Як позбутися лупи: поради та рекомендації

Здоров'я
27.07.2023

Що таке лупа?

Перхоть – це запальне захворювання шкіри голови, саме волосистої частини. Вона буває у людей з різним типом шкіри, але найчастіше від цього страждає саме жирне волосся. Вона виникає від зайвого вироблення себуму і є ознакою себореї. Якщо форма захворювання легка, то людина не помічатиме дискомфорту, а просто побачить на голові білі бляшки. У складніших випадках – свербить голова.

Щоб вилікувати перхоть, слід визначити причину її появи, тип, підібрати потрібні засоби. Часто доводиться звертатися до дерматолога для діагностики та лікування.

Від чого з'являється перхоть – причини проблеми

Перхоть на голові з'являється з багатьох причин. Якщо описувати цей процес коротко, то лусочки виникають через надто швидке оновлення клітин. Якщо цей процес у нормі, то його важко помітити. За порушення процесу людина починає бачити зміни на шкірі голови. Причин проблеми кілька.

  1. Грибок Меласезія. Він є практично у всіх, але не виявляється, якщо немає провокаторів. Він починає активно розмножуватись, якщо виділяється багато себуму.
  2. Стрес. Це дуже поширена причина. Від стресу імунітет погіршується та починаються проблеми зі здоров'ям. Виділяється більше підшкірного сала, активується грибок і з'являється перхоть на голові.
  3. Пересушування. Він може бути спровокований сухим повітрям, поганим кліматом, постійним використанням фена з гарячим повітрям, різними косметичними засобами.
  4. Недостатня гігієна. У таких випадках може з'являтися лупа після миття голови. Немає єдиного правила, як часто потрібно мити голову. Все залежить від типу волосся та шкіри, варто дивитися на стан. Також не потрібно використовувати сухий шампунь.
  5. Погане харчування. Якщо організм не отримує вітаміни та мінерали у потрібній кількості, це теж причини лупи. У такому разі може з'явитися саме трубчаста перхоть.

Алергічні реакції теж не рідкість після використання різних доглядових засобів. Якщо ви побачили лупу після конкретного шампуню або маски, краще ними не користуватися.

Види лупи та симптоми

Себорея чи себорейний дерматит нерідко стають причиною виникнення лупи. Це дерматологічне захворювання, яке характеризується порушенням роботи сальних залоз. Вони починають виробляти надто багато чи надто мало себуму.

Щоб зрозуміти, як побороти лупу, потрібно визначити тип:

  • Жирна перхоть. Виробляється надто багато сала. Утворюються цілі пластівці. Відлущення відбувається великими шматками.
  • Суха перхоть. У цьому випадку сала виробляється дуже мало, лусочки дрібні та білі.
  • Комбінована. Обидва види себорейного дерматиту є на шкірі голови.

Чому з'являється перхоть від себореї? Найчастіше через гормональні зміни в різному віці. Перхоть у підлітка виникає сама по собі і пропадає після завершення процесу дозрівання. Причини лупи у чоловіків та жінок – порушення балансу гормонів.

Симптоми захворювання:

  • потовщення та кірка на корінні волосся;
  • жирний блиск, є мокра лупа;
  • сильний свербіж шкіри голови;
  • випадання волосся;
  • багато лусочок білого кольору, може бути жовта лупа, якщо це жирний тип;
  • почервоніння шкіри.

Часто лупу можна спостерігати навіть на віях, на бороді, на лобі, на ногах.

Лікування лупи аптечними засобами

Лікування лупи – це не завжди швидкий процес. Впоратися з проблемою самостійно не завжди виходить. Іноді потрібно звернутися до лікаря трихолога або дерматолога.

Лікувати проблему можна швидкодіючими засобами, які продаються просто у магазинах. Вони зазвичай представлені у вигляді шампунів. Тільки вони не завжди допомагають позбутися захворювання раз і назавжди.

Найкраще звернутися до фахівця. Він пропише ліки від лупи, які можна купити в інтернет-аптеці Здравиця. Часто може знадобитися обстеження інших лікарів (ендокринолога, алерголога, гастроентеролога). Іноді навіть відправляють до психотерапевта, якщо проблема виникла від нервів.

Для лікування використовують такі препарати:

  • протигрибкові;
  • для відновлення нормального стану шкіри та волосся;
  • заспокійливі;
  • проти свербіжу та дискомфорту;
  • для відновлення нормального оновлення клітин шкіри голови.

Дуже популярний засіб від лупи – сульсена. Він продається як шампуні чи маски. Його потрібно наносити на шкіру голови та потім просто змивати. Допомагає вивести лупу підлітка.

Товари рекомендовані експертами

Як позбутися лупи в домашніх умовах?

Багато воліють використовувати народні засоби від лупи. Часто вони допомагають не гірше, ніж аптечні. Особливо якщо захворювання викликане сухим повітрям або з'явилося від води.

  1. Оливкова олія. Зволожує шкіру, живить, не дає лусочкам випадати. Його потрібно втирати у шкіру голови перед сном.
  2. Омега 3. Важливий елемент для організму. Знижує запалення, зменшує свербіж, роздратування, загоює рани. Можна їсти багато продуктів з омега 3 або купити у вигляді окремої добавки в інтернет-аптеці Здравиця.
  3. Чайне дерево. Воно чудово знімає запалення та вбиває мікроби. Його потрібно змішати з шампунем та нанести на волосся на 15 хвилин. Далі змити.
  4. Імбір. Покращує ріст волосся та знімає запалення. У його складі є багато ефірних олій, які приводять до норми кровообіг. З імбиру потрібно видавити сік, а потім нанести на шкіру голови разом із кунжутною олією на пів години.
  5. Алое. Рослина не лише вбиває бактерії, а й не дає з'являтися грибку. Сік потрібно нанести на шкіру голови перед миттям.
  6. Яблучний оцет. Він приводить до норми pH шкіри і не дає розвиватися грибку. Оцет потрібно змішати з водою і наносити двічі на тиждень на 20-40 хвилин.
  7. Ацетилсаліцилова кислота. Знімає запалення та роздратування, приводить у норму стан шкіри голови. Кілька таблеток потрібно просто додати до шампуню і потримати 5 хвилин, потім змити.
  8. Сода. Вона усуває свербіж і відлущення. Ефект нагадує скраб. Соду потрібно просто втерти у шкіру голови перед миттям.
  9. Маски. Є дуже багато масок на основі вівсяних пластівців, лимона, реп'яхової олії.

Не варто забувати, що є трави від лупи. У боротьбі з проблемою допомагають настої з кропиви, кореня лепехи, ромашки, липи. Є різні рецепти, які допоможуть вирішити проблему швидко та назавжди.

Коли варто звернутися до дерматолога для лікування лупи?

Не завжди вдається позбутися лупи самостійно в домашніх умовах. Іноді допомогти може лише лікар трихолог. Звертатися до фахівця потрібно у таких випадках:

  • хронічна лупа;
  • сильний свербіж та почервоніння шкіри;
  • перхоть з кров'ю;
  • рани на голові;
  • велике випадіння волосся;
  • лупа у вухах.

Лікар пропише конкретний засіб, який допоможе вилікувати захворювання. Якщо лусочки з'явилися у немовляти або у дитини, вони, швидше за все, пройдуть самі собою, коли прийдуть у норму всі процеси в організмі. Можна звернутися до педіатра, щоб він провів консультацію та діагностику.

Корисні поради для профілактики

Перхоть лікувати після її появи буває складно. Є багато методів, які здатні запобігти її появі.

  1. Пробіотики. Вони борються з проблемами шкіри голови, усувають сухість, омолоджують епідерміс, наводять норму роботи кишечника. Вони добре допомагають, якщо перхоть з'явилася від антибіотиків.
  2. Менше стресу. Якщо людина багато нервує, вона може почати розвиватися грибок.
  3. Менше цукру. Не всі знають, але від солодкого може виникнути себорейний дерматит, який провокує той самий грибок.
  4. Правильно мити голову. Іноді використовувати шампуні для профілактики, дотримуватися правил гігієни. Не ходити з жирним волоссям.
  5. Масаж голови. Він покращує кровообіг і запускає всі необхідні процеси в епідермісі.

Це головні правила, які допоможуть забути про лупу та запобігти її появі.

Відповіді на часті питання

Як позбутися перхоті назавжди?

Перхоть може бути будь-де: по всій голові, на скронях, на бровах, на бороді. Щоб повністю позбутися її, потрібна консультація лікаря трихолога. Він пропише потрібні препарати на лікування. Після курсу варто дотримуватися правил гігієни та догляду, які не дадуть лупи з'являтися знову на голові. Для профілактики можна придбати шампунь в інтернет-аптеці Здравиця.

Як прибрати перхоть за 1 день?

Повністю позбутися лупи за один день не вийде. Якщо стадія захворювання легка, але з кожним днем ​​лікування, лусочок ставатиме менше. Через деякий час вони повністю пропадуть.

У складніших випадках доведеться проходити цілий курс лікування, можливо, не в одного лікаря.

Чи заразна лупа?

Перхоть не заразна, це помилкова думка. Поява лусочок провокує грибок. Він є на шкірі голови у кожної людини. Якщо організм функціонує добре і йому всього вистачає, то грибок не виявлятиметься. Лупа з'являється при збоях в організмі, і це не передається.

Що якщо нічого не допомагає від лупи?

Домашнє лікування лупи не завжди дає результат. Дуже часто жоден із методів не допомагає, і потрібно звертатися до фахівця. Він проведе діагностику, можливо, направить до інших профільних лікарів. Після аналізів та огляду буде призначено ефективне лікування.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті