Чому болить спина: розбираємося в причинах і знаходимо рішення

Здоров'я
29.12.2023

боль в спинеБольовий синдром – головний симптом багатьох захворювань. Якщо ж виникає біль у спині, причина може критися зовсім в іншому, а тому потрібна консультація лікаря та комплексна діагностика.

Неможливо лікувати біль у спині, не усуваючи основну хворобу, але можна зняти дискомфорт на час проходження лікування. Інтернет-аптека пропонує широкий вибір знеболювальних препаратів, серед яких ви точно знайдете ті, які призначив вам лікар.

Види болю в попереку

Серед причин, через які болить спина, можуть ховатися такі:

  • болить спина в попереку - можливо, це запальний або неврологічний процес, защемлення поперекового корінця, запалення нирок;
  • болить спина внизу, виникає гострий спазм – симптом протрузії або грижі;
  • якщо спина болить з боків від хребта, це свідчить про ліво- або правосторонню грижу;
  • коли болить спина між лопатками, це може свідчити не лише про проблеми з хребтом, а й про захворювання шлунка чи кишечника;
  • біль у грудній клітці та спині вказує на грижу або захворювання серця (стенокардія, інфаркт міокарда);
  • якщо болить спина вище за поперек, але нижче лопаток, причина може бути в деформації трапецієподібних м'язів, захворюваннях хребта або внутрішніх органів;
  • коли болить живіт і спина одночасно, йдеться про захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, статевої системи.

Біль – рефлекторний сигнал про проблеми в організмі, але без грамотного лікаря розібратися в її причинах дуже складно.

Чому болить спина - основні причини

Спіна може хворіти з різних причин – від патологій хребта до хвороб внутрішніх органів. Розглянемо найпоширеніші.

Хвороби опорно-рухової системи

  1. Остеохондроз. Захворювання пов'язане зі зносом хрящової тканини між хребцями, що викликає біль у спині та обмежує рухливість.
  2. Грижа міжхребцевого диска. Випадання ядра міжхребцевого диска, яке чинить тиск на сусідні нерви, і внаслідок цього біль у спині віддає в ногу.
  3. Спондилоартроз. Захворювання, пов'язане із зносом суглобів між хребцями. Пацієнт постійно відчуває біль і не може вільно рухатись.
  4. Радикуліт. Запалення нервового корінця, спровоковане різними факторами – ndash; від грижі диска до остеохондрозу.
  5. Підвищені фізичні навантаження на спину. Сильне перенапруга м'язів спини через надмірну фізичну активність або підняття тяжкості.
  6. Травми м'яких тканин. Ушкодження м'язів, зв'язок або сухожилля з вираженим подальшим больовим синдромом.

Захворювання внутрішніх органів

Деякі захворювання внутрішніх органів (нирок, серця, легень або шлунка) можуть виявлятися болем у ділянці спини.

Захворювання органів малого тазу у жінок (запальні процеси, ендометріоз, міоми матки та інші стани) провокують біль унизу спини.

Також біль виникає при урологічних захворюваннях (проблеми з нирками, сечовим міхуром) та хворобах ШКТ.

Симптом відноситься і до онкопатологій: злоякісні пухлини в різних частинах тіла можуть провокувати біль у спині, особливо якщо вони чинять тиск на нерви або кісткові структури.

У яких випадках обов'язково звертатися до лікаря

Практично неможливо самому розібратися, чому болить спина в попереку, але є явні ознаки того, що ситуація потребує негайного звернення до лікаря. Серед них:

  • різкий біль у спині, поперек гостро напружений або заблокований;
  • збереження болю в спині понад три дні без зниження інтенсивності;
  • попередня травма;
  • біль у спині з онімінням промежини;
  • порушення дефекації або сечовипускання (нетримання або затримка, помилкові позиви, надмірно часті позиви);
  • біль у спині після сну, що посилюється вранці;
  • локалізація болю в кількох місцях одночасно;
  • болі в попереку супроводжує оніміння ноги, паху, стопи, стегна, сідниці;
  • поєднання болю в спині з посмикуваннями мускулатури кінцівок.

Кожна ситуація – привід для негайного звернення по медичну допомогу. Якщо відкладати візит до лікаря, ваш стан може погіршитися.

Як позбутися болю в спині - методи лікування

Що робити, якщо Болить у спині? Не варто просто боротися із симптомом за допомогою знеболювальних засобів, оскільки основна проблема тим часом може серйозно посилитись. Будь-яке лікування починається з професійної консультації: лікар зможе поставити точний діагноз і підібрати індивідуальну терапевтичну схему.

У більшості випадків для усунення захворювань, що спричинили біль у спині, потрібен комплексний підхід, що включає медичні огляди різними фахівцями, рекомендовані види фізичної активності, корекцію способу життя. Це складніше, ніж знеболити біль у спині, але тільки так вдасться повністю усунути неприємний симптом. Фахівець може порекомендувати один з наступних методів терапії, або їх комбінацію.

Медикаментозне лікування

  1. Протизапальні препарати (Ібупрофен) усувають запалення та знеболюють. 
  2. М'язові релаксанти розслабляють напружені м'язи.
  3. При дегенеративних захворюваннях хребта можуть бути рекомендовані препарати для зміцнення кісток та хрящів - хондропротектори.
Товари рекомендовані експертами

Фізіотерапія

Вправи для зміцнення м'язів спини та корекції постави, масажі та розтяжки для зняття напруги у м'язах. Іноді додатково призначають електро- або ультразвукову стимуляцію.

Корекція способу життя

Контроль ваги допомагає знизити навантаження на хребет та прибрати біль.

Контроль за правильною поставою, грамотний розподіл навантаження на хребет при піднятті тяжкості також необхідні для запобігання появі болю в спині.

Регулярні фізичні вправи (плавання, йога, пілатес) зміцнюють м'язи спини та покращують гнучкість, є обов'язковою умовою профілактики болю в попереку.

Альтернативні методи

У деяких випадках призначається акупунктура або електронейростимуляція (TENS) для зняття болю.

Інвазивні процедури

Ін'єкції протизапальних препаратів або знеболювальних прямо в область спини, іноді хірургічні втручання (наприклад, при грижах диска).

Біль у спині та попереку - поширена проблема, яка може виникати з різних причин, включаючи неправильну поставу, перенапругу м'язів, травми або захворювання хребта. Важливо звертати увагу на сигнали свого тіла та не ігнорувати дискомфорт у спині. Тимчасове полегшення принесуть знеболювальні протизапальні препарати (в залежності від сили болю можна вибрати місцеві лікарські форми - мазі, гелі, пластир, або засоби системної дії - таблетки, капсули, порошки, уколи):

Щоб позбутися болю надовго, підходьте до проблеми комплексно. Допоможуть вправи для зміцнення м'язів спини, правильне харчування, достатній відпочинок, грамотний розподіл фізичних навантажень, регулярний прийом хондропротекторів для профілактики проблем зі спиною та суглобами і, при необхідності, звернення до фахівців та комплексна медикаментозна терапія. Пам'ятайте, що рання діагностика та адекватне запобігти розвитку серйозних ускладнень.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті