Як швидко заснути: ТОП кращих снодійних без рецепта та допоміжні методи для міцного сну

Здоров'я
30.03.2023

Епізодичні проблеми зі сном бувають практично у кожного. І це не є привід для тривоги. Безсоння – це коли труднощі із засинанням, погіршення якості сну, зменшення його тривалості мають систематичний характер. При встановленні діагнозу безсоння (інсомнія) регулярними вважаються ізольовані порушення сну, що виникають три і більше разів на тиждень протягом трьох місяців. Якщо проблеми не пов'язані із системними проблемами в роботі організму, розслабитися та відпочити допоможуть таблетки, щоб швидко заснути.

Чому буває складно заснути – основні причини безсоння

Факторів, що впливають на можливість швидко і солодко заснути, безліч. З цієї причини інсомнія може носити як хронічний характер, так і транзиторний – що виникає за певних обставин.

Причини безсоння у жінок та чоловіків схожі. Вплив зовнішніх факторів:

  1. Присутність стороннього шуму.
  2. Недостатнє затемнення кімнати.
  3. Некомфортне ліжко (ліжко, подушка, постільна білизна).
  4. Невідповідна температура – проблеми із засипанням можуть спричинити як спека, так і холод.
  5. Незвичний стан також може дратувати. Виникне транзиторне безсоння, лікування в цьому випадку не потрібне.
  6. Брак свіжого повітря (кисню).
  7. Поїздки, перельоти, пов'язані зі зміною часового поясу. Організм фізично не встигає перебудуватись. Якщо необхідно з ранку бути бадьорим і відпочившим, заснути за 5 хвилин допоможуть препарати з седативним ефектом (на рослинній основі – півонія, валеріана, меліса, материнка).
  8. Пізній прийом їжі, вживання кофеїновмісних напоїв, алкоголю. Прийом антидепресантів, ноотропів, нейролептиків.
  9. Емоційне перезбудження (складно заснути як через негативні події, так і у разі позитивних змін у житті).
  10. Стрес, тривожність, повторне переживання подій минулого дня, неможливість розслабитися.

Внутрішні причини:

  1. Фізичний дискомфорт (біль у тілі, м'язах, суглобах).
  2. Психічні розлади (депресія, шизофренія).
  3. Безсоння при вагітності обумовлена ​​гормональними перебудовами, змінами в роботі нервової системи. На пізніх термінах живіт, що значно збільшився у розмірі, тисне на діафрагму.
  4. Алергія.
  5. Соматичні хвороби – проблеми в роботі серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози.
  6. Проблеми неврологічного характеру – початок розвитку деменції, хвороби Альцгеймера.

Якщо причина інсомнії криється у зовнішніх причинах, швидко усунути її допоможуть препарати від безсоння. За наявності захворювання потрібен системний підхід та лікування основної недуги.

Як заснути швидко за допомогою таблеток від безсоння

Від раптової парафії диссомнії не застрахований ніхто. Як боротися з проблемою? Сучасний фармацевтичний ринок пропонує натуральні та синтетичні засоби від безсоння різних форм випуску. Підбір препарату залежить від віку, особливостей здоров'я, наявності супутніх захворювань. Не перевищуйте кількість ліків для одноразового та добового прийому, зазначеного в інструкції.

Назва препарату

Лікарська форма

Особливості препарату

Гліцин (Гліцисед)

таблетки

Основний компонент – гліцин. У дозуванні 100 мг дозволено з 3 років, 250 мг – з 12 років, Форте (300 мг) – лише дорослим. При вагітності не рекомендовано.

Седанол

таблетки

Рослинний комплекс (меліса, валеріана, пасифлора, липа, звіробій). Заборонено вагітним та дітям (до 18 років).

Сонміл

таблетки

Основа ліків – доксиламін. Дозволений з 15 років, у період вагітності – після консультації з лікарем.

Нотта

таблетки, краплі

Гомеопатичний засіб. Ліки від безсоння дозволено з 6 років і під час вагітності.

Сонобарбовал

краплі

Основа – ефір бромної кислоти, валідол, доксиламін. Не можна використовувати дітям та вагітним.

Ново-Пасит

пігулки, оральний розчин

Натуральна основа – гвайфенезин, пасифлора, звіробій, глід, меліса, валеріана. Дозволено з 12 років.

Мелатонін Адванс

капсули

Діючі компоненти – гліцин, мелатонін. Дозволено з 12 років.

Карбітаб IC

таблетки

Основа препарату – фенобарбітал, олія м'яти, ефір бромної кислоти. Тільки для дорослих.

Таблетки від безсоння для літніх людей включають препарати, що безпосередньо впливають на здатність заснути (седативної дії), а також склади, що покращують кровообіг головного мозку для нормалізації фізіологічних механізмів сну - Танакан, Мемоплант. Допоможуть заснути також препарати, які підвищують стійкість організму до стресу на основі мелатоніну (Мелатонін Адванс, Віта-мелатонін, Солгар мелатонін).

Як позбутися безсоння під час виношування дитини? Прийом заспокійливих препаратів можливий, але з обережністю. Після консультації з лікарем вагітній можуть бути призначені трава собачої кропиви, Нотта, Сонміл, Сліпзон.

Список часто призначаємих засобів:

Як позбутися безсоння за допомогою народних засобів

Народні засоби від безсоння особливо необхідні тим, кому з причин віку або особливостей здоров'я не можна приймати ліки – дітям, вагітним, людям похилого віку.

Рекомендовано:

  1. 250-300 мл розігрітого до кімнатної температури молока. Теплі напої заспокоюють нервову систему, а ще більше наблизити до засинання допоможе триптофан, що входить до складу молока. Щоб підсилити ефект, додайте мед та трохи мускатного горіха.
  2. Свіжий вишневий сік – містить природний гормон мелатонін.
  3. Чай від безсоння з додаванням меліси, звіробою, собачої кропиви, іван-чаю, ромашки. Відвар на основі чебрецю стабілізує нервову систему та нормалізує мозковий кровообіг.
  4. Прийоми ароматерапії. Розслаблюючий і заспокійливий ефекти надають олії розмарину, шавлії, лаванди, апельсина, квіток помаранча, лавра, олія шипшини (рожева).
  5. Народні засоби від безсоння у літніх людей – відвари з ромашки та фенхелю (приймати по 1 ст.л. протягом дня з інтервалом 2 години), порошку чистотілу та шишок хмелю (склянка перед сном).

Дійсні техніки засипання без таблеток

Використання лікарських засобів для нормалізації сну – спосіб ефективний, але не може застосовуватись на постійній основі. Тому корисним буде вміння розслаблятися та контролювати тіло без ліків.

Ефективна техніка:

  1. Контроль дихання. Спрямована на розслаблення та зниження рівня адреналіну. Прийнявши зручне положення тіла, повністю випустіть повітря з легенів (можливий свистячий звук). Закриваєте рота і повільно протягом 4 секунд вдихайте носом повітря. Далі зупиняєте подих і рахуєте до 7. Відкриваєте рот і також плавно з легким свистом випускаєте повітря протягом 8 секунд. При повторі від трьох і більше разів – це правильний засіб від безсоння.
  2. Йога техніка Шавасана. Ляжте на спину горизонтально. Витягніть руки вздовж корпусу. Розслабтеся та постарайтеся сконцентруватися на приємних подіях чи емоціях. Дихання повільне, плавне.
  3. Повне розслаблення. Прийшло безсоння, що робити? Лежачи на спині, постарайтеся відчути тяжкість кожної клітини тіла. Не тільки руки, ноги та тіло повинні розслабитися. Не забувайте про шию, пальці, очі, вилиці.
  4. Швидке переміщення погляду. Один із факторів сну – відчуття, що «очі злипаються». Досягти бажаного ефекту допоможе цей спосіб швидко заснути. Протягом 1-2 хвилин швидко переводьте погляд по кімнаті від однієї точки до іншої, не фіксуючись на якомусь об'єкті. Не піддавайтеся першій хвилі втоми. Коли ви дійсно відчуєте напругу, закриваєте очі і відчуваєте розслаблення.

Товари рекомендовані експертами

Що ще важливо робити при безсонні, щоб засипати швидше – правильні звички

Щоб не шукати засіб від безсоння, подбайте про профілактику інсомнії:

  1. Дотримуйтесь режиму дня. Це стосується часу відходу до сну, так і часу пробудження. Кожен організм має внутрішні біоритми, порушувати які не варто. Дотримуючись звичного графіка, ви допоможете організму нормально функціонувати.
  2. Спати краще лягати до 23 годин.
  3. Для підвищення тонусу та припливу життєвих сил після пробудження можна робити легку зарядку.
  4. Не зловживайте кофеїновмісними напоями та алкоголем. Для чаю та міцної кави відведіть першу половину дня.
  5. Що допомагає від безсоння, так це насичення організму киснем. Найкраще з цим впорається вечірня прогулянка. Альтернатива – провітрювання кімнати перед сном.
  6. За 1-2 години до засинання відмовтеся від гаджетів та перегляду фільмів. Інформаційний потік, що йде від екрану, мимоволі викликає нервове збудження (як від позитивного, так і негативного сюжету).
  7. Не йдіть спати з почуттям голоду.
  8. Щільна вечеря також не рекомендована на ніч. Споживання вуглеводовмісних та важких для ШКТ страв слід завершити за 4 години до відпочинку. На ніч краще випити склянку молока.
  9. Приємне розслаблення дасть тепла ванна або душ.
  10. Створіть у кімнаті комфортну обстановку – по можливості видаліть джерела шуму та світла.
  11. Не зловживайте денним сном. Коли з'являються проблеми із засинанням у вечірній час, від відпочинку вдень краще повністю відмовитись. Якщо організм не витримує і вимагає денний тайм-аут, виділіть для нього трохи більше 1-2 годин. Пробудження має відбутися не пізніше ніж за 4 години дня.
  12. При появі перших ознак сонливості (навіть о 21:00) вирушайте у ліжко. Ідіть у ногу з біологічними ритмами. Якщо вам це занадто рано, поступово перебудуйте свій режим на більш комфортний.
Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті