація емалі з утворенням світлої або темної плями. При розвитку процесу дефект посилюється, формується поглиблення – каріозна порожнина. По глибині руйнування карієс буває початковим, поверхневим, середнім та глибоким. Навіть на першому етапі можливий дискомфорт та болючість, пов'язані з підвищеною чутливістю на ділянках пошкодженої емалі.

Пульпіт

Запальний процес, що охоплює м'які тканини коронкової частини внаслідок інфікування, травми або глибоких тріщин емалі. Інфекція проникає всередину і розповсюджується на пульпу – волокнисту тканину, що заповнює зубну порожнину. Патологію супроводжує пульсуючий сильний зубний біль. Посилення хворобливості можливе у вечірній час. Холодна та гаряча їжа, напої також посилюють дискомфорт.

Періодонтит

Поразка прилеглих до зубного кореня тканин інфекційно-запального характеру. Є наслідком невилікуваного пульпіту.

Характерні ознаки:

  • потемніння ясен – слизова стає синюшного відтінку;
  • зміна положення коронкової частини – створюється відчуття, що вона припіднялася;
  • тканини ясен набряклі і болючі;
  • зуб втрачає стабільність (рухливий);
  • підвищення температури.

Болить зуб мудрості

Причиною проблем з третім моляром (або "вісімкою") є в більшості випадків його неправильне розташування – нахил у бік ясен чи сімки. У першому випадку травмуються м'які тканини порожнини рота, у другому – коріння другого моляра.знеболююче від зубної болі

Якщо зуб мудрості болить, причиною може бути:

  • надмірний тиск на тканини ротової порожнини, що призводить до їх травмування;
  • неправильне положення – чим більший розворот коронкової частини, тим сильніше напружений нерв;
  • ураження карієсом - чим глибший дефект, тим сильніший біль;
  • зубний камінь, що викликає запалення ясен;
  • ушкодження коріння сімки в процесі прорізування третього моляра;
  • коріння вісімки затискають щелепний нерв;
  • формування фолікулярної кісти на ділянці пришийка.

Знеболити зуб мудрості допоможуть анальгетики та протизапальні препарати (на основі ібупрофену, німесуліду).

Травма зуба

Травмування – це порушення цілісності коронкової частини, кореня або прилеглих тканин, що призводять до втрати функціональної спроможності зуба або його руйнування.

Види травм:

  1. Удар. Травма, отримана внаслідок механічного впливу. Болить зуб при натисканні, накушуванні або навіть легкому торканні, хоча візуально ознаки пошкодження відсутні. Рентген-знімок також не показує відхилень. Медицина рекомендує щадний режим харчування та спостереження у стоматолога протягом року.
  2. Вивих. Буває частковий та повний. В обох випадках відзначається рухливість зуба, зміна його звичного становища. При частковому вивиху коригується положення одиниці і фіксації накладається на 2 тижні шина. У другому випадку зуб поміщається у лунку та зміцнюється лігатурою. На період відновлення допомагають від зубного болю нестероїдні протизапальні засоби з анальгетичним ефектом.
  3. Перелом. До цієї категорії ушкоджень відносяться скол емалі, перелом коронки, перелом коренів. Скол емалі – відкол невеликої ділянки. Крові та болю немає, але ігнорувати не варто. Обголена ділянка легко піддається карієсу та руйнуванню. Терапія – композитне нарощування.

Перелом коронки може відбуватися з пошкодженням пульпи та без. У першому випадку присутній гострий біль та кровотеча. При великому ураженні відновлена ​​композитом одиниця міститься під коронку. Після проведеного лікування на деякий час зуб слід прибрати з прикусу, щоб унеможливити навантаження в період відновлення.

Якщо болить зуб під коронкою, причиною може бути неякісно проведене лікування:

  • залишилися уражені тканини;
  • не повністю запломбовані канали;
  • не щільно прилягає коронка, внаслідок чого під неї потрапляла їжа, і виник карієс;
  • неправильно підібрано та встановлено коронку, внаслідок чого йде нерівномірне або підвищене навантаження.

Перелом коріння – це практично 100% показання до видалення. Для підтвердження діагнозу проводять КТ або прицільний рентген-знімок. Для відновлення цілісності зубного ряду проводиться імплантація.

Болить зуб після пломбування або видалення

Чому болить запломбований зуб? Навіть після проведеного лікування та депульпування може виникати болючість, підвищена чутливість при контакті з холодними або гарячими напоями.

Якщо незначний дискомфорт, слід почекати 2-3 дні і поспостерігати. Приймати знеболювальні в цей час небажано, щоб не змастити картину та пропустити можливі ускладнення. Якщо біль не проходить, посилюється, стає пульсуючим, необхідно терміново звернутися до стоматолога.

Можливі причини проблеми:

  • висока пломба – відсутність належної обробки пломбувального матеріалу.
  • усадка пломби.
  • якщо болить зуб після видалення нерва, можлива недостатня обробка каналів, що спричинило розвиток запалення.
  • під час лікування був зачеплений нерв або кореневий канал.
  • недостатня антисептика, внаслідок чого сталося інфікування тканин.

Як терміново позбутися зубного болю – найсильніші засоби

Якщо зубний біль виник несподівано (в дорозі, вночі) можна випити від зубного болю таблетку з протизапальним та анальгетичним компонентом. Вибір медикаменту залежить від інтенсивності дискомфорту та віку пацієнта.

Назва препарату

Лікарська форма

Особливості препарату

Ібупрофен

таблетки

На основі ібупрофену. Дозволено дітям з 6 років. Протипоказаний у 3 триместрі вагітності.

Німесил

саше

На основі німесуліду. Застосовувати як ліки другої лінії. Заборонено до 12 років, у третьому триместрі та під час грудного вигодовування.

Кеторолак (Кеторол, Кетанов)

таблетки

На основі кеторолаку. Не застосовують до 16 років. Знижує фертильність період прийому. Протипоказаний під час вагітності.

Дексалгін

саше, таблетки

На основі декскетопрофену. Тривалість знеболювання – 4-6 год. Протипоказаний дітям, вагітним, у період лактації та після 65 років.

Парацетамол

таблетки, сироп, суспензія

На основі парацетамолу. Дозволений при вагітності, в таблетках – з трьох років, у суспензії – з 3 місяців.

Анальгін

пігулки, ін'єкції

На основі анальгіну. Дозволено з 12 років. Заборонено при вагітності (ін'єкційно з обережністю у 2 триместрі).

Товари рекомендовані експертами

Якщо розболівся зуб у дитини

При появі будь-якої хворобливості або дискомфорту необхідно терміново звернутися до стоматолога. Навіть якщо біль ниючий або турбує періодично.

Якщо у дитини болить зуб, а на прийом потрапити найближчим часом можливості немає, полегшити стан допоможуть наступні прийоми:

  1. Видаліть залишки їжі, після чого дитина повинна прополоскати рот чистою водою кімнатної температури.
  2. Під час пухлини щоки або тканин ясна, підготуйте для полоскання сольову рідину або розведення соди з сіллю. Для цього в 250 мл води розведіть сіль (1ч.л.) або в рівних частках сіль та соду. Якщо дитина ще не вміє полоскати, акуратно протріть болючу ділянку марлею або ватою, змоченою в підготовчому розчині.
  3. При вираженому болю можна використовувати знеболювальні препарати. Для дітей такими є ліки на основі парацетамолу та ібупрофену.
  4. Не давайте охолоджені або надто гарячі рідини. Солодощі, кислі та гострі страви також виключіть.

Зубний біль при вагітності

Зубний біль при вагітності – привід негайного візиту до лікаря. Біль негативно позначається на загальному стані жінки, створює додаткове навантаження для нервової та серцево-судинної систем. Больовий синдром може призвести до підвищення маткового тонусу та, як наслідок, загрози зриву вагітності. Інша небезпека таїться у причинах болю. Уражена коронка або травмовані прилеглі тканини стають джерелом інфекції. Потрапляючи в кров, вона може спричинити важкі ускладнення перебігу вагітності. До відвідування лікарні полегшити стан допоможе парацетамол. Інші знеболювальні заборонені або дозволені з обмеженнями.

Чи можна прибрати біль у зубі народними засобами?

Вибираючи народний засіб від зубного болю, будьте обережні, щоб не завдати шкоди організму. Якщо ліків під рукою немає і візит до лікаря найближчим часом неможливий, зменшити больовий синдром допоможуть такі прийоми:

  1. Прикладання льоду. Короткочасне прикладання обгорнутого в серветку льоду можна порівняти з дією місцевої анестезії.
  2. Полоскання розчином на основі соди. Для його підготовки розведіть у склянці кип'яченої води 1 ч.л. порошку. Сода зменшує інтенсивність запалення, а разом з ним йде й болючість.
  3. Ополіскування ротової порожнини трав'яними відварами має протизапальний ефект. Для приготування складу використовують аптечну ромашку, нігтики, дубову кору. Підготовлений розчин має бути теплим. Гарячий відвар лише посилить запалення.
  4. Аплікації з ефірними оліями (евкаліпт, прополіс) мають протимікробну дію.

Пам'ятайте, що народні методи лікування – це засоби тимчасової допомоги. Вони не усунуть причину проблеми і є лише засобом полегшення стану до відвідування стоматолога.

Що робити заборонено

Якщо болить зуб після пломби або до лікування, не можна:

  • гріти щоку або прилеглі до проблемної ділянки тканини, робити компреси.
  • самостійно визначати для лікування антибактеріальні препарати.
  • робити полоскання гарячими розчинами та відварами.
  • прикладати до хворобливої ​​ділянки таблетки анальгіну або препарати з ацетилсаліциловою кислотою.

Запитання-відповідь

Зубний біль, що раптово виник, може викликати паніку і почуття розгубленості. Відповімо на питання, що найчастіше зустрічаються.

Як зрозуміти який зуб болить

Перший крок – огляд зуба. Необхідно виявити фрагменти пошкодження емалі, карієсу. Якщо візуально всі зуби здорові, натискання на зуб дозволить виявити ділянку підвищеної чутливості. Для встановлення точної локалізації проблеми роблять рентгенівський знімок.

Що робити, якщо болить зуб і немає таблеток

Тимчасово полегшити стан допоможуть народні поради:

  • прикладання до болючої ділянки льоду або полоскання прохолодною водою.
  • прикладання до проблемної ділянки просоченої ефірними оліями вати (сосни, гвоздики).
  • полоскання содо-сольовим розчином або відваром шавлії, дубової кори.
  • полоскання розведеної у воді настойки календули.

Що робити, якщо дуже сильно болить зуб із діркою

Ретельно вичистіть порожнину та закрийте дірку ватним тампоном. Наступний крок – прийом знеболювального засобу на основі кеторолаку, ібупрофену, парацетамолу або порошок від зубного болю на основі німесуліду. Не відкладайте звернення до клініки.

Що робити в домашніх умовах, якщо болить зуб та опухла щока

Набряклість тканин, набрякання щоки – найчастіший симптом періоститу (флюсу). Захворювання характеризується запаленням тканин окістя. В осередку ураження накопичується гнійний ексудат, з'являється біль, можливе локальне підвищення температури.

До візиту до лікаря можна:

  • полоскати ротову порожнину трав'яними або содовими розчинами;
  • прийняти знеболювальне;
  • виключити грубу їжу.

Як часто можна пити знеболювальне при зубному болю?

Припустима частота прийому препарату вказана в інструкції. Препарати на основі парацетамолу, анальгіну, ібупрофену не рекомендується приймати більше 3-4 разів на добу. При недостатньому знеболюванні можна збільшити дозування ліків (згідно з допустимими за інструкцією межами). Сильні знеболювальні на основі німесуліду та кеторолаку краще не пити більше двох разів на добу.

Які таблетки від зубного болю призначають частіше за все?

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті