Як зупинити кров із носа: причини та допомога при носовій кровотечі

Здоров'я
27.07.2023

Носова кровотеча – виділення крові із судин внаслідок пошкодження їх стінки. Вона може витікати з ніздрів або стікати по задній частині горла. Найчастіше кров із носа не говорить про серйозні проблеми і не може сильно нашкодити. Але все ж таки не виключені випадки, коли носова кровотеча стає ознакою того чи іншого захворювання.

Види носових кровотеч

Кровотеча носа класифікується на кілька типів. Залежно від локалізації виділяють носову кровотечу:

  1. Переднє. Це найпоширеніше. У такому разі носова кровотеча відбувається через пошкодження судин. Вона зупиняється за кілька хвилин сама собою.
  2. Заднє. Рідкісне явище, при якому пошкоджуються ширші артерії і біжить кров дуже рясно. Його потрібно зупиняти спеціальними засобами.

Друга класифікація – за обсягом крові:

  1. Незначне. Не є великою проблемою.
  2. Помірне (до 200 мл). Людина може відчувати занепад сил і запаморочення. Іноді блідне шкіра.
  3. Масивне (приблизно 300 мл). Може з'явитися задишка, біль у голові, шум у вухах.
  4. Профузне (велика втрата крові об'ємом до 500 мл). Відзначається слабкий пульс, низький артеріальний тиск, непритомність.

Швидко зупинити кров із носа можна вдома, якщо знати правила. Однак, коли виділення дуже рясні, підручні ліки та методи можуть не допомогти.

Чому йде кров із носа – причини

Якщо йде кров з носа, причини можуть бути різними. Розрізняють місцеві та загальні. Перші – це ушкодження судин чи слизової, другі стосуються захворювань інших органів та систем людини. Серед них:

  • травми переносиці або слизових шляхів при шмарканні;
  • запалення всередині носа, розростання тканин;
  • стоншення або викривлення носових перегородок;
  • доброякісні та ракові пухлини порожнини носа;
  • високий внутрішньочерепний тиск;
  • сонячні та теплові удари;
  • порушення згортання крові через хвороби;
  • Інфекційні запалення - гайморит, риніт;
  • перевтома, великі фізичні навантаження;
  • прийом різних препаратів.

Буває, що кров з носа при онкології, особливо при раку печінки, лейкозі. Це серйозні захворювання, які може встановити лише лікар. У таких випадках можуть виділятись навіть згустки крові з носа.

Кров із носа при вагітності

Кров із носа при вагітності – це часте явище на 1, 2, 3 триместрі. Під час розвитку дитини всередині утроби в організмі відбуваються зміни, які в основному стають причиною навантаження на кровоносну систему та виникнення поганого самопочуття. Здебільшого ця проблема виникає, якщо зазначається:

  • нестача вітамінів та мінералів;
  • високий артеріальний тиск;
  • поганий сон, постійний стрес та перевтома;
  • проблеми згортання.

Вагітним треба дбати про своє здоров'я. У такому становищі у жінок часто з'являється хронічний риніт, який може стати причиною крові з носа зі згустками.

Кров із носа у дитини

Носова кровотеча у дітей трапляється частіше, ніж у дорослої людини. Це через те, що їхні судини розміщені ближче до слизової. Навіть найлегше пошкодження, наприклад нігтем, може призвести до виділення крові.

До інших причин належать:

  • нестача вітамінів та мінералів;
  • низький імунітет після інфекційного захворювання дихальних шляхів;
  • сухе повітря;
  • перегрів на сонці;
  • спадкові захворювання, які не дають крові нормально згортатися.

Якщо кров із носа у дитини йде не дуже рясно, потрібно просто посадити її та покласти холод. Можна також засунути тампон з перекисом у ніздрю. Закидати голову в положенні лежачи не потрібно. Викликати лікаря варто, якщо неможливо нічого зробити довше 15-20 хвилин, інтенсивність кровотечі не знижується.

Кров із носа у підлітка виникає з тих же причин. Іноді йде кров з носа від нервів чи на тлі змін гормонального балансу. Ці явища зникають, коли фізіологічні процеси у організмі стабілізується. У дівчаток така проблема може розпочатися перед місячними.

Причини носових кровотеч у літніх людей

У людей похилого віку йде кров з носа при підвищеному тиску. Це найпоширеніша причина. На це можна особливо не зважати, якщо кров можна зупинити в домашніх умовах. Якщо сильна кровотеча триває довго і нічого з нею зробити не можна, краще негайно викликати невідкладну допомогу.

Також у людей старшого віку знижується зволоженість слизової оболонки. Це також одна з причин, чому іноді починає текти кров.

Як швидко зупинити носову кровотечу: методи

Що робити, якщо пішла кров із носа? Насамперед не панікувати і заспокоїтися, тому що через нерви рясність виділень може тільки посилитися. Далі алгоритм такий:

  1. Сісти та нахилитися трохи вперед. Завдяки цьому все стікатиме саме по ніздрі, а не затікатиме в горлянку. Це не спровокує блювання.
  2. Розстебнути одяг, щоб не здавлював грудну клітку.
  3. Притиснути крила носа до перегородки, тримати 5 хвилин. Дихати в цей час ротом.
  4. Якщо кровотеча не минула, продовжити притискати крила носа до перегородки ще кілька хвилин.
  5. Додатково можна прикласти щось холодне.

Як зупинити кров із носа, якщо це не допомагає? Змочити вату або ватний тампон у перекис, помістити в ніздрю. Тримати близько 30 хвилин. Якщо вата присохла, її потрібно спочатку розмочити краплями або водою і тільки потім виймати, щоб повторно не пошкодити капіляри.

Це основні правила першої допомоги під час носової кровотечі, але трапляються випадки, коли зупинити його може тільки лікар.

Що робити не можна?

Багато хто робить помилки, коли хочуть зупинити кровотечу швидко і самостійно. Категорично не можна у таких випадках:

  • класти хворого з високо піднятими ногами без подушки;
  • закидати голову назад;
  • пити напої та препарати, які можуть розріджувати кров та підвищувати тиск, наприклад, каву;
  • курити;
  • сильно напружуватися, нахилятися.

Також категорично не можна сікатися. Це лише посилить проблему і ще більше зашкодить слизовій оболонці.

Лікування та профілактика кровотечі з носа

Лікування кровотечі потрібне лише тоді, коли проблема виникає регулярно. Насамперед потрібно звернутися до терапевта та ЛОР-лікаря. Вони оглянуть, спрямують на аналіз крові, перевірять тиск.

При виявленні патологій може знадобитися консультація профільного лікаря. Нейрохірург допоможе, якщо була травма черепа. Кардіолог – при постійному високому тиску. Онколог допоможе, якщо кров із носа зі згустками йде постійно і є підозра на пухлину.

Після встановлення діагнозу пацієнту призначають препарати для лікування носової кровотечі. Потрібні ліки можна замовити в інтернет-аптеці Здравиця.

Товари рекомендовані експертами

Часті питання

Що робити, якщо часто йде кров з однієї ніздрі?

Кров із носа з однієї і тієї ж ніздрі часто йде у дітей. Це може бути спровоковано інфекційними захворюваннями (ринітом, гайморитом), частими ушкодженнями саме однієї частини носа, постійними стресами.

У дорослих може йти кров з носа вранці з однієї ніздрі через підвищений тиск, прийом препаратів, різке підняття з ліжка.

Що робити, якщо кров з носа не зупиняється?

У нормі вона має зупинятися через 10-15 хвилин. Якщо кровотеча не зупиняється довше і виділення рясні, потрібно не тягнути та негайно викликати швидку допомогу. Якщо поряд є лікарня, можна вирушити туди самостійно. Це заощадить трохи часу.

При якому тиску йде кров із носа?

Насправді кровотеча може з'явитися за будь-якого тиску. Причин може бути багато. Якщо у людини часто підвищений тиск, це може спровокувати часті кровотечі. Головна порада в цьому випадку – розслабитися, заспокоїтись, якщо потрібно, випити препарат для зниження тиску.

Чому йде кров із носа у дитини при ГРВІ?

Кровотеча у дитини під час ГРВІ може бути спровокована судинозвужувальними або гормональними краплями. У цьому випадку може йти кров із носа під час сну. Також причиною може стати пошкодження слизової оболонки під час вишмаркування.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті