Як виглядає укус кліща і чим небезпечний

Здоров'я
02.02.2024

укус кліщаУ період активного відпочинку на природі особливо важливо захистити своє здоров'я. Імовірність виявити у себе укус енцефалітного кліща існує завжди, навіть після прогулянки в парку біля будинку, не кажучи вже про відпочинок на природі. Самі членистоногі не є небезпечними для людини, але хвороби, що передаються ними, можуть серйозно погіршити стан здоров'я і навіть призвести до смерті.

Чим небезпечний укус кліща – можливі наслідки

Укус кліща може бути небезпечний через передані їм захворювання. Справа в тому, що паразити є переносниками різних хвороботворних мікроорганізмів. Паразити можуть переносити збудників таких захворювань, як енцефаліт, бореліоз та інші небезпечні інфекції. Після укусу від кліща патогени потрапляють в організм людини, що призводить до зараження небезпечною інфекцією.

Енцефаліт уражає центральну нервову систему, викликаючи запалення мозку. Це може призвести до паралічу, порушень активності мозку, проблем з диханням та летальним кінцем. Бореліоз, також відомий як хвороба Лайма, викликає проблеми з центральною нервовою системою, а також серйозні запалення суглобів та серця. Небезпечні кровососні також можуть заразити людину чумою, туляремією, тифом, бруцельозом тощо.

Як розпізнати укус кліща: симптоми та ознаки

Зрозуміти, що вкусив кліщ не так легко. Саме тому важливо знати, як виглядає укус кліща. Через невеликий розмір вони зазвичай проникають у шкіру непомітно і можуть залишатися непоміченими протягом деякого часу. Для укусу вони вибирають ніжні ділянки шкіри. Зазвичай це область паху, пахви, ключична область, шия, живіт чи спина. Під час укусу або після нього немає болючих відчуттів. 

Як виглядає укус кліща другого дня? Він стає помітнішим, оскільки кровососний паразит стає більше, а місце укусу запалюється. Укус кліща викликає почервоніння, набряклість та припухлість. Іноді укус кліща свербить. Також можуть спостерігатися інші симптоми укусу кліща:

  • підвищена температура;
  • головний біль;
  • висип;
  • збільшення лімфовузлів;
  • загальне нездужання;
  • ламота;
  • набряки;
  • слабкість та ін.

Укус може змінити свій вигляд – це вірна ознака зараження. Важливо стежити за формою та кольором ранки, щоб вчасно помітити проблему. 

Що робити, якщо вкусив кліщ

укусив кліщ що робитиЯкщо вас вкусив кліщ, слід терміново звернутися за допомогою до лікарні або травмпункту для його видалення та подальшого обстеження. Якщо відбулося зараження, важливо вчасно визначити тип інфекції та вжити заходів. Своєчасне лікування допоможе уникнути ускладнень. 

Перша допомога

Якщо немає можливості терміново звернутися до травмпункту, то доведеться діяти самостійно. Укус кліща – що робити? Головне зберігати спокій. Видалити його можна кількома способами. Вони підійдуть як у випадку з дорослими, так і на випадок, якщо кліщ вкусив дитину. Видалити паразита можна:

  • вигнутим пінцетом або хірургічним затискачем; 
  • спеціальним інструментом;
  • ниткою. 

Пам'ятайте, що видаляти паразита слід дуже обережно, щоб не роздавити її, оскільки рідина може потрапити в кров, а це викликає зараження. Простежте, щоб і голівка, і тулуб були вилучені.

Чим обробити укус кліща після його вилучення? Найкраще для обробки використовувати один з антисептичних розчинів:

Спирт, зеленку або йод для обробки використовуйте лише тоді, коли під рукою немає іншого антисептика.

Навіть якщо паразита вдалося витягти самостійно – візит до лікаря обов'язковий. По-перше, потрібно зберегти вилученого кліща, щоб здати на аналіз. По-друге, потрібно пройти обстеження, щоб уникнути ризику зараження, навіть якщо кліщ вкусив, але не присмоктався. 

Які препарати приймати

Лише лікар має право призначати ліки при укусі після кліща. Починати лікування укусу кліща слід лише у разі виявлення інфекції. Зазвичай медикаментозна терапія підбирається після точного визначення інфекційного збудника, який проник у організм. Препаратами вибору стають залежно від виду збудника антибіотики чи противірусні препарати.

Що робити не можна

При видаленні кліща самостійно важливо не нашкодити собі. Заборонено:

  • використовувати бензин, гас або інші сторонні рідини;
  • припікати або різко смикати; 
  • намагатися видалити паразита голкою або пальцями. 

Важливо довіряти лише перевіреним порадам від фахівців. 

Як захиститися від кліщів – заходи профілактики

Перед тим, як вирушити на природу, варто вивчити статистику розповсюдження кліщів у цьому регіоні. Можна навіть зробити щеплення, але не пізніше за кілька місяців до поїздки для ефективності.

Кліщі мешкають біля дерев, в ярах, у густій ​​траві, де висока вологість. Їх частіше можна зустріти на доріжках та стежках, оточених рослинністю, ніж на відкритих ділянках, оскільки паразити люблять тінь. Тож чагарників та високої трави треба уникати, ходити по відкритих широких стежках.Також рекомендується носити головні убори, закрите взуття та одяг, щоб створити ефективний бар'єр проти укусів. Періодично варто перевіряти себе на наявність укусів, щоб виявити їх на ранній стадії. Не завадить використання репелентів, які відлякують паразитів.

Товари рекомендовані експертами

Укуси кліщів не привід обмежувати себе у відпочинку на природі. Головне, пам'ятати про запобіжні заходи і завжди бути готовим до непередбачених ситуацій. В інтернет-аптеці Здравиця є все необхідне для аптечки першої допомоги, а також великий вибір препаратів для лікування інфекцій.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті