Чим лікувати лишай у людини - найкращі засоби

Здоров'я
27.04.2023

Лишай – поширене захворювання, що вражає людей незалежно від віку та статі. Це ціла група дерматозів різного походження та способів прояву. Лишай виникає через внутрішні нездужання або передається інфекційним шляхом.Лишай

Зміст:

  1. Що таке лишай
  2. Чому з'являється лишай – причини та шляхи зараження
  3. Класифікація захворювання
  4. Як виглядає лишай – симптоми різних видів патології
  5. Як лікувати лишай медикаментозно
  6. Найпопулярніші засоби від лишаю
  7. Як швидко вилікувати лишай у домашніх умовах
  8. Запитання-відповідь

Що таке лишай

Поняття «лишай» поєднує клас шкірних захворювань зі схожою природою виникнення та схожою симптоматикою. Причиною лишаю бувають вірусні інфекції, грибки та неінфекційні мікроорганізми. Захворювання може з'явитися на основі вірусу герпесу, який існує в організмі людини і не виявляється до моменту впливу певного збудника.

Хвороба супроводжується різноманітними шкірними запаленнями, які завдають пацієнтові незручності у вигляді хворобливих відчуттів, свербежу чи лущення. До неї найбільш схильні люди зі слабкою імунною системою – діти, літні люди, а також люди, які перенесли серйозне захворювання.

Чому з'являється лишай – причини та шляхи зараження

Лишай буває заразним та незаразним. Перший вид виникає при контакті із зараженими людьми та тваринами. Низький імунітет, відкриті рани на шкірі, а також зневага особистої гігієни сприяють передачі лишаю від переносника.

Грибкові форми передаються при прямому контакті – рукостисканнях, обіймах або при спільному використанні побутових предметів. Спори грибів осідають на шкірі здорової людини та швидко розмножуються. Деякі види лишаю передаються не тільки контактним, а й дихальним шляхом.

Фізично та психічно здорова людина стійка до зараження. Чинниками виникнення ознак є:

  • хронічні алергічні реакції;
  • гіперфункція сальних та потових залоз;
  • збої ендокринної та імунної систем;
  • аутоімунні захворювання;
  • надмірні фізичні та емоційні навантаження, тривалий стрес;
  • переохолодження.

Лишай можна підхопити від бездомних тварин, тому не рекомендується контактувати з ними без засобів захисту та обов'язково ретельно обробляти шкіру антисептиками.

Класифікація захворювання

Лишай на тілі за джерелами зараження та симптомами класифікують за такими типами:

  1. Оперезуючий. Інфекційний вид. Активно вражає людей похилого віку. У дітей виникає внаслідок контакту з хворими на вітряну віспу.
  2. Стригучий. Грибковий заразний підвид лишаю, переноситься безпритульними тваринами. До нього схильні працівники ветеринарних клінік, сільськогосподарських ферм, розплідників та зоопарків.
  3. Чорний. Мікоз, поширений у країнах південної Азії, Америки та Африки.
  4. Отрубоподібний (різнобарвний). Рідко буває заразним та розвивається на тлі індивідуальної схильності людини при тривалому контакті із зараженим хворим.
  5. Рожевий. Незаразний тип, в основі якого лежить інфекційна та алергічна етіологія.
  6. Червоний плоский. Виявляється на тлі порушень фізичного та психічного здоров'я, а також при цукровому діабеті, гіпертонії, алергії токсичного типу; проявляється як лишай на губах та в ротовій порожнині.
  7. Білий. Не заразний і пов'язаний з дефіцитом меланіну в шкірі.
  8. Лускатий (псоріаз). Причинами розвитку такого типу є неврологічні реакції, ускладнення після інфекційних захворювань та спадковість. Незаразний вигляд.
  9. Мокнучий. Незаразний різновид лишаю - екзема, яку провокують внутрішні патології організму: збої ендокринної системи, алергічні реакції, психічні порушення.
  10. Склероатрофічний. Виявляється у відповідь на гормональний збій, ендокринні та аутоімунні порушення внаслідок спадковості.
  11. Лінійний. Йому піддаються діти віком 2-3 років під час активного розвитку нервової системи та шкірних тканин.
  12. Блискучий. Інфекційно-алергічна не заразна форма.

Встановити тип лишаю можна лише на основі комплексної діагностики. Візуальний огляд дає лише орієнтовне розуміння клінічної картини.

Як виглядає лишай – симптоми різних видів патології

Загальна риса всіх різновидів – висипання на шкірі. Але візуальні особливості, інтенсивність та побічні симптоми лишаю визначаються типом захворювання:Лишай у людини

  1. Оперезуючий – рожеві пухирі з'являються в зоні ребер. Після їх розтину утворюється кірка, що лущиться. Притаманна загальна слабкість, озноб та нервова чутливість тіла.
  2. Стригучий – рожеві запалення з чіткими контурами, що складаються з бульбашок. Викликають свербіж на першій стадії розвитку. Лишай на голові провокує облисіння.
  3. Чорний – темні плями можуть виникати на будь-якій ділянці тіла, зокрема на долонях, пальцях рук і ніг. Розростаючись, плями з'єднуються в єдиний масив, що нагадує меланому. Мають лускату структуру.
  4. Різнокольоровий – дрібні округлі плями жовтого, бурого та рожевого відтінків з нерівними краями. Осередки сверблять і пересихають, а після їх зникнення раніше уражена шкіра залишається білою.
  5. Рожевий – починається з однієї первинної бляшки в ділянці грудей з діаметром до 5 см, прогресує на всьому тулубі протягом 8-10 днів. Поступово світлішає, лущиться, свербить. Проходить за 6-7 тижнів без повторних проявів.
  6. Червоний – висип різних відтінків червоного та фіолетового з воскоподібною структурою, яка поширюється у формі гірлянд, кілець та ліній. У ротовій порожнині викликає сухість, шорсткість та огрубіння слизової.
  7. Псоріаз – лишай на руці проявляється в зоні ліктя, вздовж лінії росту волосся на скронях і за вухами, підошвах, долонях та в області паху. Бульбашки покриваються світлими тонкими лусочками.
  8. Білий – округлі світлі плями, що виникають у сонячну пору року. Викликають свербіж і лущаться.
  9. Екзема – хронічна перманентна поява бульбашок на почервонілих зонах шкіри. Після розтину утворює сухі м'які корки, які сильно сверблять.
  10. Склероатрофічний – висипи під руками, у зоні грудей, шиї, стегон і геніталій у вигляді безбарвних бульбашок, які поступово перетворюються на світлі рожеві бляшки.
  11. Лінійний – рожеві та червоні об'ємні осередки у формі прямих або вигнутих смуг довжиною від 5 до 30 см рідко викликають свербіж.
  12. Блискучий – часто проявляється у хлопчиків віком до 6-7 років, вражаючи геніталії та пахвинну зону, коліна та зовнішній згин ліктів. Висипка утворює світлі блискучі плоскі вузли, які розсмоктуються самостійно за кілька тижнів.

Як лікувати лишай медикаментозно

Алгоритм лікування лишаю визначається різновидом захворювання та індивідуальними особливостями пацієнта. Скласти ефективне призначення дерматолог може лише з урахуванням докладного обстеження. Підвищена увага до усунення симптомів потрібна у вагітних. Консультація лікаря є обов'язковою.

Лікувальний комплекс може включати:

  • протигрибкові таблетки від лишаю;
  • противірусні засоби;
  • анальгетики;
  • антигістамінні;
  • заспокійливі препарати.

З метою підвищення імунітету призначаються вітамінні комплекси та імуномодулятори. Для обробки шкіри застосовують антисептичні, загоювальні та глюкокортикоїдні мазі, креми. Для прискорення процесу одужання пацієнту рекомендовано пройти курс фізіотерапії - електрофорезу, бальнеотерапії, грязелікування або УФО.

Товари рекомендовані експертами

Найпопулярніші засоби від лишаю

Лікування лишаю – тривалий і копіткий процес, що вимагає терпіння та систематичності. Він не вимагає великих фінансових витрат, оскільки більшість дієвих ліків від лишаю коштують недорого і є в будь-якій аптеці:

  1. Клотримазол від лишаю – синтетична протигрибкова мазь. Чинить руйнівну дію на структуру грибів, перешкоджаючи їх поширенню по кожному покриву.
  2. Сірчана мазь від лишаю для людей – при контакті зі шкірою утворює пантотенову кислоту, яка вбиває коростяного кліща. Має захисну та загоювальну дію на шкіру.
  3. Цинкова мазь від лишаю – має протизапальну, адсорбуючу, підсушуючу та антисептичну властивості.
  4. Кремген – універсальна мазь для лікування дерматологічних захворювань та шкірних запалень різної етіології (псоріаз, лишай, атопічний, себорейний, алергічний, радіаційний, сонячний дерматити).
  5. Екзодерил – протигрибковий препарат для зовнішнього застосування. Мазь ефективно бореться із грибковими захворюваннями шкіри та нігтів.

Лівомеколь від лишаю не призначається, якщо немає потреби в антибактеріальному впливі на патологічний осередок.

Найкраща мазь від лишаю – та, яка підходить пацієнту за його індивідуальними потребами та не викликає побічних ефектів.

Як швидко вилікувати лишай у домашніх умовах

Госпіталізація при лишаї на шкірі – вкрай рідкісне явище. Найчастіше захворювання лікується в домашніх умовах. До лікаря слід звернутися за перших симптомів, щоб на ранніх стадіях визначити тип хвороби і зрозуміти, як вилікувати лишай. Доповнити лікарські рекомендації або замінити їх у тому випадку, якщо потрапити на прийом до лікаря немає можливості, можна за допомогою народних рецептів. У домашніх умовах популярне лікування лишаю йодом та різними настойками.

Але важливо розуміти, що навіть народні засоби потрібно використовувати після консультації та зі схвалення лікаря, особливо при лишаї на обличчі. Не знаючи природи захворювання, можна лише погіршити стан, ну або в кращому разі використання народних засобів виявиться нерезультативним. Якщо лікар схвалить, лікування лишаю народними засобами можна поєднувати з пероральними препаратами, а також з медикаментами для зовнішнього застосування.

Запитання-відповідь

Незважаючи на велику кількість інформації про захворювання, воно завжди проявляється несподівано і застає зненацька. Щоб швидко зорієнтуватися та продумати свої подальші кроки, пропонуємо скористатися списком відповідей на найпопулярніші питання про лишай.

Як передається лишай у людей?

Можна заразитися захворюванням контактно-побутовим шляхом: через спільний рушник, постіль, гребінець, головний убір, при використанні меблів та побутових предметів після зараженої людини.

Як зрозуміти, що лишай проходить?

На повне одужання йде від 6 до 9 тижнів. У процесі одужання людина відчуває полегшення в осередках захворювання - почервоніння стають світлішими, проходить лущення та свербіж.

Коли лишай перестає бути заразним?

Поки на тілі утворюються нові ранки та бульбашки – вірус лишаю залишається активним та може передаватися іншим людям. Якщо ранки підсохли і покрилися скоринкою, а нові більше не утворюються - можна говорити про безпеку пацієнта для оточуючих.

Чим лишай відрізняється від алергії?

Обидві недуги мають схожі прояви, але за ключовими відмінностями можна точно поставити діагноз. При алергії почервоніння проявляється миттєво після контакту з подразником. Може з'являтися набряк і майже завжди є свербіж. Форма почервоніння нечітка, розмита. Вони можуть з'являтися на будь-якій ділянці обличчя та тіла. Шкірні симптоми супроводжуються сльозотечею, ринітом. Симптоми купіруються антигістамінними препаратами.

Осередки лишаю мають чітко окреслену округлу форму, тканини при цьому не набрякають і рідко сверблять. Найбільше схильні до захворювання зони спини, грудей, живота, рук і ніг. Може підвищуватися температура.

Facebook
Viber
Telegram
Instagram
Зворотний дзвінок
Поставити запитання у чаті