Як вилікувати демодекоз - поради дерматолога

Здоров'я
01.11.2023

Шкірні паразити – найчастіша причина дерматологічних захворювань. Результатом підвищеної активності підшкірного кліща стає демодекоз.

Хворобу викликає вугрова залізниця двох типів – Demodex folliculorum та Demodex brevis. Це умовно-патогенний паразит, що досягає довжини 0,1-0,4 мм. З появою сприятливих умов починається активне зростання колоній та розвиток заболювання. Основне місце проживання вугрового кліща – сальні залози та волосяні фолікули. Осередки ураження зосереджені переважно на обличчі та шкірі голови, але можуть поширюватися на спину, груди, руки.

Причини демодекозу та провокуючі фактори

Проникнувши в організм одного разу, паразит залишається в ньому назавжди. При цьому більшість інфікованих людей не підозрюють про зараження. Які фактори допомагають демодексу активуватися? Серед них:

  • порушення гормонального фону;
  • зниження імунітету, часті ГРВІ на цьому тлі, які ще більше послаблюють організм;
  • захворювання ШКТ, порушення мікрофлори кишечника;
  • наявність осередків хронічної інфекції (запальні процеси);
  • ендокринні порушення – захворювання щитовидної залози, цукровий діабет;
  • порушення харчування;
  • хронічний стрес;
  • оперативні втручання офтальмологічного профілю.

Цей стан знижує активність захисних механізмів, тому демодекоз на обличчі або шкірі голови отримує шанс на активність. Захворювання може мати первинний та вторинний характер. У першому випадку йдеться про самостійний діагноз, який до цього не встановлювався. Пацієнт зазвичай добре реагує на лікування. Одужання відбувається швидко. Демодекоз – це виліковне захворювання. Але за наявності інших дерматологічних проблем нерідко виникають рецидиви. У цьому випадку йдеться про вторинну поразку.

Шляхи зараження підшкірним кліщем

Демодекоз у людей передається контактно-побутовим шляхом. Джерелом зараження може бути інфікована людина чи тварина. Носій не завжди знає про свій статус, оскільки симптоми з'являються лише за розвитку хвороби. Також вугровий очний кліщ може проникнути в організм через предмети побуту - постільну білизну, рушник, одяг, косметику, предмети гігієни. Заразитися можна в перукарні, у косметолога (наприклад, під час масажу повік).

Види захворювання

За особливостями прояву виділяють кілька типів демодекозу:

  1. Розецеподібний. На шкірі відзначаються ділянки гіперемії слабкої чи помірної інтенсивності.
  2. Офтальмологічний. Супроводжується запаленням повік, кон'юнктивітом. Це демодекоз повік – лікування препаратами з бактеріостатичною активністю.
  3. Акнеформний. Симптоматика схожа на вугрову хворобу. На поверхні обличчя з'являються фолікулярні та нефолікулярні гнійники, папули.
  4. Себорійний. На шкірі з'являються висипання, ділянки лущення.

Етапи лікування демодекозу – це обстеження (здавання аналізів), постановка діагнозу, призначення лікування. Терапія підбирається з урахуванням локалізації ураження, його інтенсивності, віку пацієнта. Якщо інфекція поширилася на очі, то дерматолог може рекомендувати консультацію офтальмолога.

Щоб знати, як лікувати демодекоз на обличчі, потрібне обстеження пацієнта. Насамперед це ОАК. Також необхідний зіскрібок вмісту сальних залоз, гнійних утворень (якщо такі є), шкірних лусочок і скоринок. При підозрі на інші захворювання може проводитися гістологія фрагментів ураженої дерми.

Основні симптоми демодекозу

На те, що підшкірний кліщ почав активно розвиватися, вказують специфічні симптоми демодекозу. Прояви відрізняються за локалізацією. Виділяють п'ять видів недуги. При центральній формі основна локалізація кліща – це Т-зона, у якій максимально зосереджені сальні залози. Для медіального типу ураження характерне поширення кліща на щоки, бічні частини чола, лінію підборіддя. При асиметричній формі захворювання страждає лише половина обличчя. Латеральний тип – це задіяння бічних частин обличчя. Найкраща мазь від демодекозу повік – Бензилбензоат – допоможе за всіх типів захворювання. Вона ефективна і в найважчому варіанті – тотальному (суцільному) ураженні. Ознаки захворювання простежуються на всій лицьовій поверхні.

Демодекоз шкіри

Перші ознаки демодекозу схожі на багато дерматологічних проблем. Підвищується жирність шкіри, пори розширені. Проблемні зони блищать, виглядають сальними. З'являються гнійничкові утвори, рожеві вугри. Застосування косметичних засобів ускладнює проблему. Якщо не проводити лікування, поверхня шкіри втрачає гладкість. З'являються рубці та кальцинати. Можуть збільшуватися ніс та підборіддя. Присутня постійна сверблячка обличчя, волосистої частини голови, вушних раковин. Дискомфорт посилюється надвечір. Може початися випадання волосся.

Офтальмодемодекоз

Демодекоз очей супроводжується розвитком кон'юнктивіту, блефариту, можливо ураження рогівки. Пацієнт звертається зі скаргами на печіння, свербіж, слизові виділення з очей (одного або двох). Внутрішня поверхня повіки гіперемована. Під час огляду біля лінії зростання вій помітні лусочки.

Лікування демодекозу аптечними засобами

Косметичний догляд та зміцнення імунітету відіграють важливу роль у контролі демодексу. Але придушити активне зростання колоній можна лише медикаментозно. Можуть брати участь у лікуванні демодекозу препарати наступних груп:

  1. Протипаразитарні медикаменти місцевої дії. Це Бензилбензоат у формі крему або емульсії, Сірчана мазь, Перметринова мазь.
  2. Засоби з лікувально-косметичним ефектом – бовтанка від демодекозу Демоскін, Стоп Демодекс.
  3. Препарати з протимікробною та антипротозойною дією на основі метронідазолу (Метрогіл, Розамет).
  4. Антибактеріальна терапія системно призначається при приєднанні бактеріальної інфекції. Найкращі антибіотики при демодекозі – Орнідазол, Метронідазол. Крім протимікробної, проявляють протипротозойну активність.
  5. Протигрибкові мазі. В інтернет аптеці Здравиця можна придбати Клотримазол, Ністатинову або Саліцилову мазь.
  6. Антигістамінні засоби. При вираженому свербежі, гіперемії, набряку слизових.
  7. Антибіотики при демодекозі обличчя місцевої дії (Левомеколь), протимікробні очні креми та краплі в очі з бактеріостатичною активністю при демодекозі повік. Це краплі Сульфацил, Тобіфламін, Левоміцетин, мазь Тобрадекс.
Товари рекомендовані експертами

Для підтримки організму призначають також вітаміни при демодекозі (А, Е, С, К, Р) та мінеральні комплекси. Рекомендовані фізіопроцедури. Хороший результат дає дарсонваль – ефективний дезінфектор та коагулятор. Імуностимулюючі препарати застосовують при значному зниженні імунітету. Лікування тривале – від 1 до кількох місяців.

Наслідки зараження підшкірним кліщем

Щоб уникнути негативних наслідків активності паразита, важливо своєчасно пройти ефективне лікування демодекозу. Відсутність терапії призводить до наростаючої активності кліща. Почервоніння шкіри посилюється, свербіж стає дедалі інтенсивнішим. Ранки на шкірі, що з'явилися в результаті розчісування, стають комірами для мікробів. Тому найчастіше ускладнення – це приєднання бактеріальної інфекції. Також хронічне інфікування шкіри створює сприятливі умови розвитку розацеа.

Ускладнення у дорослих

Підвищена активність паразиту протягом тривалого часу може провокувати алергічні реакції. Продукти життєдіяльності залізниці негативно впливають на тонус судин, від чого запалення лише посилюється. Лікування демодекозу необхідно, щоб запобігти таким ускладненням, як блефарит і блефарокон'юнктивіт. Захворювання загрожують офтальмологічними проблемами, випадінням вій. Травмування та розростання тканин призводить до утворення рубців на носі (ринофіми), на повіках (блефарофіми), на лобі (метафими), на підборідді (гнатофіми). Поразка волосяних цибулин на голові може призвести до облисіння.

Ускладнення у дітей

Паразитарна інфекція у дітей трапляється нечасто. Імовірність хвороби зростає у підлітковому періоді на тлі гормональних змін, посиленої секреції сальних залоз. Як і у дорослих, висипка з'являється на повіках, на носі або підборідді, в області брів і на лобі. Відсутність лікування демодекозу може призвести до блефарокон'юнктивіту. Це запальний процес, що охоплює повіку та слизову ока. Пошкодження шкірних покривів загрожує розростанням та рубцюванням тканин. З'являються ділянки гіперпігментації. Може порушитись овал обличчя. Естетичні моменти негативно впливають на психоемоційний стан дитини та підлітка.

Заходи профілактики

Паразитарним кліщем інфіковано більшість населення Землі (до 80%). Але розвивається захворювання далеко не завжди. На варті контролю за чисельністю залізниці – імунна система. Уникнути лікування демодекозу допоможуть дотримання заходів профілактики.

Основою здоров'я не тільки тіла, а й шкіри є правильне харчування. Намагайтеся харчуватися збалансовано. У раціоні не повинно бути великої кількості напівфабрикатів, жирної їжі, копченостей, швидких вуглеводів.

При виборі декоративної косметики звертайте увагу на склад продуктів. Засоби для догляду підбирайте за типом шкіри. Не захоплюйтеся сонячними ваннами, відвідуванням парних. Гормональні препарати (системної або місцевої дії) підбираються лише лікарем.

Як доглядати шкіру при демодекозі?

Важливе доповнення медикаментозної терапії – догляд у домашніх умовах. Це щоденне очищення, обробка м'якими антисептиками та зволоження шкіри при демодекозі. Хороший підсушуючий, протизапальний і ранозагоювальний ефект дають відвари ромашки, календули, пижми. Для вмивання використовуйте лише теплу (не гарячу!) воду. Інакше є ризик пересушити шкіру. Результатом стане посилене продукування шкірного сала та ще більша активність кліща. Кращий засіб від демодекозу повік та шкіри для щоденного догляду – це дьогтярне мило. Після вмивання промокніть обличчя паперовими рушниками, щоб уникнути повторного інфікування.

Харчування під час зараження підшкірним кліщем

Дієта при демодекозі має максимально відображати принципи здорового харчування. При складанні меню відмовтеся від гострої, жирної, смаженої та пряної їжі. Не рекомендовані алкоголь, кава, цитрусові, шоколад, молоко та квашена капуста. Краще включити до раціону нежирні сорти м'яса та риби, кисломолочні продукти, свіжі овочі та не солодкі фрукти. Хліб грубого помелу, рис, гречана, пшенична каші. Корисні продукти з рослинною клітковиною (цвітна капуста, броколі), складні вуглеводи (морква, буряк, гарбуз).

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті