Дієта при подагрі - стіл №6: що можна і не можна їсти при подагричному артриті

Харчування та дієти
29.12.2023

харчування при подагріПодагра – обмінне захворювання, що супроводжується відкладенням кристалів сечової кислоти в суглобах і м'яких тканинах, найчастіше виявляється артритом. Сечова кислота утворюється при розпаді пуринів, що входять до складу деяких продуктів харчування. Коли рівень сечової кислоти стає занадто високим, у суглобах та тканинах відкладаються кристали, викликаючи запалення та біль. Щоб уникнути цього, призначається спеціальна дієта при подагрі.

Загальні принципи лікування подагри

Терапія захворювання проводиться комплексно, передбачає як медикаментозне лікування, так і немедикаментозні заходи, що допомагають полегшити перебіг подагри. Медикаментозна терапія включає призначення:

  • препаратів для зниження рівня сечової кислоти та покращення її виведення з організму;
  • нестероїдних протизапальних засобів - для придушення запального процесу та зменшення больового синдрому;
  • гормональних препаратів (глюкокортикостероїдів) при тяжкому перебігу патологічних процесів, коли застосування інших засобів не має належного ефекту.

Медикаментозне лікування доповнюють:

  • фізіотерапевтичні процедури для зменшення запалення та руйнування відкладень солей сечової кислоти;
  • кінезіотерапія для відновлення рухливості уражених суглобів;
  • лікувальна дієта для запобігання відкладенню надлишку сечової кислоти в організмі (дієтичний стіл №6).

У тяжких випадках для видалення ексудату проводиться пункція суглоба. У разі утворення великих тофусів, кіст або виразок показано хірургічне втручання.

Товари рекомендовані експертами

Харчування та подагра - у чому зв'язок?

Харчування при подагрі відіграє істотну роль у розвитку та перебігу захворювання. Це зумовлено необхідністю контролю рівня сечової кислоти в організмі. При надлишку пуринів в організмі збільшується вироблення сечової кислоти. Велика кількість речовин міститься в м'ясі (особливо нутрощах), рибі, морепродуктах, деяких видах сиру, бобах та гороху. Також дієта 6 при подагрі унеможливлює вживання алкоголю (особливо пива).

Правильне меню при подагрі – основа ефективного контролю за захворюванням. Обмежене споживання пуринів мінімізує ризик загострень, що дозволяє підтримувати стан пацієнта на прийнятному для життя рівні. Водночас страви при подагрі – ndash; цілком смачні та різноманітні.

Дієта при подагрі: стіл № 6

Дієта при подагрі номер 6 (подагрична дієта, стіл № 6) заснована на таких принципах:

  1. Обмеження пуринів у раціоні.
  2. Помірне споживання білка.
  3. Обмеження жирів (дієта номер 6 при подагрі дозволяє лише нежирні молочні продукти).
  4. Обмеження смажених продуктів.
  5. Збільшення вуглеводів у раціоні (дієта при подагрі номер 6 рекомендує цільнозернові хлібці, високовуглеводні фрукти, овочі, крупи).
  6. Резне пиття для покращення виведення сечової кислоти з організму.
  7. Відмова від алкоголю, особливо пива, що посилює симптоми захворювання.

Щоб постійно не перевіряти ще раз, чи дозволені продукти при подагрі, зручніше скласти меню на тиждень і чітко дотримуватися саме його.

Що можна їсти при подагрі

Список того, що можна їсти при подагрі, включає продукти практично всіх категорій, а тому дієта при подагрі та підвищеній сечовій кислоті цілком може бути смачною, різноманітною і не завдає дискомфорту.

дієта при подагріФрукти

Вишня та черешня відомі своїм антиподагричним ефектом, а в ананасах містяться речовини, що знижують запалення.

Овочі

Рекомендовані листові зелені овочі – трави при подагрі, капуста, селера та інші з високим вмістом фолієвої кислоти. Цвітна капуста також знижує рівень сечової кислоти.

Цільнозернові продукти

Вівсянка, ячмінь, гречка багаті на клітковину і сприяють контролю ваги, а хліб із цільного зерна корисніший для пацієнта з подагрою, ніж звичайний білий.

Білкові продукти

Дієта при подагрі на ногах включає нежирні види м'яса – курку, індичку, кролик. З риби корисніший тунець і лосось з високим вмістом поліненасичених жирів.

Молочні продукти

Живлення при подагрі у чоловіків та жінок дозволяє нежирні сорти сиру, молоко, сир, йогурт.

Горіхи та насіння

Горіхи, особливо грецькі, сприяють зниженню рівня сечової кислоти.

Що категорично не можна їсти при подагрі

При подагрі категорично не можна вживати деякі продукти, що підвищують рівень сечової кислоти та провокують загострення хвороби. Серед того, що не можна їсти при подагрі, такі продукти харчування:

  • м'ясо (субпродукти, червоне м'ясо, супи та бульйони);
  • морепродукти та риба (мідії, креветки, анчоуси, сардини);
  • страви з додаванням желатину;
  • пуринові продукти (горох, сочевиця, шпинат, квасоля);
  • ягоди (малина, ожина);
  • солодкості, газовані напої, кава;
  • всі види алкоголю;
  • смажені продукти, фастфуд, дріжджі.

Це не всі заборонені продукти – повний список та рекомендації індивідуально для пацієнта підбирає лікар.

Що не можна їсти при подагрі: таблиця заборонених продуктів

Повністю заборонено

Заборонені під час загострення

Не заборонені, але обмежені у кількості

Субпродукти (печінка, нирки)

Червоне м'ясо

Нежирні молочні продукти (молоко, сир нежирних сортів)

Анчоуси

Риба

Фрукти (вишня, полуниця, банани)

Желатин харчовий

Мідії

Імбір з лимоном

Горох, квасоля, сочевиця

Креветки

Овочі (капуста, буряк, петрушка)

Шпинат

Жирні страви та продукти

Морська капуста

Малина, ожина

Наваристі рибні та м'ясні бульйони

Вівсянка, ячмінь, гречка, цільнозернові

Цукор та продукти з фруктозою

Гриби

Нежирні види м'яса (курка, індичка)

Хліб та продукти на дріжджах

Яйця

Горіхи та насіння (у розумних кількостях)

Алкоголь (особливо пиво), газовані напої

Ферментовані сири

Розумне споживання кави, зелений чай

Смажені страви, фастфуд

Червоні ягоди

Мінеральна вода (поляна квасова, боржомі)

Спосіб життя при подагрі: що ще важливо

Спосіб життя надзвичайно важливий для контролю захворювання та підтримки його у стані ремісії. Ми вже знаємо, чим допомагає відповідна їжа при подагрі, але є інші аспекти, яких не менш важливо дотримуватися:

  1. Питний режим. Рясне споживання води особливо допомагає прискорити виведення сечової кислоти з організму. Рекомендується вживати щонайменше 8 склянок води протягом дня.
  2. Контроль ваги. Надмірна вага підвищує рівень сечової кислоти. Здорове харчування та регулярна фізична активність допомагають тримати вагу в нормі.
  3. Помірні фізичні навантаження. Регулярні фізичні вправи важливі здоров'я суглобів, управління вагою, хорошого самопочуття загалом. Проте інтенсивні навантаження протипоказані, особливо у період загострення.
  4. Прийом вітамінів. Вони корисні для загального самопочуття, але важливо виключити вітаміни протипоказані при подагрі (деякі вітаміни групи В, залізо, надлишок вітаміну С).
  5. Прийом омега-3 жирних кислот. Риб'ячий жир має протизапальні властивості і благотворно впливає на суглоби пацієнта.

Інтернет-аптека Здравиця допоможе вибрати препарати з необхідною концентрацією омега-3:

Пам'ятайте, що кожна людина індивідуальна, а тому рекомендації теж не будуть універсальними для всіх. Перш ніж змінювати дієту або свій режим, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, який добре знайомий з вашою історією хвороби.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті