Дієта при виразці шлунка: поради щодо харчування

Харчування та дієти
02.12.2025

Будь-яка рана потребує спокою і захисту від подразників, щоб затягнутися. Виразка шлунка – це, по суті, рана на його внутрішній оболонці, яку постійно «турбують» травні соки і їжа, що надходить. Тому, окрім медикаментозного лікування, головне завдання – створити максимально щадні умови для слизової. І ключову роль у цьому відіграє дієта при виразці шлунка.

Зміст:

  1. Основні принципи харчування при виразці шлунка
  2. Що можна їсти при виразці шлунка
  3. Що не можна їсти при виразці шлунка
  4. Таблиця заборонених і дозволених продуктів
  5. Дієта на різних стадіях захворювання
  6. Приблизне меню для стадії ремісії
  7. Відповіді на часті запитання

Основні принципи харчування при виразці шлунка

Основні принципи харчування при виразці шлунка

Основне завдання харчування при виразці шлунка – створити умови для загоєння слизової оболонки, знизивши агресивний вплив їжі і шлункового соку.

Ось ключові правила:

  • дробність і регулярність;
  • щадна обробка їжі;
  • повноцінність і збалансованість.

Дієта при виразці шлунка є допоміжним, але обов’язковим компонентом лікування і завжди має погоджуватися з лікарем-гастроентерологом, особливо в гострий період, коли вона найбільш сувора.

Що можна їсти при виразці шлунка

Давайте розберемо, що їсти при виразці шлунка в період затихання загострення і ремісії. У вашому раціоні можуть бути:

  • супи;
  • каші;
  • м’ясо і риба;
  • овочі;
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • хліб;
  • напої.

Щоб наочно уявити, як виглядає щадне харчування на практиці, можна скласти приблизне меню при виразці шлунка на день:

  • сніданок: паровий омлет і чай з молоком;
  • перекус: печене солодке яблуко;
  • обід: протертий суп із гарбуза, парова куряча котлета з картопляним пюре;
  • полуденок: склянка некислого йогурту з галетним печивом;
  • вечеря: відварена риба з гречаною кашею;
  • на ніч: склянка теплого молока.

Пам’ятайте, що остаточну відповідь на запитання «що їсти при виразці шлунка» завжди має давати ваш лікар-гастроентеролог, враховуючи стадію хвороби й індивідуальні особливості.

Що не можна їсти при виразці шлунка

Основу списку заборонених продуктів при виразці шлунка складають агресивні стимулятори шлункової секреції, механічні та хімічні подразники. До них належать:

  • міцні м’ясні, рибні та грибні бульйони;
  • гострі приправи, соуси і копченості;
  • жирні та смажені страви;
  • сирі овочі з грубою клітковиною;
  • кислі фрукти та ягоди;
  • газовані напої, кава та алкоголь;
  • свіжа випічка, житній хліб, шоколад і морозиво.

Завжди пам’ятайте, що реакція організму індивідуальна, тому остаточне меню дієти при виразці шлунка має бути погоджене з лікарем.

Таблиця заборонених і дозволених продуктів

Категорія продуктів

Заборонені продукти

Дозволені продукти

Хліб і випічка

Свіжий хліб, житній хліб, борошняне.

Хліб пшеничний учорашньої випічки або підсушений, сухарі, несолодке галетне печиво.

Крупи й макарони

Перлова, ячна, пшоняна, кукурудзяна крупа, бобові.

Манна, вівсяна, рисова, гречана крупи. Вермішель і дрібні макаронні вироби.

М’ясо і птиця

Жирні сорти (свинина, баранина, качка, гусак), копченості, ковбаси, консерви, смажене і тушковане шматками м’ясо.

Нежирні сорти без шкіри і сухожиль: курка, індичка, кролик, телятина, яловичина.

Риба

Жирні сорти (лосось, скумбрія, сьомга), копчена, солена, смажена, консервована риба.

Нежирні сорти (тріска, хек, минтай, судак, щука). Тільки відварена, на пару або запечена без скоринки.

Молочні і кисломолочні продукти

Кислі і жирні продукти: гострі сири, кислий кефір/ряжанка, жирна сметана й творог.

Молоко, некислий творог, йогурт, простокваша, ряжанка, не гострий м’який сир.

Яйця

Смажені, зварені круто.

Усмятку, паровий омлет.

Жири

Нерафіновані олії, сало, кулінарний жир.

Вершкове масло (у готові страви), рафіновані рослинні олії (оливкова, соняшникова) у невеликій кількості.

Овочі

Усі сирі, особливо з грубою клітковиною: редис, редька, білокачанна капуста, цибуля, часник, щавель, шпинат, гриби, соління.

Тільки після термічної обробки (відварні, парові, пюре): картопля, морква, буряк, цвітна капуста, кабачки, гарбуз.

Фрукти і ягоди

Кислі і з грубою клітковиною: усі цитрусові, ківі, журавлина, смородина, фініки, інжир, виноград.

Солодкі сорти в обробленому вигляді: печені яблука й груші, протерті компоти, киселі, желе, муси. Стиглий банан у невеликій кількості.

Супи

На міцних м’ясних/рибних/грибних бульйонах, окрошка, щі, борщ, розсольник.

Слизисті (на крупах), протерті (пюре) на овочевому відварі або вторинному (слабкому) м’ясному/курячому бульйоні. Молочні супи.

Напої

Алкоголь, кава, міцний чай, газовані напої, квас, кислі соки (цитрусовий, томатний).

Некріпкий чай (можна з молоком), відвар шипшини, компоти зі солодких фруктів/ягід, кисіль, негазована вода.

Солодощі й десерти

Шоколад, морозиво, торти, тістечка, здобне печиво.

Мед, пастила, зефір (у невеликій кількості), варення з некислих ягід, желе, молочні киселі.

Соуси та приправи

Кетчуп, майонез, гірчиця, хрін, оцет, перець, усі гострі й пряні соуси.

Молочний соус (бешамель), фруктові солодкі підливи. Сіль – обмежено (до 8–10 г на добу).

дієта при виразці шлунка

Дієта на різних стадіях захворювання

При загостренні виразки основна мета – створити максимально щадні умови для запаленої слизової. Це досягається за рахунок харчування мінімальними порціями теплої, рідкої або протертої їжі.

Дієти при виразці шлунка на етапі відновлення – це система, яка вчить шлунок заново працювати правильно. У раціон обережно вводяться протерті каші, овочеві пюре і парові котлети, продовжуючи захищати слизову. Однак якою б стабільною не була ремісія, існує чіткий перелік заборонених продуктів при виразці шлунка, ігнорувати який небезпечно. До них належать агресивні стимулятори секреції: міцні бульйони, кава, алкоголь, гострі спеції, а також механічні подразники – грубі овочі й копченості.

Окрім дотримання дієти, при виразці шлунка важливу роль відіграє правильно підібрана терапія. Препарати, призначені гастроентерологом, допомагають знизити кислотність, захистити слизову і прискорити загоєння. До таких засобів належать антациди, гастропротектори, інгібітори протонної помпи і спазмолітики для кишечника.

Щоб забезпечити комплексну підтримку, багато пацієнтів поєднують дієтичні рекомендації з прийомом ліків, схвалених лікарем. Усі необхідні препарати, зокрема і таблетки від виразки шлунка, можна замовити в інтернет-аптеці Здравиця.

Приблизне меню для стадії ремісії

Планування меню на тиждень при виразці шлунка – це найкраща стратегія, щоб харчування в період ремісії залишалося не лише безпечним, а й різноманітним.

Основний принцип побудови такого меню на тиждень – розумне повторення і варіативність. Ви можете готувати на два дні, змінюючи гарніри й способи подачі. Наприклад, фарш, приготований на пару в понеділок у вигляді котлет, у вівторок може стати основою для тефтель у ніжному молочному соусі. Це економить час і сили.

Приблизна структура меню на тиждень при виразці шлунка може виглядати так. Чергуйте основні білкові страви: день – парова риба, день – курка або індичка, день – сирна запіканка. На гарнір пропонуйте різні крупи (гречка, рис, вівсянка) і овочеві пюре (картопляне, з цвітної капусти, гарбузове).

Товари рекомендовані експертами

Відповіді на часті запитання

Чи можна голодувати при виразці шлунка?

Категорично ні, голодувати при виразці шлунка не можна, оскільки це не лише не сприяє лікуванню, а й украй небезпечно: за відсутності їжі агресивний шлунковий сік, не знаходячи собі іншого застосування, починає ще сильніше подразнювати і роз’їдати пошкоджену слизову оболонку, що призводить до поглиблення виразки, посилення больового синдрому і різко підвищує ризик ускладнень.

Чи можна вершкове масло при виразці шлунка?

Так, вершкове масло при виразці шлунка вживати можна, але з важливими застереженнями: його слід використовувати в невеликій кількості виключно як добавку до вже приготовленої теплої їжі, але не для смаження. У помірних дозах (близько 20–25 г на день) вершкове масло навіть корисне, оскільки воно містить вітаміни А і Е, які сприяють відновленню слизової оболонки шлунка, і має обволікаючу дію.

Чи можна пити каву при виразці шлунка?

Вживання кави при виразці шлунка є вкрай небажаним, особливо в період загострення, коли від неї необхідно відмовитися повністю, оскільки вона різко стимулює секрецію соляної кислоти і подразнює слизову оболонку, що заважає загоєнню виразки і провокує біль.

Таким чином, дієта при виразковій хворобі – це не просто тимчасовий набір обмежень, а найважливіший компонент комплексного лікування, спрямованого на створення умов для загоєння слизової оболонки шлунка.

Відсканувати штрихкод