Біль у вусі: чому виникає і як допомогти

Здоров'я
01.11.2023

Больовий синдром – один із способів організму повідомити про наявність проблеми. Локалізація дискомфорту може бути різною, включаючи слухові органи.

Оталгія нерідко супроводжується закладеністю, зниженням гостроти слуху. Якщо болить вухо, що робити, підкаже лікар. Прогрівання, спиртові розчини – можуть лише погіршити ситуацію. Про що говорить хворобливість і як позбутися її – розглянемо у статті.

Чому болить вухо – основні причини

Часта причина оталгії – запалення. Його провокують механічні ушкодження, хвороби ЛОР-органів, соматичні захворювання.

Отит

Найчастіша причина дискомфорту. Захворювання може розвинутися у зовнішньому, середньому чи внутрішньому вусі. При зовнішньому отит у слуховому каналі формується гнійний фурункул. Якщо інфекція потрапила глибше, то виникає середній отит. Тиск на стінки посилює болючість. Це вже не ниючий біль у вусі, а гострий, стріляючий. Нерідко піднімається температура, мучить біль голови. Гнійне відділення присутнє не завжди. Поразка внутрішнього вушного простору називається лабіринтитом. Сильно болить вухо, з'являється запаморочення, нудота, блювання, порушується координація.

Сірковий корок

Нерегулярний догляд може призвести до накопичення в ньому вушної сірки. Затвердівши, природні виділення перетворюються на щільну тверду масу. Вона закупорює слуховий прохід, тисне на його стіни. З'являється ниючий біль у вусі та щелепі. На тлі неприємних відчуттів можливе зниження якості слуху, шум або дзвін у вухах.

Болить вухо під час застуди

Виходячи з анатомічних особливостей, всі ЛОР-органи розташовані близько один до одного. Скарги на те, що заклало вухо і болить, – часто зустрічаються при ГРЗ. Проникаючи в один із них, вірусна інфекція легко може перейти на сусідній. При ГРВІ слизова оболонка носа запалюється. З'являється набряк. Якщо він сильний, поразка може досягати євстахієвої труби. Особливо така картина має місце, коли болить вухо в дитини. Звуження євстахієвої труби порушує вільний повітрообмін. В результаті тиск на стінки зростає. Може з'являтися болючість при висморканні. Відчуття, що заклало вухо під час застуди, доповнюється неприємним свербінням. Щоб запобігти ризику поширення інфекції з носа у вушний канал, очищайте носові ходи тільки по черзі.

Біль у вусі при ковтанні, жуванні часто не асоційована з органом слуху. Така картина й у захворювань горла. Коли запалення в ньому настільки сильне, що болючість іррадіює на сусідні органи.

Вушний біль при невралгії

Поразка периферичних нервових закінчень викликає гострий, пульсуючий напад. При запаленні трійчастого нерва біль у вусі може бути одностороннім. Дискомфорт охоплює не лише область поразки, а й віддає у нижню щелепу, потилицю, шию, надпліччя.

Інші причини

Інші причини, чому болить вухо всередині:

  • запалення привушних лімфовузлів;
  • стоматологічні захворювання;
  • патології шийних хребців;
  • пухлини.

Влучення води під час купання – не рідкість. Але якщо, коли у вухо потрапила вода воно болить і заклало, час звернутися до лікаря. Шляхом нескладних маніпуляцій ЛОР видаляє бульбашку повітря, і рідина безперешкодно вийде назовні.

Супутні симптоми – коли звертатися до лікаря

Якщо у дорослої або дитини болить вухо, не варто відкладати візит до фахівця. Крім хворобливості, тривожними симптомами є:

  • погіршення гостроти слуху;
  • зовнішні зміни вушної раковини – гіперемія, набряклість тканин, висипання;
  • гнійні або сукровичні виділення;
  • свербіж;
  • порушення сприйняття звуків – луна від свого голосу, шум, дзвін.

Діагностика

Перш ніж замовити в інтернет аптеці таблетки, краплі або мазь, пройдіть обстеження у отоларинголога. Діагностика захворювання починається із огляду слухового проходу. Виключається влучення води, сторонніх тіл. Оцінюється стан барабанної перетинки. У нормі вона має блідо-рожевий відтінок. Якщо вухо заклало, але не болить та візуально відхилень немає, рекомендовано УЗД. Дослідження дозволяє оцінити стан внутрішніх вушних структур, лімфовузлів. У ході отоскопії можна взяти зразки виділень для аналізу. Бакпосів мікрофлори необхідний для визначення чутливості мікробів до препаратів.

Що робити, якщо болить вухо – лікування вушного болю

Алгоритм дій залежить від причин, які спричинили біль у вусі. Так видалення сірчаної пробки відбувається одразу, на прийомі у отоларинголога. Використовуючи спеціальний розчин, лікар проводить промивання слухового каналу.

Лікування отиту проходить із застосуванням протизапальних та протимікробних препаратів місцевої та системної дії. Ефективно доповнюють медикаментозну терапію фізіопроцедури. Зняти біль у вусі у дорослої та дитини допоможуть УВЧ, електрофорез. При сильній закладеності рекомендовані судинозвужувальні спреї (Фармазолін, Назо-спрей, Санорін). Після впорскування ліків нахиліть голову у бік закладеності.

Якщо сильно болять вуха, до візиту до ЛОР-лікаря прийміть знеболювальне – Парацетамол, Ібупрофен чи Кетолонг. Зменшити набряк тканин допоможуть ліки з антигістамінними компонентами – Дезлоратадін, Цетрін, Супрастін, Тавегіл.

Основною місцевою терапією є вушні краплі. Це протимікробні та протизапальні засоби. Застосовують у терапії інфекційних процесів, спричинених чутливими до компонентів ліків патогенами. Якщо болить вухо всередині лікар може призначити:

  • Окомістин – антисептик на основі мірамістину;
  • Отінум (саліцилова кислота), Флотто, Отікс (феназон) – протизапальний та знеболюючий ефекти;
  • Кандибіотик, Полідекса – препарати із протимікробними компонентами, кортикостероїдом. У складі Кандибіотика присутні також анестетик та протигрибкова речовина.
  • Антибактеріальні засоби часто призначають, коли болить вухо та голова. Це такі засоби, як Отофа, Ципрофарм, Флоксімед, Неладекс.
Товари рекомендовані експертами

Для зовнішньої обробки можуть застосовуватись мазь Левомеколь, Диклофенак. При тяжкому перебігу хвороби (сильних болях, лихоманці) рекомендовано системну антибактеріальну терапію. Призначають амоксициліни (соло та з клавулановою кислотою), макроліди на основі азитроміцину.

Категорично не можна при вушному болю

Нерідко, коли болить вухо, народні засоби справді можуть допомогти. Але застосовувати їх слід лише після консультації з лікарем. Не допускається безконтрольне прогрівання вуха. Теплова дія покращить стан, якщо вухо, наприклад, продуло. При запальному процесі інфекційної природи такі дії зроблять лише гірше. Категоричні заборонено прогрівання за наявності гнійного ексудату.

Наступний момент, коли болить вухо, – що закапати. Багато препаратів заборонено застосовувати при перфорації барабанної перетинки. Компоненти деяких ліків можуть зашкодити слуховий нерв. Не бачачи і не знаючи, що відбувається у слуховому проході, вибирати краплі не можна. Потрібна консультація лікаря.

Як і за інших захворювань, не можна самостійно призначати антибактеріальну терапію. Лікування може бути неефективним, а у патогенів сформується стійкість до препарату. Впоратися з інфекцією стане складніше.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті