Дієта при виразці шлунка: поради щодо харчування
Харчування та дієти02.12.2025
Будь-яка рана потребує спокою і захисту від подразників, щоб затягнутися. Виразка шлунка – це, по суті, рана на його внутрішній оболонці, яку постійно «турбують» травні соки і їжа, що надходить. Тому, окрім медикаментозного лікування, головне завдання – створити максимально щадні умови для слизової. І ключову роль у цьому відіграє дієта при виразці шлунка.
Зміст:
- Основні принципи харчування при виразці шлунка
- Що можна їсти при виразці шлунка
- Що не можна їсти при виразці шлунка
- Таблиця заборонених і дозволених продуктів
- Дієта на різних стадіях захворювання
- Приблизне меню для стадії ремісії
- Відповіді на часті запитання

Основні принципи харчування при виразці шлунка
Основне завдання харчування при виразці шлунка – створити умови для загоєння слизової оболонки, знизивши агресивний вплив їжі і шлункового соку.
Ось ключові правила:
- дробність і регулярність;
- щадна обробка їжі;
- повноцінність і збалансованість.
Дієта при виразці шлунка є допоміжним, але обов’язковим компонентом лікування і завжди має погоджуватися з лікарем-гастроентерологом, особливо в гострий період, коли вона найбільш сувора.
Що можна їсти при виразці шлунка
Давайте розберемо, що їсти при виразці шлунка в період затихання загострення і ремісії. У вашому раціоні можуть бути:
- супи;
- каші;
- м’ясо і риба;
- овочі;
- яйця;
- молочні продукти;
- хліб;
- напої.
Щоб наочно уявити, як виглядає щадне харчування на практиці, можна скласти приблизне меню при виразці шлунка на день:
- сніданок: паровий омлет і чай з молоком;
- перекус: печене солодке яблуко;
- обід: протертий суп із гарбуза, парова куряча котлета з картопляним пюре;
- полуденок: склянка некислого йогурту з галетним печивом;
- вечеря: відварена риба з гречаною кашею;
- на ніч: склянка теплого молока.
Пам’ятайте, що остаточну відповідь на запитання «що їсти при виразці шлунка» завжди має давати ваш лікар-гастроентеролог, враховуючи стадію хвороби й індивідуальні особливості.
Що не можна їсти при виразці шлунка
Основу списку заборонених продуктів при виразці шлунка складають агресивні стимулятори шлункової секреції, механічні та хімічні подразники. До них належать:
- міцні м’ясні, рибні та грибні бульйони;
- гострі приправи, соуси і копченості;
- жирні та смажені страви;
- сирі овочі з грубою клітковиною;
- кислі фрукти та ягоди;
- газовані напої, кава та алкоголь;
- свіжа випічка, житній хліб, шоколад і морозиво.
Завжди пам’ятайте, що реакція організму індивідуальна, тому остаточне меню дієти при виразці шлунка має бути погоджене з лікарем.
Таблиця заборонених і дозволених продуктів
Категорія продуктів | Заборонені продукти | Дозволені продукти |
Хліб і випічка | Свіжий хліб, житній хліб, борошняне. | Хліб пшеничний учорашньої випічки або підсушений, сухарі, несолодке галетне печиво. |
Крупи й макарони | Перлова, ячна, пшоняна, кукурудзяна крупа, бобові. | Манна, вівсяна, рисова, гречана крупи. Вермішель і дрібні макаронні вироби. |
М’ясо і птиця | Жирні сорти (свинина, баранина, качка, гусак), копченості, ковбаси, консерви, смажене і тушковане шматками м’ясо. | Нежирні сорти без шкіри і сухожиль: курка, індичка, кролик, телятина, яловичина. |
Риба | Жирні сорти (лосось, скумбрія, сьомга), копчена, солена, смажена, консервована риба. | Нежирні сорти (тріска, хек, минтай, судак, щука). Тільки відварена, на пару або запечена без скоринки. |
Молочні і кисломолочні продукти | Кислі і жирні продукти: гострі сири, кислий кефір/ряжанка, жирна сметана й творог. | Молоко, некислий творог, йогурт, простокваша, ряжанка, не гострий м’який сир. |
Яйця | Смажені, зварені круто. | Усмятку, паровий омлет. |
Жири | Нерафіновані олії, сало, кулінарний жир. | Вершкове масло (у готові страви), рафіновані рослинні олії (оливкова, соняшникова) у невеликій кількості. |
Овочі | Усі сирі, особливо з грубою клітковиною: редис, редька, білокачанна капуста, цибуля, часник, щавель, шпинат, гриби, соління. | Тільки після термічної обробки (відварні, парові, пюре): картопля, морква, буряк, цвітна капуста, кабачки, гарбуз. |
Фрукти і ягоди | Кислі і з грубою клітковиною: усі цитрусові, ківі, журавлина, смородина, фініки, інжир, виноград. | Солодкі сорти в обробленому вигляді: печені яблука й груші, протерті компоти, киселі, желе, муси. Стиглий банан у невеликій кількості. |
Супи | На міцних м’ясних/рибних/грибних бульйонах, окрошка, щі, борщ, розсольник. | Слизисті (на крупах), протерті (пюре) на овочевому відварі або вторинному (слабкому) м’ясному/курячому бульйоні. Молочні супи. |
Напої | Алкоголь, кава, міцний чай, газовані напої, квас, кислі соки (цитрусовий, томатний). | Некріпкий чай (можна з молоком), відвар шипшини, компоти зі солодких фруктів/ягід, кисіль, негазована вода. |
Солодощі й десерти | Шоколад, морозиво, торти, тістечка, здобне печиво. | Мед, пастила, зефір (у невеликій кількості), варення з некислих ягід, желе, молочні киселі. |
Соуси та приправи | Кетчуп, майонез, гірчиця, хрін, оцет, перець, усі гострі й пряні соуси. | Молочний соус (бешамель), фруктові солодкі підливи. Сіль – обмежено (до 8–10 г на добу). |

Дієта на різних стадіях захворювання
При загостренні виразки основна мета – створити максимально щадні умови для запаленої слизової. Це досягається за рахунок харчування мінімальними порціями теплої, рідкої або протертої їжі.
Дієти при виразці шлунка на етапі відновлення – це система, яка вчить шлунок заново працювати правильно. У раціон обережно вводяться протерті каші, овочеві пюре і парові котлети, продовжуючи захищати слизову. Однак якою б стабільною не була ремісія, існує чіткий перелік заборонених продуктів при виразці шлунка, ігнорувати який небезпечно. До них належать агресивні стимулятори секреції: міцні бульйони, кава, алкоголь, гострі спеції, а також механічні подразники – грубі овочі й копченості.
Окрім дотримання дієти, при виразці шлунка важливу роль відіграє правильно підібрана терапія. Препарати, призначені гастроентерологом, допомагають знизити кислотність, захистити слизову і прискорити загоєння. До таких засобів належать антациди, гастропротектори, інгібітори протонної помпи і спазмолітики для кишечника.
Щоб забезпечити комплексну підтримку, багато пацієнтів поєднують дієтичні рекомендації з прийомом ліків, схвалених лікарем. Усі необхідні препарати, зокрема і таблетки від виразки шлунка, можна замовити в інтернет-аптеці Здравиця.
Приблизне меню для стадії ремісії
Планування меню на тиждень при виразці шлунка – це найкраща стратегія, щоб харчування в період ремісії залишалося не лише безпечним, а й різноманітним.
Основний принцип побудови такого меню на тиждень – розумне повторення і варіативність. Ви можете готувати на два дні, змінюючи гарніри й способи подачі. Наприклад, фарш, приготований на пару в понеділок у вигляді котлет, у вівторок може стати основою для тефтель у ніжному молочному соусі. Це економить час і сили.
Приблизна структура меню на тиждень при виразці шлунка може виглядати так. Чергуйте основні білкові страви: день – парова риба, день – курка або індичка, день – сирна запіканка. На гарнір пропонуйте різні крупи (гречка, рис, вівсянка) і овочеві пюре (картопляне, з цвітної капусти, гарбузове).
Відповіді на часті запитання
Чи можна голодувати при виразці шлунка?
Категорично ні, голодувати при виразці шлунка не можна, оскільки це не лише не сприяє лікуванню, а й украй небезпечно: за відсутності їжі агресивний шлунковий сік, не знаходячи собі іншого застосування, починає ще сильніше подразнювати і роз’їдати пошкоджену слизову оболонку, що призводить до поглиблення виразки, посилення больового синдрому і різко підвищує ризик ускладнень.
Чи можна вершкове масло при виразці шлунка?
Так, вершкове масло при виразці шлунка вживати можна, але з важливими застереженнями: його слід використовувати в невеликій кількості виключно як добавку до вже приготовленої теплої їжі, але не для смаження. У помірних дозах (близько 20–25 г на день) вершкове масло навіть корисне, оскільки воно містить вітаміни А і Е, які сприяють відновленню слизової оболонки шлунка, і має обволікаючу дію.
Чи можна пити каву при виразці шлунка?
Вживання кави при виразці шлунка є вкрай небажаним, особливо в період загострення, коли від неї необхідно відмовитися повністю, оскільки вона різко стимулює секрецію соляної кислоти і подразнює слизову оболонку, що заважає загоєнню виразки і провокує біль.
Таким чином, дієта при виразковій хворобі – це не просто тимчасовий набір обмежень, а найважливіший компонент комплексного лікування, спрямованого на створення умов для загоєння слизової оболонки шлунка.











