Чим полоскати горло при ангіні та як лікувати

Здоров'я
03.10.2023

Біль у горлі, утруднене ковтання – ознаки, характерні для багатьох захворювань ЛОР. Високу ефективність у терапії хвороб органів дихання показала обробка слизових засобами місцевої дії.

Ангіна

Лікування запальних процесів глотки та гортані проходить із застосуванням антисептичних та протимікробних спреїв. Хороші результати показує полоскання готовими та домашніми розчинами. Які найефективніші ліки від ангіни? Які препарати та на якому етапі рекомендується застосовувати?

Зміст:

  1. За якими симптомами розпізнати ангіну
  2. Лікування ангіни місцевими засобами
  3. Що приймати при ангіні внутрішньо
  4. Домашні прийоми полоскання горла
  5. Як прискорити одужання

За якими симптомами розпізнати ангіну

Ангіна – інфекційно-запальне ураження мигдаликів та задньої поверхні глотки. Його можуть викликати вірусна, грибкова чи бактеріальна інфекція. При цьому запалення охоплює як тканини горла, так і тканину лімфоїду. Характерними ознаками захворювання є:

  • гіпертрофія мигдаликів;
  • виражена гіперемія слизової оболонки глотки;
  • гнійний ексудат у мигдаликах;
  • сильний біль у горлі (у тому числі й у спокої);
  • жар (температура може сягати 40°C);
  • головний біль;
  • м'язова атонія.

Варто зазначити, що осередки нагноєння та білястий наліт на мигдаликах присутні не завжди. Вони характерні для лакунарної, фолікулярної та флегмонозної форм, коли антибіотик при ангіні необхідний. У дітей нерідко спостерігається ураження тканин стрептококами. За катаральної форми ексудації практично немає. Як і чим лікувати гострий тонзиліт залежить від типу збудника. На вірусну природу хвороби вказує нормальний розмір піднебінного язичка, відсутність білих утворень на мигдаликах, прикореневій області язика. Для підтвердження призначають ОАК, мазок.

Лікування ангіни місцевими засобами

Чим полоскати горло при ангініПри ангіні у дітей, дорослих пацієнтів важлива роль відводиться місцевій терапії. Рекомендовано використання спреїв, розчинів, льодяників з антисептичними та антибактеріальними компонентами. Спрямована дія в осередку інфекції зменшує дискомфорт, знижує ризик приєднання вторинної інфекції.

Чим бризкати горло при ангіні

Ефективний та зручний засіб від ангіни в аерозольній формі – це спрей. В результаті розпилення досягається рівномірне зрошення слизової оболонки ротоглотки. При виборі препарату зверніть увагу на протипоказання, чи компоненти ліків не викличуть алергічну реакцію.

Антисептичні спреї для горла

Ліки можна використовувати при будь-якому типі інфекції – ураження грибками, вірусами, бактеріями. Антисептики мають широкий спектр активності. В інтернет аптеці Здравиця можна вибрати Орасепт, Септолете, Гексаспрей, Хлорофіліпт, Гексорал, Йокс. Ангілекс можна вибрати в аерозолі або флаконах для полоскання при ангіні.

Знеболювальні та протизапальні

Біль – Майже постійний супутник запального процесу. Зменшити дискомфорт та полегшити стан допоможуть такі препарати, як Ангілор, Каметон, Фортеза, Тантум Верде, Декатилен. Хороший спрей з прополісом – Максефект. Можна полоскати горло при ангіні розведенням морської солі. Дозволено препарат для дитини певної вікової групи чи ні, слід перевіряти за інструкцією.

Спреї для горла з антибіотиком

Ліки з антибактеріальної та протимікробної активності складають левову частку препаратів для лікування горла, включаючи гострий тонзиліт. Найкращий антибіотик при гнійній ангіні – Інгаліпт. Його діюча речовина – стрептоцид – відноситься до категорії сульфаніламідів. Стрептоцид активний проти стафілококів, грамнегативних штамів, деяких найпростіших. У педіатричній практиці застосовується з 3 років.

Чим прополоскати горло при гнійній ангіні

Зручна форма для лікування вдома або взяти в дорогу – спрей для горла. Внаслідок розпилення балончика частки ліків потрапляють на стінки глотки та пригнічують інфекцію. При цьому збудник або продукти його розпаду залишаються на тканинах слизової оболонки. Полоскання горла при ангіні призводить не тільки до антисептичної та протимікробної обробки, а й до механічного видалення інфекції. Результативність такої маніпуляції у рази вища. Це швидший спосіб досягти прогресу у лікуванні. Для процедур можна використовувати суміші на основі хімічних сполук, рослинних комплексів.

Чим прополоскати горло при гнійній ангіні? З огляду на специфіку недуги, потрібна протимікробна активність засобів. Лікувальний склад можна приготувати на основі таких препаратів:

  • Діоксидин;
  • Хлоргексидін;
  • Мірамістин;
  • Ротокан;
  • Фурасол;
  • Люголь.

Препарати для зняття набряку горла при ангіні – антисептики Фурацилін, Лорангін, Хепілор, настоянка Прополісу. Пригнічення інфекційної активності зменшує запальний процес, а разом з ним гіперемію та набряк тканин. Перед застосуванням будь-яких ліків, особливо якщо йдеться про лікування дитини, потрібна консультація лікаря.

Товари рекомендовані експертами

Що приймати при ангіні внутрішньо

Лікування гнійної ангіни обов'язково включає прийом препаратів системної дії. Вибір ліків залежить від типу інфекції.

Група препаратів

Для чого призначається

Антибіотики

Застосовують при підтвердженій бактеріальній інфекції. Показані за всіх форм гнійної ангіни.

Противірусні

При аденовірусах – Інгавірін, при ентеровірусах – Аміксин, Анаферон, Лаферон (та інші інтерферони). Універсальні засоби – Арбівір, Арбідол, Імустат.

Протигрибкові

Пригнічує грибкову інфекцію (включно з умовно-патогенною), яка почала активно розмножуватися на тлі зниження імунітету. Ефективними є Тербінафін, Ністатин, Кетоконазол.

Жарознижувальні – протизапальні (НПЗЗ) та анальгетики-антипіретики

Симптоматичні засоби для зниження температури, зменшення м'язового та головного болю. Ацетилсаліцилова кислота не дає крові загуснути, запобігає утворенню тромбів.

Антигістамінні

Ефективні засоби, якщо не знаєте, чим зняти набряк горла при ангіні. Також препарати зменшують інтенсивність запалення.

Препарати антибактеріальної терапії першого ряду – пеніциліни. Справляються у тому числі з гемолітичними стрептококами. Це амоксицилін та амоксицилін з клавуланатом. У Здравиці можна купити Амоксиклав, Флемоксин солютаб, Аугментин, Медоклав як для дорослих, так і для дітей.

Ефективні ліки наступної лінії – макроліди. Препарати добре переносяться, дуже рідко викликають негативні реакції. У терапії гострого тонзиліту можуть бути призначені Сумамед, Азитроміцин, Кларитроміцин, Фромілід.

Гарний результат дають цефалоспорини. Це сильні антибактеріальні ліки, тому їх прийом може спричинити побічні явища. При гострому тонзиліті може застосовуватися Цефтріаксон, Цефодокс, Зіннат, Цефма, Цефікс. Це цефалоспорини другого та третього покоління.

Тетрацикліни застосовують переважно у терапії дорослих. Це такі препарати як Тетрациклін, Доксициклін. Обмеження для дітей – вік 8 років.

Домашні прийоми полоскання горла

Посилити та доповнити аптечні препарати допоможе домашня рецептура. Прополоскати горло при ангіні в домашніх умовах можна содо-сольовими розведеннями, трав'яними складами.

Трав'яні відвари: ромашка, календула, шавлія

Комбінація цих рослин має потужний протизапальний ефект. Крім того, календула виявляє протигрибкову активність, загоює ранки. Шавлія – хороший антисептик. Ромашка – зменшує біль та дезінфікує.

Сіль, сода та йод: класичний рецепт

Чи можна полоскати горло содою при ангіні? Не лише можна, а й потрібно. Сода має виражену протизапальну дію. Йод – ефективний протимікробний та антисептичний засіб. Сольовий компонент розріджує слизовий секрет, зменшує болючість і набряк.

Мед та лимон: смачне та корисне лікування

Мед – це природний антисептик. Завдяки тягучій текстурі він обволікає слизову. Заспокоює її, зменшує болючість. Лимон – потужний антиоксидант із протизапальними властивостями.

Як прискорити одужання

Доповнити дію аптечних засобів допоможуть домашні методи. Якщо лікар не бачить протипоказань, можна зробити компрес при ангіні. Теплова дія зменшить біль та неприємні відчуття. Тривалість «сеансу» не повинна перевищувати 2-3 години. Протягом дня процедуру можна повторити кілька разів. Компреси заборонені при підвищеній температурі, гострому гнійному процесі.

Як правильно промивати горло для кращого результату?

Принципи правильного полоскання:

  1. Розчин готувати безпосередньо перед процедурою.
  2. Температура складу має бути комфортною – не гарячою (можна обпалити запалену слизову) і не холодною (щоб не погіршити проблему).
  3. Ліки повинні залишитися на слизовій оболонці і діяти на патоген. Тому промивання слід проводити після їжі. Якщо зробили натщесерце, чекайте перед їжою 30-40 хвилин.
  4. Тривалість одного полоскання – 30-60 секунд.
  5. Компоненти розчинів для промивання здебільшого не призначені для вживання всередину. Намагайтеся не ковтати рідину.
  6. Для ефективності важлива регулярність обробки. Маніпуляцію проводити не менше, ніж тричі за день.

Навіть найкращий засіб для полоскання горла при ангіні не матиме належного результату, якщо порушувати техніку проведення маніпуляції.

Курити при ангіні можна чи ні?

Ні. Куріння шкодить здоровому організму. Продовжуючи палити, людина значно підвищує ризик ускладнень. Під прицілом виявляється серцевий м'яз. Може розвинутись запалення серця, червоний системний вовчак, ревматоїдний артрит.

Як збити температуру при ангіні?

Для зменшення інтенсивності лихоманки застосовують антипіретики (парацетамол) та НПЗЗ (ібупрофен). При гострому тонзиліті препарати першої групи показують слабку ефективність. температура знижується повільно, незначно та на нетривалий час. Ібупрофен (та інші препарати з однойменним компонентом) дієвіші. Щоб ліки швидше засвоїлися дітям рекомендовані сиропи, дорослим – шипучі таблетки. Якщо є ризик тромбоутворення, краще використовувати Аспірин (ацетилсаліцилову кислоту).

Що можна їсти при ангіні, а що не можна?

Які продукти можна їсти при ангіні, а від чого краще відмовитися? Як і за будь-якої хвороби, важливо забезпечити повноцінне та збалансоване харчування. Важливі джерела білків – риба, м'ясо, горіхи, бобові. Щоб наситити організм вітамінами, включіть у раціон більше ягід, фруктів, овочів. Страви краще тушкувати чи готувати на пару.

Не рекомендовано смажену та жирну їжу. Гострі та пряні страви ще більше дратуватимуть і без того запалену слизову оболонку. Всі продукти та напої мають бути теплими. Щоб не посилювати симптоми, відмовтеся від кислих фруктів та соків.

Що не можна робити при ангіні?

Намагатися збити температуру за будь-якого її підвищення. Жар – один із механізмів боротьби організму з інфекцією. Якщо загальний стан не порушено, до 38,5°C жарознижувальні не показані. При лікуванні дитини контролювати стан слід ретельніше, щоб не допустити фебрильних судом.

Не можна переносити хворобу на ногах. Головна небезпека – її ускладнення. У тому числі – захворювання суглобів, міокардит, вади серця, ревматизм. Без підтвердження бактеріальної інфекції приймати антибіотики не можна. Лікування буде неефективним проти вірусів, знизить захисні можливості організму (антибіотики впливають як на патогенну, так і на хорошу флору). Стежити за вологістю у приміщенні. Сухе повітря може спровокувати набряк горла при ангіні.

Скільки тримається гній при гнійній ангіні?

Для очищення лакун від гнійного вмісту проводять регулярні полоскання. При механічному видаленні ексудату можливе травмування слизової оболонки. Мимовільний розтин гнійників відбувається на 4-й день хвороби. Після цього починається помітне покращення. Середня тривалість захворювання – 7 днів. Про одужання говорять на 6-й день після нормалізації температури.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті