Чому виникає діатез у дітей і як допомогти малюку

Здоров'я
01.12.2023

Висипання та гіперемія шкіри викликають негативну реакцію у будь-якому віці. Говорячи про дітей, а тим більше немовлят, хвилювання та тривоги зростають багаторазово. Що являє собою діатез? Як упоратися з проблемою?

Цей термін визначає не так захворювання, як набір клінічних проявів. Залежно від природи їх виникнення може бути атопічним, ексудативно-катаральним, нервово-атритичним, лімфатико-гіпопластичним. Найбільш поширений діатез у дітей першого та другого типів. Їх природою є специфічна реакція організму на алерген - компоненти їжі, побутову хімію, пил, шерсть тварин, пилок. Проникаючи в організм, подразник запускає алергічну реакцію.

Причини діатезу у дітей

Патологія визначається як схильність організму до специфічної відповіді. Причини діатезу:

  • захворювання жінки, прийом ліків у пренатальному періоді;
  • алергія у батьків (спадковий фактор ризику);
  • недосконалість травної, імунної системи дитини;
  • дисбактеріоз кишечника (у малюка);
  • відсутність правильних харчових звичок у годівниці (часта причина діатезу у немовляти на ГВ);
  • вплив зовнішніх подразників – агресивні миючі засоби, порошки;
  • прийом лікарських препаратів у грудному віці.

Найчастіше діатез у новонароджених виникає через незрілість його органів і систем. Похибки в харчуванні жінки, раннє введення прикорму (харчування за віком), штучні суміші – фактори ризику. У старшому віці (2-5 років) проблему можуть спровокувати штучні ароматизатори, барвники, консерванти, які є у продуктах.

Діатез у новонародженого не є небезпечним, але й ігнорувати його не можна. Ранки на шкірі можуть бути джерелом вторинного інфікування. Уражені ділянки викликають свербіж, турбують дитину. Рецидивуючий діатез у дитинстві нерідко переростає у хронічну алергію у дітей старшого віку. Може стати причиною бронхообструкцій, частих застуд.

Як проявляється діатез у дітей – симптоми

Основними є шкірні реакції. Діатез у дитини проявляється на щоках, у ліктьових згинах, колінних западинах. На ділянках ураження є:

  • виражена гіперемія шкіри;
  • лущення (при сухій формі), мокнучі ранки з скоринками (при мокрій);
  • свербіж;
  • попрілості;
  • дрібна висипка (діатез на щоках) червоного або аж до малинового відтінку;
  • висипання на лобі, за вухами;
  • при ураженні шкіри голови з'являються різної форми та розміру лусочки (сірі, коричневі).

Якщо площа поразки велика, порушується загальний стан дитини. Малюк примхливий, погано спить, часто плаче.

Окрім проявів на шкірі, симптоматика діатезу новонароджених може включати порушення випорожнень, коліки, здуття живота, збільшення лімфатичних вузлів, мигдалин. Нерідко відзначається недобір чи навпаки перевищення набору ваги.

Діагностика

Постановкою діагнозу займається педіатр. Під час прийому лікар оглядає дитину, збирає сімейний анамнез. Комплексна діагностика включає також складання аналізів на біохімію крові, ОАК, ОАМ, імунологію крові. Проводиться перевірка на дисбактеріоз (кал).

При частих рецидивах діатезу у немовляти потрібна перевірка функціонування органів та систем. Інформативний та безпечний метод діагностики – УЗД. Якщо виявлено відхилення, дитина направляється до профільного фахівця.

Як лікувати діатез у немовляти – чим мазати

Діатез – це комплексна проблема, тому до її вирішення слід підходити також всебічно. Насамперед, необхідно встановити та усунути провокуючий фактор. Далі робота спрямована на нормалізацію роботи організму та відновлення шкірних покривів. Це корекція харчування мами чи дитини (залежно віку), медикаментозне лікування. Прискорити загоєння шкіри допомагають фізіопроцедури.

Ефективне лікування діатезу включає застосування:

  • антигістамінних препаратів – усувають свербіж, зменшують запальні реакції;
  • гормональні мазі – призначають при сильних та великих ураженнях, неефективності іншої місцевої терапії;
  • негормональні засоби (крему, емоленти) – пом'якшують, заспокоюють шкіру;
  • сорбенти – виводять алергени;
  • пробіотики – підтримують роботу ШКТ, нормалізують мікрофлору.

Лікування діатезу у дітей також може включати прийом ферментів, імуномодуляторів, вітамінно-мінеральних складів. Їхнє призначення відбувається при виявленні відповідних дефіцитів та відхилень. Схема терапії розробляється індивідуально. В інтернет аптеці Здравиця можна підібрати препарати як місцевої, так і системної дії для пацієнтів різного віку.

Якщо виник діатез у дитини, чим мазати? У переліку засобів, що показують хорошу ефективність у терапії недуги, ліки трьох груп. Завдання перших – пом'якшення дерми, усунення лущення, регенерація тканин. Це такі склади, як Бепантен (мазь, крем), цинкова мазь, крем від прілості Десітин. Заспокоїти свербіж, зменшити гіперемію допоможуть Феністил, Дермадрін, Ірікар.

Варто відзначити, що мазі від діатезу для дітей до року та інших вікових груп – не основне лікування. Ці засоби не впливають на причину проблеми. Це допоміжна група ліків. Їхнє завдання – усунути шкірний дискомфорт у той час, як організм налагоджує свою роботу зсередини.

Товари рекомендовані експертами

Заходи профілактики

Організм дитини (особливо першого року життя) дуже сприйнятливий до будь-яких впливів. Незрілість органів і систем потребує обережного підходу у доборі харчування, засобів догляду, побутової хімії. Це основні заходи профілактики діатезу у немовлят.

Дотримуйтесь гігієни шкірних покривів. Дбайливий догляд за шкірою. Якщо є схильність до сухості, використовуйте пом'якшувальні креми (за віком!). Рекомендоване щоденне вологе прибирання. Зведіть до мінімуму або відмовтеся від килимів. Одяг купуйте з бавовняних матеріалів, що дихають. Якщо дитина на ГВ, не захоплюйтесь цитрусовими, шоколадом.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті