Набряк Квінке: причини та перша допомога

Здоров'я
01.12.2023

Спектр проявів алергічної відповіді різноманітний. Від невинних висипань, риніту чи чхання до системних реакцій, що загрожують життю. До патологій другої групи відноситься і набряк Квінке.

Це ураження переважно алергічного генезу, що охоплює органи дихання. Набряклість поширюється на тканини обличчя, шиї, слизову оболонку ротової порожнини та горла. У важких випадках ангіоневротичний набряк поширюється на внутрішні органи.

Небезпека стану не тільки в ризиках зупинки дихання. Такий тип алергії може розвиватися стрімко, коли будь-яке зволікання становить загрозу життю.

Що може спровокувати набряк Квінке – основні причини

Якщо патологія є реакцією на алерген, пусковим механізмом буде контакт із подразником. Причиною набряку Квінке може стати:

  • побутова хімія;
  • ліки (реакція на препарати, наприклад, після збільшення губ);
  • косметика;
  • пилок;
  • шерсть тварин;
  • харчові продукти;
  • укуси комах (нерідко викликає набряк Квінке на губі чи повіках).

При контакті з алергеном відбувається інтенсивне вироблення факторів запалення, включаючи гістамін, простагландини, брадикінін. Під їх впливом відбувається порушення проникності судин, зниження їхнього тонусу. Водно-сольовий баланс також порушується. Рідина проникає у прилеглі тканини, викликаючи симптоми набряку Квінке.

Рідше патологія має неалергічну природу. У такому разі стандартна терапія антигістамінними препаратами буде неефективною. Причина порушення криється у спадковості. Це може бути дефект продукування інгібіну С1 або його нестача. За такого набряку Квінке губи не змінюються, шкірних проявів немає, бронхоспазм відсутній.

Симптоми ангіоневротичного набряку

Набряк Квінке – це гостра реакція, що супроводжується яскравою клінічною картиною. Специфіка симптоматики залежить від області ураження. Найчастіше набряклість виникає на ділянках з великим вмістом підшкірної клітковини. Ангіоневротичний набряк гортані ускладнює дихання, може виникати кашель. Часта локалізація ураження – це повіки, губи, м'яке ньобо, язик, статеві органи.

Якщо патологія поширилася на внутрішні органи (наприклад, ШКТ), з'являються біль та дискомфорт у очеревині. Неврологічні симптоми набряку Квінке можуть вказувати на поразку мозкових оболонок. При набряклості шкіри гіперемія не відзначається. Покриви мають блідо-рожевий відтінок. Можуть турбувати свербіж, висипання, болючість.

Як зняти набряк Квінке – перша допомога

Як зняти ангіоневротичний набряк? Алгоритм дій залежить від причини проблеми. Якщо провокуючим фактором став алерген, виключіть його. Проблеми з диханням провокують паніку. Перебуваючи в домашніх умовах, постарайтеся заспокоїти пацієнта. Забезпечте надходження свіжого повітря в приміщення. Знайдіть зручне положення тіла.

Лікування набряку Квінке як у дорослих, так і у дітей починається із застосування антигістамінних препаратів або гормональних засобів:

Дозування ліків – за інструкцією. При неефективності або слабкому відгуку препарати цієї групи можуть рекомендуватися кортикостероїди (Преднізолон, Дексаметазон). Такий укол від набряку Квінке швидко купує симптоматику та нормалізує стан. Також на область ураження можна накласти холодний компрес. Перша допомога при набряку Квінке, що супроводжується задушенням – інтубація.

У разі набряклості тканин ротової порожнини рекомендується прополоскати рот прохолодною водою. Якщо реакція виникла на укус комахи – ретельно промийте рану. У тяжкому стані невідкладна допомога при набряку Квінке – ін'єкція адреналіну (0,1% розчин) та виклик швидкої допомоги.

Види та діагностика набряку Квінке

Виходячи з провокуючих факторів, розрізняють два типи патології:

  1. Алергічна – найпоширеніша. Формується при контакті з подразником. Симптоми ангіоневротичного набряку залежать від «ворот», через які проник алерген – дихальна система, шкіра, органи ШКТ.
  2. Псевдоалергічна. Розвивається переважно на тлі генетичних порушень, що стосуються формування імунної відповіді. Пусковим фактором може стати стрес, холод чи тепло, високі фізичні навантаження.

Якщо розвинувся набряк Квінке, симптоми у дорослих та дітей схожі. Для підтвердження діагнозу проводять додаткові обстеження. У тому числі аналіз крові (біохімія і ОАК), ОАМ, шкірні алергопроби. Може бути рекомендоване обстеження у вузьких спеціалістів. перевірка стану органів шлунково-кишкового тракту, сечостатевої, імунної системи.

Лікування набряку Квінке

Ігнорування патології є небезпечним для життя. Після надання першої допомоги пацієнта госпіталізують. Подальше лікування включає обов'язкове проведення алергологічних спроб. Це дозволить виявити причину розвитку набряку та виключити повторення небезпечної для життя ситуації надалі.

У складі комплексної терапії проводять детоксикацію організму. Хороший результат дають пероральні сорбенти у таблетках, гелі, капсулах. Вибір та дозування препарату залежить від віку пацієнта.

При набряку Квінке на очах можуть застосовуватися краплі з протинабряковим та судинозвужувальним ефектом. Це такі засоби як Візін, Візіоптик. Гормональні препарати (кортикостероїди) показані при слабкому відгуку на антигістамінні засоби, для усунення небезпечних станів (наприклад, при набряку Квінке гортані).

Терапія псевдоалергічного ураження включає введення плазми. Рекомендовані ліки з С1-інгібіторами та речовинами, що провокують їх синтез.

Після усунення проблеми в домашній аптечці обов'язково повинні бути присутніми антигістамінні засоби. Для дітей можна вибрати склади в сиропі (Едем, Еріус, Кетотіфен). Дорослому підійдуть препарати від алергії у формі таблеток.

Товари рекомендовані експертами

Заходи профілактики

Наслідки набряку Квінке можуть бути серйозними. Аж до смерті. Якщо є можливість такої реакції з боку організму, важливо суворо дотримуватися заходів профілактики. Знаючи подразник, уникайте можливого контакту з ним. Обов'язково мати при собі антигістамінний препарат або інший засіб «швидкої допомоги».

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті