Запор при вагітності: як упоратися з проблемою

Здоров'я
29.12.2023

Вагітність – особливий період у житті жінок, але часто він затьмарюється неприємними симптомами та ускладненнями. Запор при вагітності виникає більш ніж у 40% випадків, проте це не проблема, адже є ефективні способи боротьби з неприємним симптомом.

Чому виникає запор при вагітності - основна причина

Перш ніж шукати кращий засіб від запору при вагітності, розберемося з факторами, які безпосередньо викликають збій роботи кишечника.

причины и последствия запора у беременныхЗміни в рівнях гормонів

Під час вагітності рівень прогестерону в організмі жінки суттєво підвищується. Гормон впливає на гладку мускулатуру кишечника, уповільнюючи перистальтику, і тим самим послаблюючи інтенсивність руху їжі «до виходу».

Тиск матки, що росте

Матка при вагітності збільшується, тисне на прилеглі органи, що також заважає нормальній роботі кишечника.

Прийом вітамінів та заліза

Часто прийом вітамінних комплексів та добавок, рекомендованих лікарем під час вагітності, супроводжуються побічними ефектами. Найпоширеніший з них – запор.

Зміна раціону, фізичної активності 

Малорухливий спосіб життя на пізніх термінах вагітності, вживання великої кількості залізовмісних продуктів призводять до послаблення скорочень кишечника.

Чим небезпечний запор для вагітної жінки? Ризики та наслідки

Хоча запори не становлять серйозної загрози при вагітності, вони завжди завдають серйозного дискомфорту. Розглянемо вплив запору на різних термінах виношування.

Запор при вагітності в першому триместрі

Посилене газоутворення та здуття на тлі сповільненої кишкової перистальтики серйозно впливають на і без того часто страждає самопочуття на початку вагітності.

Запор при вагітності у 2 триместрі

Відсутність нормальної дефекації в середині вагітності викликає тяжкість, хворобливі відчуття в животі, які жінка може прийняти за гінекологічні проблеми.

Запор при вагітності у 3 триместрі

На пізньому терміні вагітності запор сприяє розвитку геморою через підвищений тиск на промежину при дефекації. Також збільшується тиск на матку, що в окремих випадках може вплинути на кровопостачання плода.

Запор при вагітності - що робити в домашніх умовах?

Є два надійні варіанти, що робити в домашніх умовах, якщо запор при вагітності – скоригувати харчування або звернутися до лікаря за призначенням відповідного засобу з послаблюючим ефектом - безпечного та дозволеного до застосування жінкам у положенні.

Корекція харчування

запор при вагітностіКілька порад про те, як позбутися запору у вагітних:

  1. Клітковина в раціоні. Під час вагітності збільште споживання харчових волокон. Овочі, фрукти, цільні зерна, квасоля – відмінні джерела клітковини, яка благотворно впливає на перистальтику кишечника.
  2. Питний режим. Пийте достатню кількість води протягом дня. Вода допомагає м'якше та легше переміщати кал у кишечнику.
  3. Правильні порції. Протягом вагітності розділяйте їжу на менші порції, щоб полегшити процес травлення.
  4. Уникайте вживання їжі, що викликає запори. Обмежте споживання білого хліба, бананів, рису, сиру, молочних продуктів.

Якщо корекція раціону допомогла лише незначно, але проблема зберігається – зверніться до свого лікаря.

Консультація лікаря

Запор під час вагітності легко усувається спеціальними безпечними засобами. Однак не купуйте проносні препарати без попередньої консультації –; багато проносних вагітних суворо протипоказані. Лікар допоможе вибрати безпечні ліки саме для вашого випадку з урахуванням особливостей перебігу вагітності та протипоказань.

Медикаментозна терапія

Якщо традиційні методи корекції роботи кишечника не спрацювали, необхідно звернутися до лікаря – ndash; він знає, що робити при запорі у вагітної, і підбере вам необхідні медикаменти. Інтернет-аптека Здравиця пропонує великий вибір ліків, які можна замовити після консультації з фахівцем.

Вкрай важливо, щоб засіб від запору при вагітності мав м'який щадний ефект – так вдасться уникнути впливу на плід, що розвивається. Сильні проносні зазвичай не рекомендуються під час вагітності, оскільки вони можуть спричинити інтенсивні скорочення матки.

Серед безпечних при правильному застосуванні засобів такі:

Харчові добавки з клітковиною

Прийом медикаментів з високим вмістом клітковини на основі псіліуму дозволений при вагітності – вони стимулюють перистальтику кишечника та полегшують дефекацію.

Осмотичні проносні

У деяких випадках для лікування запору при вагітності можуть бути рекомендовані безпечні осмотичні проносні (магнієві препарати, поліетиленгліколь).

Лактулоза

Речовина сприяє лікуванню запорів і вважається безпечною при вагітності, проте перед її прийомом, як і у разі застосування засобів інших груп, обов'язково потрібна консультація. Часто призначають при вагітності препарати з лактулозою:

Пробіотики

Для боротьби із запором у вагітних особливо корисні склади з інуліном, які сприяють росту корисних бактерій у кишечнику та покращують перистальтику.

Товари рекомендовані експертами

Як запобігти запори під час виношування дитини? Заходи профілактики

Серед найпоширеніших «сюрпризів» прекрасного та особливого стану жінки – ndash; запор при вагітності: 1 триместр рідко супроводжується такими проблемами, але у другому та третьому вони стають дедалі суттєвішими. Щоб уникнути проблем або хоча б знизити ризики, дотримуйтесь таких правил:

  1. Максимум клітковини у раціоні, мінімум продуктів, що викликають запори.
  2. Правильний питний режим.
  3. Помірна фізична активність.
  4. Своєчасне лікування хронічних захворювань. 
  5. Консультація лікаря перед застосуванням будь-яких ліків, вітаміів, харчових добавок.

Пам'ятайте, що запор у вагітних – хоч і неприємне явище, але дуже рідко викликає серйозні проблеми або впливає на дитину. Якщо профілактичні заходи не дають бажаного результату і випорожнення все одно нерегулярне або ускладнене, обов'язково скажіть про це своєму акушеру-гінекологу. Сучасний рівень фармакології та різноманітність засобів дозволяють точно підібрати безпечний варіант для кожної вагітної жінки.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті