Насіння льону: користь та протипоказання, як приймати

Харчування та дієти
04.02.2024

насіння льонуНасіння льону люди почали вживати дуже давно. Його застосовували для приготування різноманітних страв, а також з лікувальною метою. Чим корисне насіння льону? Його вживання приносить користь для волосся, для шкіри, а також сприяє нормальному функціонуванню внутрішніх органів та їх систем. Незважаючи на багато переваг, важливо вживати цілюще насіння правильно, щоб уникнути побічних ефектів.

Харчова цінність насіння льону: які корисні компоненти входять до складу?

Основна цінність полягає у складі. Переважно насіння льону складається з трьох специфічних компонентів:

  • жирні кислоти;
  • пребіотичні волокна;
  • фенольні сполуки рослинного походження.

У 7 грамах подрібненого льону – це обсяг столової ложки, міститься білок (1,3 г), жири (3 г), вуглеводи (2 г) та клітковина (2 г). Енергетична цінність чи калорійність (на 100 г) – 534 кКал.

Якщо розглядати корисні для організму сполуки, льняне насіння багате на вітаміни групи В, Е, К, С, а також мінерали.

Користь насіння льону для організму

Користь насіння льону неоціненна. Воно позитивно впливає на стан всіх систем в організмі людини. Насіння льону для схуднення приймають як джерело поживних речовин, а також використовують у косметології. Корисне льняне насіння для серцево-судинної та травної систем, жіночого здоров'я.

Антиоксидантна дія

Антиоксиданти є речовинами, які захищають клітини від впливу хімічних частинок, званих радикалами, які здатні руйнувати здорові клітини. У насінні присутні компоненти, що сприяють руйнуванню вільних радикалів, що в свою чергу позитивно впливає на стан здоров'я та запобігає ймовірності розвитку різноманітних захворювань.

користь насіння льону

Для серця та судин

У цьому насінні присутня альфа-ліноленова кислота, яка може підтримувати рівень холестерину в нормі, що гарантує здоров'я серцево-судинної системи. Крім того, насіння льону також сприяє регуляції артеріального тиску.

Для шлунка та кишечника

У насінні льону є як розчинна, так і нерозчинна клітковина. Перша допомагає регулювати рівень глюкози та холестерину у крові, тоді як друга сприяє нормалізації роботи кишкової перистальтики. Наприклад, допомагає при запорах, оскільки має проносні властивості. Його вживання ефективно при гастриті, оскільки відвар льняного насіння має обволікаючі властивості, а також для підшлункової залози – нормалізує її функції та покращує травлення.

Для жіночого здоров'я

Насіння льону містить фітоестрогени, такі як лігнани. Фітоестрогени здатні замінювати функціонування жіночих статевих гормонів. Це сприяє регуляції гормонального балансу, що може бути корисним у період менопаузи. Є докази, що прийом насіння запобігає розвитку новоутворень.

Насіння льону для схуднення

Насіння льону багате на клітковину. Його вживання робить процес травлення повільнішим, тим самим забезпечуючи відчуття насичення тривалий час. Отже, легше контролювати апетит. Вони мають низький глікемічний індекс, що означає, що вони впливають на рівень цукру в крові повільно. Це допомагає підтримувати стабільний рівень енергії та зменшує бажання зайвих перекусів.

У косметології

Витяжка з насіння льону знаходиться у складі багатьох засобів для догляду за шкірою та волоссям, таких як маски, креми та інше. Ці косметичні продукти сприяють стимуляції виробництва колагену, розгладжуванню зморшок, заспокоєнню подразнень, освітленню пігментних плям, підтягуванню шкіри, борються з висипаннями, а також перешкоджають процесам старіння.

Як приймати насіння льону

Як пити насіння льону? Рекомендоване добове споживання становить 24 г (2 столові ложки). Цього обсягу достатньо для отримання необхідних поживних речовин. Деякі дієтологи вважають, що можна збільшувати цю дозу до 40 г на день.

Як правильно приймати насіння льону та в якому вигляді? Форм випуску дві:

олія насіння льнаУ сирому вигляді насіння можна додавати будь-куди. Чи можна їсти насіння льону? Так, важливо добре пережовувати їжу, щоб отримати максимум користі. Також можна вживати сировину у меленому вигляді. Молоте насіння льону засвоюється швидше. У такому вигляді його можна додавати в їжу, наприклад, кашу, супи і т.д. Часто їх вживають із кефіром чи йогуртом.

Якщо ви тільки починаєте знайомство з цим супер фудом і не знаєте, як приймати насіння льону, то рекомендовано розпочати прийом з однієї чайної ложки, поступово збільшуючи дозування.

Насіння льону вживають не тільки сухими. Перед прийомом можна залити окропом (на чайну ложку насіння 50 мл окропу), залишити на 10-15 хвилин для набухання.

Ще один спосіб застосування насіння – приготування настоїв та відварів. Щоб приготувати засіб, достатньо заварити насіння гарячою водою і дати настоятися кілька годин. Якщо насіння льону заливати водою на ніч, то підійде холодна вода. На 1 столову ложку насіння потрібна 1 склянка рідини.

Олію з насіння льна активно використовують у кулінарії для приготування соусів та заправок, які виходять не тільки смачними, а й корисними. Також можна використовувати як самостійну харчову добавку. Зазвичай дозування вказує виробник. Як правило, це 1 столова ложка на добу. Також можна приймати вже готові БАДи – масло насіння льону в капсулах.

Товари рекомендовані експертами

Протипоказання та можлива шкода від насіння льону

Насіння льону має багато корисних властивостей, про які ми говорили вище. Однак, як і з будь-яким продуктом, є певні протипоказання та можливі негативні наслідки.

Пити насіння льону не рекомендовано при:

  • панкреатиті та холециститі;
  • каменях у жовчному та сечовому міхурі;
  • патологіях, пов'язаних із порушенням переміщення харчових мас;
  • гіпертонії;
  • цукровому діабеті.

Передозування може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, що супроводжуються болями, здуттям, нудотою, проблемами зі стільцем.

Як зберігати

Насіння льону краще залишити для зберігання в упаковці або будь-якій герметичній ємності при температурі, що не перевищує 30°С, де немає вологи та прямих сонячних променів. Це може бути залізна коробка чи скляна банка. Молоте насіння льону рекомендується зберігати в холоді в контейнері не довше за кілька місяців, але для більшої ефективності краще розмелювати насіння перед кожним прийомом.

Насіння льону є багатим джерелом корисних речовин. Регулярне вживання льняного насіння сприятливо впливає на роботу серцево-судинної, імунної, травної та інших систем. Придбати цілющий продукт можна в інтернет-аптеці Здравиця.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті