Як швидко вилікувати нежить - вибираємо назальний засіб правильно

Здоров'я
03.02.2023

Часто в холодну пору року ми можемо зіткнутися із запаленням слизової оболонки, яке проявляється рясними виділеннями з носових ходів, а по-іншому – усім відомим нежитем. Це відбувається через попадання у верхні дихальні шляхи хвороботворних мікроорганізмів. Віруси та бактерії осідають на слизовій оболонці, яка виконує захисну функцію і перешкоджає подальшому проникненню патогенної флори в організм. Боліснотворні мікроорганізми на слизовій оболонці викликають запальні процеси, які проявляються нежиттю.

Що таке риніт - основні причини та симптоми нежиті

Нежить або по-іншому риніт — це досить поширена хвороба верхніх дихальних шляхів. Із закладеністю носа протягом року кожен із нас стикається неодноразово. Таке поширене захворювання трапляється як у дітей, так і у дорослих.

Проявляється нежить як у дорослих, так і у дітей практично однаково. Для цієї недуги характерні такі ознаки:

  • свербіж та печіння в носових ходах;
  • почервоніння носа;
  • часті виділення слизу;
  • закладеність, утруднене дихання;
  • періодичне чхання.

Симптоматика може супроводжуватися додатковими ознаками – головним болем, температурою, ознобом. Характерні для цього захворювання симптоми проявляються поступово, залежно від стадії захворювання:

  1. На першій стадії з'являється подразнення слизової оболонки. Вона стає сухою. Може з'явитися сльозогінність та печіння, поступово носове дихання ускладнюватиметься.
  2. Друга стадія характеризується рясним виділенням з носових пазух, голос може стати хрипким.
  3. Третя стадія - виділення з носових ходів гнійного вмісту.

Остання стадія характеризується розвитком важких гнійних ускладнень, тому важливо вилікувати нежить на початкових стадіях запального процесу. До найпоширеніших ускладнень нежитю можна віднести:

  • бронхіт;
  • запалення вуха;
  • головний біль;
  • виникнення поліпів.

Види нежиті

Лікування риніту безпосередньо залежатиме від того, що стало причиною виникнення хвороби. Усього виділяють кілька видів нежитю:

  1. Інфекційний. Причиною стають віруси та бактерії, що передаються повітряно-краплинним шляхом. Може бути гострим та хронічним. Гострий риніт розвивається при попаданні інфекції і натомість ослабленого імунітету, супроводжується вираженими симптомами, зокрема слабкістю, температурою. Хронічний риніт є наслідком гострої форми, якщо належне лікування не було або було проведене невчасно. При хронічному риніті симптоми менш виражені. В основному це поганий нюх (у тяжких випадках – його повна відсутність), відчуття закладеності, порушення дихання.
  2. Неінфекційний. Виникає через те, що кровоносні судини втрачають свій тонус.
  3. Алергічний. Цей вид риніту може бути при впливі зовнішнього чи внутрішнього подразника - алергену. Наприклад, при вживанні продуктів, на які є алергічна реакція, при вдиханні пилку, пилу або дії інших подразників. Алергічний риніт може бути сезонним або цілий.

Лікування залежно від виду нежиті

Визначити причину застудної інфекції може лише лікар отоларинголог (ЛОР). З урахуванням виду інфекційного мікроорганізму фахівець призначить відповідну терапію, порекомендує найбільш доцільні для конкретного випадку ліки від нежиті.

Зазвичай лікування нежитю включає:

  1. Медикаментозну терапію. Лікар призначає препарати залежно від занедбаності та виду нежиті. Це можуть бути краплі від нежитю, таблетки від риніту та інші лікарські форми. За складом назальні медикаменти можуть бути: антибактеріальними, противірусними, антигістамінними;
  2. Фізіотерапія. Призначення фізіотерапевтичних процедур дозволяє в комплексі з медикаментами впоратися з ринітом будь-якої форми набагато швидше. Це може бути промивання морським сольовим розчином, а також інгаляції від нежиті.

Лікування бактеріального риніту

При нежиті, викликаному або ускладненому бактеріальною інфекцією, як правило, фахівці призначають:

  • сольові розчини (Аква Мврис) для промивання та очищення носових ходів;
  • судинозвужувальні місцеві засоби (краплі, спрей) для полегшення симптомів - зменшення виділень, зняття набряклості, полегшення дихання (Галазолін, Ріназал, Нокспрей);
  • комбіновані краплі та спреї з антибактеріальними та протизапальними компонентами (Полідекса);
  • системні антибіотики (антибактеріальні препарати підбираються з урахуванням виду збудника та тяжкості запального процесу, відпускаються за призначенням лікаря);

Терапія нежиті при вірусній інфекції

При вірусному нежиті призначають симптоматичні засоби місцевої дії, промивання носових ходів сольовим розчином, рослинні протизапальні та загальнозміцнюючі препарати, противірусні медикаменти. Медикаментозна терапія доповнюється фізіопроцедурами.

Важливо! Вірусний риніт заборонено лікувати антибактеріальними препаратами. По-перше, віруси не чутливі до антибіотиків. По-друге, це провокує формування стійкості до антибіотика у патогенної флори, і в майбутньому застосування антибактеріального засобу може виявитися неефективним.

Як лікувати алергічний риніт

При алергічному нежиті важливо, крім застосування протиалергічних місцевих та системних препаратів, обов'язково виключити або хоча б обмежити контакт з алергеном.

При легкій алергічній реакції, як правило, достатньо антигістамінних засобів місцевого впливу. Назальні спреї допомагають упоратися із симптомами в короткий період.

При тяжкому перебігу алергічної реакції оптимально приймати антигістамінні препарати внутрішньо. Пігулки останнього покоління достатньо пити один раз на добу. Вони мають мінімум побічних ефектів і не викликають сонливості.

Товари рекомендовані експертами

Як і чим швидко вилікувати нежить у домашніх умовах?

Вільне дихання дозволяє насолодитися активним відпочинком, позитивно впливає на здоровий сон та самопочуття. Виникнення запалення у слизовій оболонці носа як у дорослої, так і у дитини проявляється неприємними відчуттями у вигляді чхання, закладеності, набряклості.

Неприємні симптоми завдають дискомфорту, тому часто виникає питання, як позбутися нежиті в домашніх умовах? До найефективніших методів належать такі:

  1. Промивання. Така маніпуляція відноситься до універсальних та безпечних методів боротьби із захворюванням. Для цього необхідно зробити сольовий розчин. Але щоб вгадати з концентрацією та забезпечити максимальний лікувальний ефект, краще використовувати готові аерозолі, до складу яких входить морська вода. На початкових стадіях процедура допомагає швидко очистити носові пазухи. Якщо є густі скупчення слизу або гнійні виділення, цей спосіб допоможе полегшити процес висмоктування.
  2. Прогрівання. Якщо нежить супроводжується відсутністю апетиту, м'язовою слабкістю, нездужанням, можна попарити ноги у гарячій воді. Для посилення лікувального ефекту необхідно додати гірчичний порошок або краплі, також можна використовувати трав'яні збори та олії, які мають протизапальний ефект. Процедура заборонена за підвищеної температури тіла.
  3. Інгаляції на основі пари. Часто застосовують каструлю з картоплею, над якою потрібно дихати. Цей метод вважався ефективним раніше. Але важливо розуміти, що він не зовсім безпечний - дорослий або дитина можуть при вдиханні пари обпалити слизову оболонку та посилити стан. Сучасна медицина не визнає цей спосіб інгаляції ефективним.
  4. Використання небулайзера. Медична альтернатива попередньому народному засобу. Вдихання розчинів лікарських препаратів або парів трав'яних настоїв за допомогою спеціального пристрою - безпечний та ефективний метод, що дозволяє доповнити основну терапію та прискорити одужання.
  5. Вдихання аромату цибулі чи часнику. Сік з цибулі – народний засіб від нежиті, який застосовують для виготовлення крапель у ніс. Також використовуються ватяні тампони, змочені в цибульній або часниковій воді.

Важливо розуміти, що вилікувати нежить у гострій фазі за допомогою народних рецептів практично неможливо, тому найкраще підходити до проблеми комплексно.

Часто призначаємі препарати від нежитю

Для результативного лікування нежиті вдома лікарі рекомендують пацієнтам дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Пити протягом дня більше рідини. Для цього найкраще вживати чай з лимоном, відвари із трав, соки, мінеральну воду чи морси. У період терапії організм повинен отримувати достатню кількість рідини протягом усього дня. При захворюванні норму можна збільшити до 2,5 літра.
  2. Провітрювати приміщення та контролювати вологість повітря (сухе повітря в приміщенні, особливо в опалювальний період, посилює ситуацію, збільшує термін одужання). Температура має бути комфортною для вас, при цьому в приміщенні не повинно бути спекотно. Вологість повітря має становити 35-60%. Якщо не дотримуватися цієї норми, слизові носа можуть пересохнути, з'являться скоринки в носі, які призведуть до дискомфортних відчуттів.

Прогрівати носові пазухи за допомогою гарячих варених яєць або іншими підручними засобами заборонено, якщо невідома точна причина нежиті. При гнійному запаленні такі маніпуляції лише погіршать ситуацію, провокують розвиток ускладнень.

Як полегшити стан до одужання?

Якщо нежить не має відношення до алергічної реакції, а відноситься до симптомів застуди, можна легко покращити своє самопочуття під час лікування. Існує кілька рекомендацій, які зможуть допомогти більш терпимо перенести такий неприємний синдром:

  1. Застосування судинозвужувальних крапель у ніс. Ці ліки повинен призначати лікар. В крайньому випадку можна отримати рекомендацію провізора в аптеці. Протипоказанням до прийому судинозвужувальних лікарських засобів є підвищений артеріальний тиск.
  2. Зволоження носа. З цією метою використовуються засоби, до складу яких входить фізіологічний розчин чи морська вода. Лікарська форма у вигляді спрею сприяє зручному використанню.
  3. Інгаляції. Для процедури краще використовувати готові розчини, відвари. Такі дії допоможуть зняти набряклість та полегшити дихання.
  4. Регулярне очищення носових ходів. При цьому сякати треба правильно - різке висморкування може призвести до негативних наслідків. Високий тиск, що виникає в носі, сприяє проникненню вірусів або бактерій у слухову трубу, результатом чого може стати запальний процес у середньому вусі. Тому кожну ніздрю необхідно висмоктувати по черзі, притискаючи іншу, і дуже акуратно.

Використовуючи ці рекомендації, ви точно зможете полегшити свій стан до повного одужання.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті