Як позбутися тяжкості в шлунку

Харчування та дієти
04.03.2024

Перекушування жирним фаст-фудом, рясні застілля, багато інших причин збивають роботу нашого ШКТ. Перший симптом, який ми відчуваємо – тяжкість у шлунку, яка часто супроводжується відрижкою, здуттям, почуттям розпирання у животі. Розберемося з головними причинами такого стану, швидкими методами боротьби з дискомфортом та головними способами профілактики.тяжкість у шлунку

Зміст:

  1. Чому виникає тяжкість у шлунку – причини
  2. Як зняти тяжкість у шлунку в домашніх умовах
  3. Як запобігти почуттю тяжкості та розпирання в шлунку: заходи профілактики

Чому виникає тяжкість у шлунку – причини

Щоб зрозуміти причини тяжкості у шлунку, звернемося до фізіології. Процес перетравлення відбувається під впливом травних ферментів. При переїданні, збоях у раціоні, через деякі захворювання м'язи шлунка слабше скорочуються, з'їдене не просувається далі стравоходом, виникає тяжкість у животі.

Симптом проявляється по-різному: виникає тяжкість у шлунку після їжі або натщесерце, з різною інтенсивністю, супроводжується різною симптоматикою. Деякі причини нешкідливі і легко усуваються, інші свідчать про наявність захворювань шлунково-кишкового тракту. первинних чи вже хронічних.

Фізіологічні причини тяжкості в животі

Такі причини пов'язані з функціонуванням органів травної системи. Найчастіше постійна тяжкість у животі та здуття викликані:

  1. Повільним травленням. Недостатня активність шлункових ферментів або сповільнене переміщення їжі через ШКТ.
  2. Недостатнім виділенням шлункового соку. Низька кількість шлункового соку, включаючи соляну кислоту та пепсин, ускладнює ефективне розщеплення їжі.
  3. Порушення моторики шлунка. Затримка їжі, відрижка та тяжкість у шлунку виникають через проблеми зі скороченнями стінок.
  4. Надлишковим утворенням газів. Ферментативні процеси у кишечнику провокують утворення газів, створюючи сильний дискомфорт.
  5. Порушення моторики кишківника. Через проблеми з перистальтикою кишечника їжа затримується, важко дихати при тяжкості в шлунку.

До фізіологічних причин відноситься тяжкість у животі при вагітності у третьому триместрі, коли дитина стає більшою, а місця для органів матері все менше.

Патологічні причини

Постійна тяжкість у шлунку після їжі виникає при багатьох захворюваннях, які потрібно усувати насамперед. Лікування першопричини прибере всі супутні симптоми. Серед хвороб, що викликають тяжкість у животі після їжі:

  • виразкова хвороба;
  • гастрит (викликає тяжкість у шлунку навіть від води);
  • гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕРХ);
  • панкреатит;
  • холецистит;
  • пухлини, пухлиноподібні утворення;
  • синдром роздратованого кишечника (СРК).

Виникає тяжкість у шлунку вранці або після їжі, яка триває довгий час, вимагає обов'язкової консультації з лікарем, діагностики та призначення відповідного лікування.

Як зняти тяжкість у шлунку в домашніх умовах

Методи, як позбутися тяжкості в шлунку, залежать від причини недостатнього травлення та уповільненої перистальтики. Відповідно до конкретної причини, прибрати проблему можна лікарськими засобами, збалансованою дієтою або засобами народної медицини.

Що прийняти, якщо тяжкість у шлунку

Після діагностики лікар може порекомендувати препарати, щоб швидко зняти тяжкість у шлунку в домашніх умовах. У терапії використовуються ліки таких видів:

  1. Антациди (магнієві, алюмінієві). Нейтралізують надмірну кислотність у шлунку.
  2. Прокінетики. Стимулюють скорочення шлунка, покращують рухову активність кишківника.
  3. Інгібітори протонної помпи (ІПП). Знижують вироблення кислоти.
  4. Препарати від газів. Якщо тяжкість пов'язана з надлишковим утворенням газів, препарати, що містять симетикон, зменшують здуття.
  5. Спазмолітики. Знімають судоми, забезпечують комфорт при синдромі подразненого кишківника.

Перед початком прийому ліків проконсультуйтеся з лікарем. Інтернет аптека Здравиця допоможе швидко замовити призначені препарати з доставкою до вашого міста.

Товари рекомендовані експертами

Народні засоби від тяжкості у шлунку

Впоратися з дискомфортом допомагають такі народні засоби від тяжкості в шлунку:

  1. М'ятний чай. М'ята знімає дискомфорт, сприяє розслабленню м'язів органів травлення.
  2. Імбир. Імбир відомий своїми протиблювотними та протизапальними властивостями.
  3. Часник. Також має протизапальні та протимікробні властивості, сприяє травним процесам.
  4. Чергування холодного та теплого. Нанесення холодного компресу з подальшим застосуванням тепла розслаблює м'язи, знімає дискомфорт.
  5. Яблучний оцет. Розведений водою яблучний оцет зменшує кислотність.

Пам'ятайте, що лікування тяжкості у шлунку після їжі народними засобами полегшує симптоми, але не замінює професійних медичних рекомендацій. Перед використанням народних методів поговоріть із лікарем, переконайтеся у відсутності серйозних проблем зі здоров'ям.

Корекція харчування

Правильне харчування допомагає прибрати тяжкість у шлунку. Його принципи такі:

  • невелика порція;
  • насичення раціону молочними та рослинними продуктами;
  • обмеження гострої, жирної, важкої їжі, алкоголю та кави;
  • нормальне споживання води;
  • вечеря за 4-5 годин до сну.

Якщо проблеми зберігаються, зверніться до лікаря або дієтолога для формування індивідуальних рекомендацій щодо корекції харчування.

Як запобігти почуттю тяжкості та розпирання в шлунку: заходи профілактики

Щоб запобігти почуттю тяжкості та розпирання в шлунку, намагайтеся дотримуватися наступних правил у повсякденному житті:

  1. Правильно харчуватися. Їжте часто, невеликими порціями, не переїдайте. Обмежте жирні, гострі продукти, каву та алкоголь у раціоні. Пийте достатню кількість води, намагайтеся не їсти перед сном.
  2. Контролюйте стрес. Нервова напруга безпосередньо впливає на роботу ШКТ. Щоб контролювати стрес, нормалізувати свій психологічний стан, використовуйте практики релаксації, медитації чи йоги.
  3. Фізична активність. Регулярні вправи сприяють нормальній роботі кишечника, допомагають покращити травлення.

Не ігноруйте хронічні симптоми. При тривалому дискомфорті зверніться до лікаря для обстеження, діагностики причин, призначення терапії.

Виникаюча натще або після їжі тяжкість у шлунку – неприємне явище, але найчастіше не становить серйозних ризиків. Зазвичай заходи профілактики, здоровий спосіб життя допомагають взагалі зіткнутися з проблемою. Якщо ж ви регулярно страждаєте від такого дискомфорту, краще відвідати фахівця. Це особливо важливо, якщо почуття розпирання супроводжується іншими проблемами.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті