Калію йодид - панацея чи видумка?

Здоров'я
10.07.2023

Через панічні настрої щодо потенційної аварії на ЗАЕС громадяни виносять всі запаси калію йодиду з аптек.

Препарат є доволі небезпечним, тож треба знати всі нюанси перед вживанням при радіаційній небезпеці. Розбираємось нижче.

Скільки йоду потрібно вживати при ядерному вибуху?

Щодо дози. Після вибуху потрібен йодид-калію в дозуванні 125 МІЛІграм, а не мікрограм, як у Йодомарину в таблетках. Тобто, потрібно випити 675 таблеток Йодомарину, щоб отримати потрібне дозування

Чому не можна приймати йодид калію після 40 років? Кому не можна вживати йодид калію?

Є певні захворювання щитоподібної залози, при яких категорично забороняється прийом високих дозувань йоду. Також людям, старшим за 40 років, не потрібно вживати йодид калію. Після 40 років щитоподібна залоза взагалі вже не бере йод ззовні. Тобто сенсу в прийомі йодид калію нема

Товари рекомендовані експертами

Кому потрібен калій йодид?

Калій йодид у разі радіації потрібно пити дітям, вагітним і жінкам, які годують груддю, а також людям до 40 років. Однак прийом йодиду калію потрібен тільки в разі викиду радіоактивного йоду.

Коли приймати йодид калію

Йодид калію потрібно прийняти одноразово протягом перших шести годин після офіційного повідомлення про підвищення радіаційного фону, – каже лікарка-ендокринологиня Ольга Кудрик. Людям, яким понад 40 років, ці таблетки приймати не потрібно.
 

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті