Якими ознаками проявляється метеозалежність і як полегшити стан

Здоров'я
01.12.2023

Кліматичні фактори впливають на всіх живих організмів. Не стала винятком і людина. Для багатьох людей зміна погодних умов проходить непомітно, в той час, як у деяких викликає виражену реакцію – метеозалежність.

Цей стан не є захворюванням, хоча і супроводжується погіршенням фізичного стану. Це хвороблива відповідь організму в процесі адаптації до умов погоди, що змінилися.

Причини метеочутливості

Які процеси у навколишньому середовищі можуть спровокувати метеочутливість? Часта причина погіршення стану – різкі перепади атмосферного тиску. Спровокувати нездужання можуть коливання температури, вологості повітря. Не проходить непомітно геомагнітна активність.

Причинами метеозалежності часто є супутні захворювання людини, що посилюються на тлі погодних коливань. Це захворювання серцево-судинної системи, астма, хронічний бронхіт, алергія, тривожні розлади. Погіршення самопочуття можливе при захворюваннях опорно-рухового апарату (артрит, артроз, остеохондроз, травми в анамнезі).

Ознаки метеозалежності нерідко відзначають люди із надмірною вагою, низькою руховою активністю, вагітні. Негативно на стані відбиваються куріння та алкоголь.

Симптоми метеозалежності

У переліку проявів порушення є як часті, так і специфічні прояви. Поширені симптоми метеозалежності:

  1. Головні болі (аж до мігрені), запаморочення, загальна слабкість. Спровоковані нестачею кисню внаслідок погіршення кровообігу.
  2. Міалгія, ломота та болючість у суглобах. Такі симптоми метеозалежності можуть сигналізувати про дегенеративні процеси у хрящовій тканині.
  3. Погіршення психоемоційного стану (апатія чи навпаки агресивність, дратівливість). Часто виникає у людей з невротичними розладами, за високої чутливості рецепторів.

Симптоми метеочутливості також можуть зачіпати роботу нервової та серцево-судинної систем, органів дихання, ШКТ. Впливати на механізми терморегуляції та потовиділення.

Основні типи

Метеозалежність – це стан, що супроводжується специфічною симптоматикою. Вид патології залежить від характеру проявів:

  1. Мозковий. Супроводжується головним болем, запамороченням, дзвоном та шумом у вухах.
  2. Серцевий. Є задишка, біль і тяжкість у серці, прискорене серцебиття.
  3. Астеноневротичний. Людину непокоїть безсоння, дратівливість, тривожність, перепади тиску.
  4. Змішаний – комбінація різних симптомів.

За ступенем вираженості симптомів стан може бути легким, середнім, важким (часто потрібні таблетки та краплі від метеозалежності).

Метеозалежність при ВСД

ВСД – це порушення у роботі нервової системи. Точну причину виникнення розладу не встановлено. Вегето-судинна дистонія не є діагнозом, а описує комплекс проявів. Симптоми метеозалежності при ВСД більш виражені. У тому числі порушення сну, емоційна лабільність, запаморочення, задишка, підвищена стомлюваність, біль у серці. У таких випадках обов'язкова консультація лікаря для вибору адекватної терапії.

Якщо є метеозалежність при ВСД, можуть бути рекомендовані препарати різних груп:

Заспокійливі засоби допоможуть упоратися з тривожністю. Розслаблюють нервову систему.

Таблетки від метеозалежності групи ноотропів (Біфрен, Гліцисед, Пірацетам) покращують мозковий кровообіг, допомагають впоратися з неврозами. Ліки на основі магнію (Магній активний, Магнель, Магнеквін). Препарати від метеозалежності підвищують працездатність, формують правильну реакцію м'язів.

При сильних психоемоційних коливаннях можуть бути рекомендовані транквілізатори, антидепресанти. У складі комплексної терапії призначають таблетки від метеозалежності з вітамінами, макро та мікроелементами. Вони мають оздоровлюючу та загальнозміцнюючу дію на весь організм.

Медикаментозне лікування метеозалежності

Інтернет аптека Здравиця пропонує ліки при метеозалежності різних фармакологічних груп. Найчастіше терапія має симптоматичний характер. Завдання препаратів – згладити клінічні прояви, підвищити адаптаційні можливості організму.

У терапії застосовуються гомеопатичні препарати при метеозалежності, синтетичні сполуки, рослинні засоби. При нездужаннях у легкій формі допомагають вітамінно-мінеральні комплекси, фітозбори з включенням м'яти, меліси, лаванди, валеріани. Найкращі ліки від метеозалежності – препарати з урахуванням природних адаптогенів. Це засоби з елеутерококом, женьшенем, левзеєю, китайським лимонником.

Ефективні препарати для лікування метеозалежності:

  1. Знеболюючі. Анальгетики-антипіретики, НПЗЗ. Препарати першої групи (Анальгін, Парацетамол) легші. Допоможуть при несильному больовому синдромі. Таблетки від головного болю при метеозалежності на основі ібупрофену – найчастіший вибір.
  2. Для поліпшення мозкового та коронарного кровотоку. Можна вибрати такі ліки від метеозалежності, як Вінпоцетін, Барвітон, Діпіридамол, Пентоксифілін, Трентал.
  3. Ліки на основі ацетилсаліцилової кислоти. Препарати, що знижують метеозалежність, як Аспірин, Кардіо-дар. Допомагають запобігти ускладненням з боку серцево-судинної системи.
  4. Спазмолітики. Рекомендовані при больовому синдромі, що спричинений скороченням гладкої мускулатури (у тому числі в судинах). Це такі засоби Но-Шпа, Дротаверін, Папаверін.

При порушенні сну можна придбати препарати при метеозалежності з мелатоніном.

Товари рекомендовані експертами

Заходи профілактики

Як позбутися метеозалежності чи згладити рецидиви? Основа профілактики – принципи здорового життя. Сон не менше 7 год. Збалансоване харчування. Якщо дискомфорт виникає часто, перевірте дефіцит вітамінів та мінералів.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті