Як покращити пам'ять та увагу - ефективні методи

Здоров'я
01.12.2023

Проблема не має чітких вікових рамок. Але механізми та причини її виникнення у дорослому та дитячому віці різні. Чому важко запам'ятовувати інформацію? Як зуміти швидко пригадати те, що потрібно? Розглянемо далі.

Причини поганої пам'яті

Перш ніж приймати таблетки, необхідно встановити причину поганої пам'яті. Дорослі фактори ризику:

  • черепно-мозкові травми;
  • перенесений інсульт;
  • гіпертонія;
  • порушення обмінних процесів;
  • гіпотеріоз;
  • ангіопатія на тлі цукрового діабету;
  • остеохондроз шийного відділу;
  • систематична інтоксикація організму;
  • психічні порушення (депресивні стани, епілепсія, шизофренія);
  • новоутворення.

Погана пам'ять у дитини може бути викликана психологічними причинами та стати наслідком ушкодження головного мозку. Органічні ураження провокують травми, порушення кровообігу, токсичну дію, новоутворення. Висновок можна зробити лише після комплексного обстеження.

Розсіяність, неуважність, погана пам'ять у дитини нерідко стає результатом стресу, перевтоми. Така ситуація можлива в період адаптації в новому колективі (дитсадку, школі). Труднощі можуть бути деякий час після перенесеного захворювання (навіть ГРВІ).

Погана пам'ять у підлітка часто стає результатом порушення режиму дня (сну та відпочинку). Складнощі із запам'ятовуванням та відтворенням інформації нерідко виникають на тлі інформаційних перевантажень. Коли надходить надто великий обсяг інформації. Має в своєму розпорядженні фактор нервова перенапруга, хвилювання, тривожність. Активне зростання нерідко асоційоване з авітамінозом, що також негативно впливає на увагу та здатність пам'ятати.

Симптоми проблем пам'яті

Необхідно розділяти ситуації, коли у людини просто погана пам'ять, і випадки, пов'язані з порушенням когнітивних функцій. Серед останніх, наприклад, людина починає забувати як деталі, а й важливі події у житті. Існують проблеми з тимчасовою, просторовою орієнтацією.

Про наявність проблем із функцією запам'ятовування та відтворення свідчать наступні ознаки:

  • під час спілкування втрачається нитка розмови;
  • мова з вимушеними паузами (потрібний час для підбору потрібного слова);
  • повторення того самого під час розмови;
  • розсіяність, втрата речей;
  • проблеми з концентрацією на певній темі;
  • людина не пам'ятає про зустріч, захід.

Погана пам'ять, розсіяність, неуважність – ланки одного ланцюга. Якщо симптоматика має регулярний характер, а тим більше посилюється, необхідно пройти обстеження. Терапія підбирається відповідно до причин проблеми. Це можуть бути як загальні рекомендації (харчування, фізична активність, здоровий спосіб життя), так і специфічне лікування із застосуванням препаратів.

Як покращити пам'ять – 5 способів

Розширення можливостей мозку – результат комплексної роботи У тому числі турбота про фізичне та психічне здоров'я.

Як покращити пам'ять дитині? Якщо причина проблеми не має органічної природи, рекомендовано комплекс заходів загальнозміцнювального та оздоровчого характеру. Створіть сприятливу психологічну атмосферу, стежте за харчуванням та режимом дня. Рекомендовані вправи для тренування уваги та концентрації.

Здоровий сон та повноцінний відпочинок

Як покращити пам'ять дорослій людині без медикаментів? Стреси, нервова перевтома впливає як на емоційний, а й фізичний стан. Під час сну мозок обробляє та систематизує отриману інформацію. Рекомендована тривалість – 7-9 год. Якщо важко розслабитися, допоможе медитація.

Правильне харчування

Поліпшити пам'ять допоможе збалансований раціон, складений з урахуванням віку, фізичної активності, особливостей здоров'я. Благотворний вплив на когнітивні процеси мають риба, кисломолочні продукти, чорниця, броколі, томати, какао, гіркий шоколад.

Відмова від шкідливих звичок

Турбує погана пам'ять, що робити? Насамперед, відмовитися від звичок, які отруюють організм. Етиловий спирт, тютюновий дим та смоли знижують еластичність судин, зменшують просвіт кровоносного русла. Складнощі із запам'ятовуванням – тільки перші дзвіночки кисневого голодування мозку.

Фізична активність та тренування мозку

Фізичні вправи – доступний спосіб тренування у домашніх умовах. Заняття спортом покращують кровообіг, а разом із ним і живлення клітин мозку. Рекомендовані аеробні навантаження, силові тренування, вправи йоги хатха. Рекомендована ходьба у швидкому темпі. Комплекс підбирається відповідно до рівня підготовки та особливостей здоров'я.

Вітаміни та ліки для пам'яті

Медикаментозна терапія стоїть не першою у переліку вибору, але в деяких випадках без неї не обійтися. Інтернет аптека Здравиця пропонує препарати для покращення пам'яті та роботи мозку, як у дітей, так і у дорослих. Ліки підбираються з урахуванням специфіки патології, віку пацієнта.

У терапії застосовують медикаменти різних груп: регулятори процесів збудження та гальмування у головному мозку (Адаптол, Мебікар IC, Церегліа, Ноохолін, Нейроцитин), стимулятори передачі нервових імпульсів (Пірацетам, Нейро-норм, Арлеверт, Цинатропіл), нейропептиди (Церебролізин, Цереброкурин).

Як покращити пам'ять вітамінами? Хороший результат дають багатокомпонентні склади з магнієм, комплекси Декамевіт, Ортомол, серед засобів на рослинній основі активно застосовують препарати з гінкго білоба – Церебровітал, Меморі бустер, Доппельгерц Актив гінкго білоба:

Товари рекомендовані експертами
Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті