Дієта при панкреатиті - стіл №5: що можна і не можна їсти при проблемах із підшлунковою

Харчування та дієти
01.04.2024

дієта при панкреатитіПанкреатит вимагає особливого підходу до харчування, адже правильно підібрана дієта відіграє ключову роль у процесі лікування та відновлення. Вона допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу, полегшуючи симптоми та сприяючи якнайшвидшому одужанню. У цій статті ми розглянемо, які продукти слід включити до раціону, а від яких краще відмовитися, щоб забезпечити максимально щадний режим для вашого організму.

Зміст:

  1. Принципи та правила дієти при панкреатиті
  2. Дієта при панкреатиті: стіл № 5
  3. Особливості дієти при гострому та хронічному панкреатиті
  4. Спосіб життя при панкреатиті: що ще важливо, крім харчування

Принципи та правила дієти при панкреатиті

Запалення підшлункової залози призводить до неповного розщеплення поживних речовин, через що організм недоотримує корисні елементи. Дієта при панкреатиті позбавляє больових відчуттів, відновлює нормальну роботу ШКТ.

Буває дві форми захворювання:

  • гостра;
  • хронічна.

Гостра форма супроводжується різкими нападами болю. Неприємні відчуття притупляються у положенні сидячи. Дієта при загостренні панкреатиту допомагає швидше прибрати больовий синдром і запобігає загрозі життю.

Хронічна форма – це незворотні зміни підшлункової залози з періодичними загостреннями. При легкому перебігу захворювання пацієнт практично не відчуває дискомфорту. Тяжка стадія супроводжується тривалими нападами болю після вживання алкоголю або рясної їжі.

Дієта при панкреатиті: стіл № 5

Розробляючи дієту при панкреатиті, меню на кожен день включають різноманітні продукти для повноцінного харчування. При цьому унеможливлюють страви, які можуть погіршити стан.

Дозволено

Заборонено

Тушене м'ясо кролика, яловичина, куряче та індичине філе

Сало, ковбаса, копчене або жирне м'ясо, качка

Рис, гречка, вівсянка, манка

Кукурузна та пшенична каша, бобові

Нежирна риба на кшталт хека чи щуки

Жирні види риби та копченості, ікра лосося

Кефір, сир з низькою жирністю

Жирні молочні продукти

Огірки, кабачки, деякі види капусти, гарбуз, картопля

Консервовані овочі, перець, редис, гриби, синенькі, білокачанна капуста 

Солодкі груші та яблука

Цитрусові, родзинки, кислі фрукти, банани, горіхи

Мед, мармелад, пастила, желе, зефір

Шоколад, випічка на основі пісочного тіста, морозиво

Харчування при хронічному панкреатиті супроводжується рясним питвом. З напоїв дозволено: воду без газу, настій шипшини, морквяний фреш, слабкий чай, фруктові компоти або розведені водою соки. Погіршити стан підшлункової залози може алкоголь, кава, напої з газом та магазинні соки.

Зразкове меню при панкреатиті може складатися з тушкованих овочів, запечених фруктів, каш, овочевих супів, фруктових відварів. При хронічній формі за добу дозволено вживати не більше 2500 ккал.

Приблизне п'ятиразове добове меню:

  • сніданок – легкі каші, яйця або сир;
  • перекус – запечені фрукти, нежирний сир, чай;
  • обід – суп на овочевому бульйоні, тушкована білкова їжа (філе індички або кролик), відвари із фруктів;
  • полуденок – яйця, кисіль, йогурт або пудинг із сиру;
  • вечеря – нежирні котлети з риби чи м'яса, овочеве рагу, чай.

Живлення при панкреатиті не повинно містити фаст-фуду, маринованих, жирних, гострих або копчених страв. Продукти не смажать, а обробляють на пару, тушкують чи запікають. Повністю відмовляються від майонезних соусів, приправ, кетчупів. Свіжі фрукти та овочі їдять лише після початку ремісії.

Особливості дієти при гострому та хронічному панкреатиті

панкреатитЩоб розібратися, яка дієта при панкреатиті підходить у конкретному випадку, звертаються до лікаря. Після обстеження та аналізів визначають форму хвороби. Під час загострень до раціону включають 90 г білкової їжі та 300 г вуглеводів. При хроніці підвищують кількість білкових продуктів до 140 г і додають 80 г жирів.

Меню при панкреатиті має відповідати рекомендаціям:

  1. Дроблення. Пацієнтам можна їсти 5-6 разів на день по 300 грамів.
  2. М'які страви. При загостренні їжу перетирають у кашку, виключають необроблені тверді овочі та фрукти.
  3. Відмова від солодкого. Дієтичне харчування при панкреатиті може включати стевію, цукрозамінники, сухофрукти.
  4. Обмеження солі. Добова норма не повинна перевищувати 5 грам.
  5. Відмова від бобових. З раціону видаляють продукти, що сприяють газоутворенню.

При проблемах із травною системою вживають їжу кімнатної температури, виключаючи холодні та гарячі страви. Сувора дієта при панкреатиті ґрунтується на термічно оброблених овочах, фруктах та кашах на воді. Дріжджі провокують здуття кишківника, тому свіжий хліб замінюють черствим або сухарями.

Скільки триває дієта при панкреатиті?

Дієта при гострому панкреатиті починається з 2-4 денного голодування. Її мета – зупинити роботу підшлункової залози, усунути напад болю. Далі пацієнт починає вживати м'яку нежирну їжу, поступово збільшуючи кількість продуктів.

Сувора дієта при хронічному панкреатиті дотримується протягом 1-2 тижнів залежно від стадії захворювання. Однак після полегшення симптомів не можна накидатися на солодощі чи фаст-фуд. Хронічна форма не вимагає перетирати їжу, але страви мають бути максимально щадними.

Товари рекомендовані експертами

Спосіб життя при панкреатиті: що ще важливо, крім харчування

Лікувальне харчування при панкреатиті – основний метод поліпшення стану, але не єдиний. Для запобігання нападам захворювання лікарі рекомендують дотримуватися здорового способу життя:

  1. Помірна фізична активність. Часті прогулянки та дихальна гімнастика покращують стан, а навантаження у тренажерному залі та сауна можуть спровокувати напад.
  2. Вживання ферментів. Лікарі виписують білки, які покращують хімічні реакції в організмі та покращують травлення.
  3. Відмова від алкоголю. Алкогольні напої провокують запальні процеси у підшлунковій залозі, виділяючи оцтовий альдегід.
  4. Виключення тютюну. Тютюновий дим блокує корисні ферменти.
  5. Повноцінний сон. Недосипання погіршує стан організму.

До дієтичного харчування при гострому панкреатиті часто додають вітамінні комплекси, які покращують роботу кишківника. При захворюванні важливо підтримувати водний баланс, тому лікарі рекомендують випивати щонайменше 2 літри рідини на день.

Самолікування може спровокувати ускладнення. Лікарські препарати, вітаміни чи ферменти лікар підбирає індивідуально для кожного пацієнта. В числі призначаємих засобів:

Інтернет аптека Здравиця забезпечує швидке безкоштовне пересилання до найближчої аптеки. На сайті регулярно проходять акції на полівітаміни та ліки, дозволяючи дбати про своє здоров'я без зайвих витрат.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті