Чому сльозяться очі і як позбутися підвищеної сльозогінності

Здоров'я
01.11.2023

З ситуацією, коли мимоволі починають текти сльози, бодай раз у житті стикався кожен. Якщо явище має епізодичний характер, причин для занепокоєння зазвичай немає. А якщо сльозотеча виникає часто?

Щодня у кожної людини виділяється близько 1 мл сліз. Рідина, що продукується слізною залозою, потрапляє під повіку і при морганні зволожує рогівку. Це фізіологічне сльозовиділення. Коли ж кажуть, що сльозяться очі, йдеться про неконтрольоване виділення слізної рідини. Коли вона не встигає йти по сльозовідвідних шляхах. Така ситуація створює суттєвий дискомфорт у житті.

Навіщо потрібні сльози

Важливість сліз важко переоцінити. Це рідина із складним хімічним складом. До неї входять ферменти, білки та вуглеводи, мікроелементи. Але основою (99%) є вода. Очі сльозяться, щоб:

  • зволожити слизову оболонку, запобігти пересиханню;
  • захистити рогівку від агресивного впливу факторів середовища;
  • «вимити» сторонні частинки (потрапили порошинки, піщинки);
  • придушити бактеріальну інфекцію (завдяки присутньому у сльозі лізициму);
  • зменшити рівень стресу. Коли сльозиться око, спрацьовує захисний механізм системи виділення. Гормони, викид яких стався внаслідок нервової перенапруги, виводяться доступними способами, включаючи сльози. Це природна відповідь на будь-які психоемоційні потрясіння (як позитивні, так і негативні). Аналогічна реакція запускається при надлишку адреналіну («сльози щастя»).

Чому сльозяться очі – основні причини

Причини, чому сльозиться одне око або обидва, зводяться до трьох основних механізмів. Перший – надмірне продукування слізної рідини. Друга – порушення у роботі слізних канальців. Третя – зміна складу рідини. Розглянемо фактори, що призводять до запуску цих механізмів.

Зовнішні причини

До цієї групи належать ситуації, коли організм, виділяючи рідину, намагається захистити око від ушкоджень. Причини, через які печуть і сльозяться очі:

  • пересушування повітря або висока інтенсивність задимлення;
  • проникнення чужорідного елемента;
  • агресивні кліматичні умови;
  • занадто інтенсивне освітлення;
  • втома та перенапруга очей.

Скарга, що ріже око та сльозиться, часто надходить від пацієнтів із контактними лінзами. Проблема виникає через помилки при підборі діоптрій, неправильно вибраному матеріалі для лінз або розчину.

Хвороби очей

Якщо постійно сльозяться очі, може йтися про офтальмологічні захворювання. Найбільш поширене – кон'юнктивіт. Хвороба має переважно вірусну та бактеріальну природу. Запалення супроводжується свербінням, печінням. Крім сльозотечі, може виділятися слизовий секрет. Часто, особливо на початкових етапах, тільки одне око червоне, ріже і сльозиться. Щоб запобігти поширенню інфекції, не чухайте і не тріть його.

Інша часта причина – синдром сухого ока. Розвивається на фоні вікових змін, перевтоми. Пересихання рогівки запускає інтенсивну секрецію слізної рідини. Патології сльозовідвідних шляхів – запальний процес, звуження або закупорка просвіту, здавлювання набряковим повіком – також причина сльозогінності очей.

З підвищеного сльозовиділення може починатися блефарит (запалення повік). При цьому також поширена одностороння поразка. Потрібні краплі для очей та мазі з протимікробними компонентами.

Одна з причин, коли сильно сльозяться очі в літньому віці – зниження м'язового тонусу повік та очей. Результатом нависання верхньої повіки стає загортання нижньої. Постійний контакт вій з кон'юнктивою викликає роздратування останньої. Як результат – часта сльозотеча. Наступний фактор, чому сльозяться очі в старості, – підвищена чутливість м'язів до холоду. Вони стискаються. На тлі звужених слізних проток така ситуація може призвести до їх повної закупорки.

Системні захворювання

Сльозотеча може викликатись системними порушеннями та захворюваннями. У тому числі вірусні інфекції (ГРВІ, грип). Ситуацію, коли сльозяться очі та нежить, пояснити просто. Запальний процес у носових ходах призвів до набряку слизової носа. В результаті відбулося звуження нососльозного каналу. І тепер сльози не мають природного виходу. Тому, коли нежить, сльозяться очі практично завжди.

Фактор систематичного подразнення слізних залоз – невралгія. Проблема може виникнути на тлі порушень психосоматичного стану.

Сльозиться око у дитини нерідко через нежить, синусит (гострий або хронічний). Розростання носоглоткових мигдаликів, поліпи ускладнюють відведення слізної рідини. Інтенсивне сльозовиділення виникає як прояв алергічної реакції. Подразником найчастіше виступають пилок, хімічні сполуки, шерсть, пил. У такому разі очі сльозяться і сверблять.

Підвищене сльозовиділення, асоційоване зі світлобоязню, може вказувати на гіповітаміноз, нестачу мінералів. Така картина характерна для дефіциту калію, елементів груп В.

Якщо часто сльозяться очі, причини можуть мати більш серйозний характер:

  • аутоімунні патології;
  • ендокринні порушення;
  • гормональний дисбаланс.

Чим капати очі, якщо сльозяться

Щоб підібрати ефективне лікування, необхідно встановити причину проблеми. Якщо сльозяться очі, чим лікувати підкаже офтальмолог. Для нормалізації стану можуть застосовуватись препарати наступних груп:

  1. Ліки з антисептичними компонентами, антибактеріальні краплі. При інфекційній причині проблеми, коли сльозяться і закисають очі у дорослої дитини. Це переважно рецептурні засоби. Замовити в інтернет аптеці Здравиця можна Сульфацил, Офлоксацин, Офтамірін, Тауфон. Схему лікування, дозування визначить лікар.
  2. Препарати зменшення набряклості. Допомагають зменшити сльозогінність очей у людей похилого віку. Компоненти ліків мають тимчасовий судинозвужувальний ефект на дрібні капіляри. Вазолідація, набряк кон'юнктиви зменшується, вироблення сліз знижується. Це такі засоби як Віаль, Візин, Оптін.
  3. Зволожуючі краплі (якщо пекуть і сльозяться очі), штучні сльози. Застосовують при синдромі сухого ока. Недостатнє зволоження слизової оболонки викликає дискомфорт, подразнення, мимовільну сльозотечу. Хороший результат показали краплі Віаль штучна сльоза, Офтагель, Гілайс, Кларистіл, Сістейн. У складі препаратів рідина, схожа на властивості, структурі з природною сльозою.
Товари рекомендовані експертами

Симптоми, при яких слід обов'язково звертатися до лікаря

Дискомфорт будь-якого роду, що носить систематичний характер, – це привід звернення за медичною допомогою. У переліку офтальмологічних проявів, які потребують консультації у фахівця, відзначимо свербіж, різі, печіння, гнійні виділення. Коли болить і сльозиться око, можливий розвиток склериту, глаукоми, флегмони, увеїту, ендофтальміту і навіть псевдопухлини очної ямки. Ситуація посилюється, якщо страждає зір. Зображення стають нечіткими, розпливчастими, можуть двоїтися. Турбує світлобоязнь, спалахи світла, що плавають «чорні точки».

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті