Чому випадає волосся і що з цим робити

Здоров'я
01.11.2023

Здорові та сильні локони хочуть мати не лише жінки, а й чоловіки. Проблема облисіння може виникнути у будь-якому віці. З чим пов'язана ця проблема?

Говорячи про облисіння, мають на увазі випадіння волосся у кількості, що перевищує зростання. Щоб не чекати появи помітних лисин, проведіть невелике дослідження. Необхідно щодня підраховувати кількість волосків, що залишили поверхню голови. Норма випадіння волосся щодня становить 50-150 шт. Якщо отримані результати вкладаються в референтний інтервал, причин для занепокоєння немає. Процес зростання циклічний і на місці волоска, що випав, вже зародився новий. Якщо ж втрати помітні і зовні, потрібне обстеження. Для цього відвідайте трихолога.

Випадіння волосся – коли норма, а коли патологія?

Наукове визначення облисіння – алопеція. Не варто чекати на проходження всіх стадій облисіння. Запідозрити проблему дозволяють такі ознаки:

  1. Поступове зменшення густоти в області верхівки. Це найпоширеніша вікова ознака. Пасма можуть ставати ширшими, з'являються залисини. У чоловіка процес помітний на лінії росту волосся.
  2. Поява лисин. Залисини круглої форми (або плямами) викликають біль, свербіж та дискомфорт. Пліски можуть локалізуватися на голові, бороді і навіть бровах.
  3. Сильне випадіння волосся не тільки на голові, а й по всьому тілу. Найчастіше стає результатом агресивного впливу під час лікування раку (після променевої терапії чи хімії). З часом волосяний покрив відновлюється.
  4. Зниження привабливості шевелюри. Волоски стають тьмяними, ламкими, слабкими. Поступово помітним стає зниження густоти. Причиною випадіння волосся може стати неакуратне розчісування чи інтенсивні дії під час миття. Така ситуація оборотна. Явище часто тимчасове.
  5. Поява на голові ділянок лущення, шкірних плям. Такі прояви можуть свідчити про дерматологічну природу проблему (як інфекційну, так і ні). У разі постригаючого лишаю втрата локонів супроводжується болями, набряком тканин, гіперемією аж до кровотечі.

Причини випадіння волосся

Ситуація, коли лізе волосся, засмучує та лякає. Щоб розробити тактику лікування, важливо розібратися, чому випадає волосся. Чинники ризику:

  • ендокринні порушення (особливо характерне для захворювань щитовидної залози);
  • грибкова або бактеріальна інфекція;
  • дисбаланс гормонів (у пубертатний період, період пременопаузи, на фоні відміни оральних контрацептивів, при вагітності);
  • спадковість;
  • нервова або фізична перевтома;
  • гіповітаміноз;
  • агресивні дії ззовні – низькі або високі температури, знебарвлення, регулярне користування феном, засобами для укладання.

Випадіння волосся у жінок та чоловіків може відбуватися внаслідок прийому деяких фармакологічних препаратів. Серед них антикоагулянти, препарати протисудомної групи, ряд оральних контрацептивів. Негативно на стан шевелюри можуть вплинути гормони щитовидної залози, антидепресанти, бета-блокатори. Не варто захоплюватися засобами з вітаміном А. Надлишок ретиноїдів, як і нестача, шкідливий.

Особливо варто сказати про випадіння волосся після пологів. Причин тому кілька. Організм зазнає найскладнішої гормональної перебудови. Народження дитини – як радісна подія, але й стрес. Як фізичний, так і емоційний. При ГВ часто випадає волосся після пологів через дефіцит вітамінів і мінеральних сполук. Після пологів жінки часто дотримуються дієти, що негативно позначається на якості шкіри, нігтів та локонів. За вираженої картини варто пройти комплексне обстеження. Можливі ендокринні та гормональні порушення. Якщо візуально обсяг не зменшився, але на гребінці залишається все більше волосся, важливе харчування організму. Найкращими ліками від випадіння волосся стануть полівітамінні комплекси. Підібрати препарат завжди можна в інтернет аптеці Здравиця.

Випадіння волосся у чоловіків та хлопців у молодому віці найчастіше зумовлене спадковим фактором. Маніфест захворювання може статися вже під час статевого дозрівання. Косметичні засоби в таких випадках найчастіше безсилі. Необхідне комплексне обстеження та медикаментозна терапія.

Види алопеції (облисіння) у жінок та чоловіків

Облисіння у жінок і чоловіків може відбуватися за таким типом:

  1. Андрогенний. До проблеми схильні більше чоловіки. Природа хвороби – гормональні порушення; спадковий фактор. Жінки страждають рідко, але така можливість не виключена.
  2. Очаговий. Як випливає із назви, облисіння відбувається ділянками.
  3. Дифузний. Втрата волосків інтенсивна, але поступова по всій голові.
  4. Рубцова. Викликана порушенням цілісності шкірного покриву. Крім втрати волосків відзначається сверблячка голови.

Методи діагностики

Щоб зупинити випадіння волосся, потрібен фахівець. Трихолог призначить загальні та специфічні аналізи. За їх результатами буде призначено лікування або надано рекомендацію для більш глибокого обстеження у вузьких фахівців.

Які аналізи здавати при випадінні волосся

Трихограма – один з перших аналізів, коли випадає волосся. Предметом обстеження є шкіра голови. Спеціальні лінзи видають збільшення більш ніж у 1000 разів. Це ефективний метод прицільного вивчення шкіри та волосяного покриву.

Наступне обстеження, коли волосся випадає – спектральний аналіз волосків. Дозволяє вивчити їх щільність, структуру та стан. Для моніторингу функціонування секреторних залоз проводять трихоскопію. При проблемі лупи рекомендовано вивчення біоматеріалу, що лущиться, на предмет грибкового або бактеріального інфікування.

Обов'язково призначаються загальноклінічні та біохімічні аналізи при випадінні волосся. Це ОАК, біохімія крові, перевірка статевих гормонів та гормонів щитовидної залози.

Як зупинити випадіння волосся аптечними засобами

Робота з проблемою облисіння має вестися всебічно. Тут важливим є прийом медичних препаратів, харчування, догляд.

Якщо сильно випадає волосся, обов'язково призначають вітаміни для волосся. Це збалансовані комплекси, до складу яких входять біотин, колаген, токоферол, Омега 3, 6, 9, пантотенова та нікотинова кислоти. Їхнє завдання – компенсувати нестачу корисних речовин. Поповнення вітамінно-мінеральних запасів запускає природний механізм зростання та оновлення. Популярні засоби – Волвіт, Solgar, Доппельгерц актив, Перфектіл Плюс, Зест б'юті.

Товари рекомендовані експертами

Препарат для зовнішньої обробки, якщо дуже сильно випадає волосся, – Меноксіділ. Вміст можна втирати у волосисту частину голови, брови, бороду. Рекомендована кратність використання – двічі на день. Терапія тривала. В окремих випадках лікувальний курс становить 12 місяців. Популярний засіб для боротьби з алопецією бороди, осередковими ураженнями. Для зовнішнього застосування підійде також нікотинова кислота від випадіння волосся. Вміст ампул слід акуратно розподілити в прикореневій області та по всій довжині після миття голови.

Ін'єкції дифенципрону призначають проти випадіння волосся у тяжких випадках. Суть методу полягає в запуску сильної алергічної реакції. Отриманий клітинами стрес стимулює їх до активної роботи та оновлення, пробудження волосяних фолікулів. Інший механізм, але подібну дію мають уколи стероїдів.

Популярні засоби, щоб зміцнити коріння волосся, зупинити різке випадіння волосків, – Triphasic, Біоксин, Плацент Формула №12. Це ампули з біологічно активними сполуками (рослинними екстрактами, плацентарними клітинами, ефірними оліями). Ліки надають шкірі голови стимулюючий ефект, що омолоджує. Нормалізуються обмінні процеси.

Що ще можна зробити в домашніх умовах, якщо випадає волосся

Народні засоби від випадіння волосся можна використовувати як самостійну методику лише з метою профілактики. Якщо виникло облисіння, ці прийоми переходять у допоміжну терапію.

У домашніх умовах можна приготувати трав'яні відвари (включаючи корінь лопуха), рицинову олію, суміші з ефірними композиціями. Видимий результат дають маски від випадіння волосся із натуральними компонентами. Так засіб з додаванням алое активує волосяні цибулини. Поліпшує мікроциркуляцію. Реп'яхова олія стимулює зростання, живить волосяні фолікули. Дає зміцнення по всій довжині.

Маска для волосся проти випадіння з гірчицею або перцем посилює кровообіг. Шкіра голови та волосяні цибулини отримують більше кисню та живлення. Стають міцнішими і сильнішими. Хороше джерело живлення – цибульний склад. Можна використовувати коренеплід самостійно або додати мед. У рецепт також входить яєчний жовток. Підсилюють дію маски від випадіння волосся масажні рухи, які робляться в процесі втирання складу.

Салонні процедури

Які б причини випадіння волосся у жінок не були, сучасні косметологічні процедури зможуть допомогти. Для відновлення густоти та краси локонів застосовують:

  1. Мезотерапію – ін'єкційна методика для живлення та оздоровлення шкіри. Введення препаратів проводиться у середні слої дерми.
  2. Плазмоліфтинг – пацієнтці вводиться раніше відібрана власна кров, але збагачена тромбоцитами.
  3. Лазерна терапія – стимулювання волосків лазером особливо результативне при віковій та андрогенній алопеції.
  4. Голковколювання – акупунктурна методика впливання на активні центри.
  5. Масаж голови – покращує кровообіг, мікроциркуляцію.
  6. Трансплантація – пересадка волосків з інших ділянок голови.

Доповнити ефект процедур допоможуть маски від випадіння волосся в домашніх умовах.

Як запобігти випадінню волосся – заходи профілактики

Говорячи про здоров'я, багатьом проблемам набагато легше запобігти, ніж усунути. Це стосується й проблеми облисіння. Щоб не довелося займатися лікуванням випадіння волосся:

  1. Обережно ставтеся до локона. Починайте розчісування з кінців, поступово піднімаючись до маківки.
  2. Використовуйте масажну щітку або гребені з широкими зубцями.
  3. Не захоплюйтесь агресивними процедурами із хімічними складами. Намагайтеся рідше піддавати локони термічнму впливу (плойки, фени, праски). Найкраще під час сушіння феном встановлювати прохолодний режим.
  4. У зачісці не старайтеся з аксесуарами та засобами для укладання. Шпильки, гумки притримують, але не варто їх затягувати занадто сильно. Те саме стосується і зачісок (тугих кіс, високих хвостів).
  5. Підбирайте засоби для догляду з урахуванням типу шкіри та особливостей локонів.
  6. Наносьте захист від ультрафіолету.

Ці прості дії допоможуть зберегти красу та здоров'я волосся.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті